Σελίδες

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Η πολιτική καμπή μιας πρότασης μομφής










Η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα παράγει ήδη πολιτικό αποτέλεσμα και ανεβάζει νέο αντιπολιτευτικό έργο.

Ως προς το πρώτο σκέλος, το θερμό κοινοβουλευτικό τριήμερο έσπασε το φοβικό άλλοθι της πανδημίας κι έφερε σε πρώτο πλάνο την οικονομία, έβγαλε κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση, και ανέδειξε τις δύο – βαθιά αντικρουόμενες – γραμμές εντός της ΝΔ για τις εθνικές «κόκκινες γραμμές».

Στην ουσία του υπό συζήτηση πτωχευτικού κώδικα, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να μπει στο κάδρο ενός πολύ σκληρού κοινωνικά νομοθετήματος, το οποίο πέρασε μόνον με τις ψήφους της ΝΔ και για πρώτη φορά – στα μνημονιακά και προμνημονιακά χρονικά – οδηγεί χιλιάδες πολίτες στην απώλεια της πρώτης τους κατοικίας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «μπούμερανγκ κατά της αντιπολίτευσης», ανέμισε το ΦΕΚ με την υπογραφή Τσακαλώτου για την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και οχυρώθηκε στην γραμμή των «25.000 πλειστηριασμών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». 

Δεν βρήκε διαφυγή όμως από το γεγονός ότι όσες χιλιάδες πλειστηριασμοί κι εάν έγιναν 


δεν άφηναν άστεγους με συνοπτικές διαδικασίες και με απλή τραπεζική εντολή, και δεν είπε τίποτα για τον πυρήνα του δικού του νομοθετήματος που χτυπά απ΄ευθείας την μεσαία τάξη - την ομάδα, στην οποία έκανε την πιο βαριά προεκλογική της επένδυση η ΝΔ.

Η τελική ψηφοφορία έφερε στην ίδια πλευρά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. 

Η Φώφη Γεννηματά μπορεί να κατήγγειλε τον Αλέξη Τσίπρα ως «χορηγό» της κυβέρνησης, το ΚΙΝΑΛ όμως στήριξε για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς η «ένωση» δεν είναι στρατηγική και δεν εγγυάται το μέλλον. 

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως κατάφερε να συσπειρώσει την αντιπολίτευση, να σπάσει την εικόνα του «απομονωμένου ΣΥΡΙΖΑ», και να εκμεταλλευτεί την πίεση που ασκούν στο ΚΙΝΑΛ οι σχέσεις πολιτικής στοργής στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η τακτική διεμβολισμού της κεντροαριστεράς.

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, η κορόνα Χρυσοχοϊδη περί εθνικισμού βούλιαξε αύτανδρη την ΝΔ στα αβαθή μεταξύ των 6 και 12 μιλίων


Παναγιώτης Πικραμένος και Νίκος Δένδιας άδειασαν ευσχήμως αλλά εμφανώς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να ισορροπήσει με διαβεβαιώσεις περί των αναφαίρετων κυριαρχικών δικαιωμάτων, και η όλη αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιβεβαίωσε το ήδη γνωστό: 

Ότι η πρόταση Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε Κρήτη και, ενδεχομένως, και Καστελόριζο έχει ισχυρό «πέρασμα» και εντός ΝΔ. Όπως επιβεβαίωσε και την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις επιλογές του Μαξίμου στα εθνικά θέματα από τις θέσεις όχι μόνον της πλευράς Σαμαρά, αλλά και Καραμανλή.

Στα περαιτέρω, η πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα γράφει και αντιπολιτευτική στροφή. Με βάση τον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε σκληρή αντιπολίτευση σε οικονομία, εργασιακά και δικαιώματα, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής. 

Ο πήχης, με ειδικές ισορροπίες εκεί, παραμένει ψηλά και στα εθνικά θέματα, ο άξονας της κεντρικής αναμέτρησης όμως μπαίνει στην γραμμή που, κατά την Κουμουνδούρου, ορίζεται ως σημείο επέλασης της νεοφιλελεύθερης ατζέντας με άλλοθι την πανδημία.

Η απάντηση της κυβέρνησης, όπως ήδη έδειξε η παρουσία Μητσοτάκη στην Βουλή, είναι η επανενεργοποίηση του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου» και η επαναφορά του αφηγήματος περί «διχαστικού» και «λαϊκιστικού» ΣΥΡΙΖΑ. 

Είναι ένα αφήγημα που, κατά τους δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, εξακολουθεί να βρίσκει απήχηση σε συγκεκριμένες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, η σύγκρουση όμως που ξεκινά είναι μακράς διάρκειας.

Και η επιλογή της Κουμουνδούρου θα κριθεί σε δύο επίπεδα: Στο εάν η επιστροφή στην σκληρή αντιπολίτευση θα υποστείλει και τις σημαίες της εσωστρέφειας στο κόμμα και – κυρίως – εάν θα συνοδευτεί και από πειστική, προγραμματική και εναλλακτική, πρόταση διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου