Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

«Τίποτα δεν συνέβη στον Έβρο»: οι πάσσαλοι του φράχτη δεν μπορούσαν να σταθούν «λόγω βαλτώδους εδάφους»










https://www.anoixtoparathyro.gr/τίποτα-δεν-συνέβη-στον-έβρο-οι-πάσσαλ/
«Για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το πού μπαίνει ο φράχτης, χωρίς να σημαίνει ότι απεμπολούμε, προσοχή, το έδαφος που μεσολαβεί μεταξύ του φράχτη και της συνοριακής γραμμής».
Δηλαδή η Ελλάδα φτιάχνει έναν φράχτη στα σύνορα αφήνοντας τα «λίγες δεκάδες στρέμματα» -κατά τον Δένδια- απέξω με άγνωστες ακόμα συνέπειες: θα είναι ένα κομμάτι της χώρας όπου η Τουρκία αμφισβητεί τα σύνορα- που δεν θα φυλάσσεται.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν πιο σαφής και αποκαλυπτικός: «Το ελληνικό τμήμα αποχώρησε από την περιοχή όχι γιατί τους έκανε διάβημα η Τουρκία, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να σταθούν οι πάσσαλοι του φράχτη λόγω βαλτώδους εδάφους»!
Το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση έκανε διάβημα για «κινήσεις στρατιωτών», αλλά όχι στο ελληνικό έδαφος παραπέμενει αναπάντητο καθώς ο Ν.Δένδιας αρνήθηκε να δώσει στα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τα κείμενα των δύο γραπτών διακοινώσεων που αντάλλαξε η Αθήνα και η Άγκυρα και ενός προφορικού.
Η κυβέρνηση -για να μην προκαλέσει «εντάσεις με την «σύμμαχο» χώρα- κατά τον Νίκο Δένδια φαίνεται πως έκανε πίσω στις διεκδικήσεις της Τουρκίας τραβώντας το φράχτη προς τα μέσα και δημιουργώντας μια «γκρίζα ζώνη» σε μια περιοχή που έγινε πρόσφατα πεδίο μάχης με δακρυγόνα από την πλευρά της «συμμάχου».
Το έδαφος αυτό δεν «απεμπολείται», αλλά δεν φυλάσσεται πλέον και είναι βέβαιο ότι σύντομα θα έρθει στην επικαιρότητα και πάλι. «Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου» είχε πει στην ΕΡΑ ο Νίκος Δένδιας, «εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού.
Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».
Από ό,τι φαίνεται ήταν η Τουρκία που έκανε διάβημα πρώτη και ζήτησε ενημέρωση για τις συντεταγμένες όπου σκοπεύει να κατασκευάσει η κυβέρνηση τον φράχτη στον Εβρο. Ακολούθησε ρηματική διακοίνωση στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα όταν παρατηρήθηκε «κινητικότητα» -σε τουρκικό έδαφος κοντά σε σημείο όπου είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από την ελληνική πλευρά.
Η Ελλάδα αρνήθηκε να «παράσχει οποιαδήποτε πληροφορία για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που κάνουν οι ελληνικές δυνάμεις στο ελληνικό έδαφος για την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη», αλλά τράβηξε τον φράχτη πίσω- όπου οι πάσσαλοι θα …μπορούν να σταθούν.
« Σε συνέχεια κινητικότητας της τουρκικής πλευράς σε σημείο που είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες από πλευράς μας, επιδώσαμε νεότερη ρηματική διακοίνωση στον εδώ Τούρκο πρέσβη, ενώ τουρκική ανακοίνωση ισχυρίζεται την επομένη μέρα,  ανακριβώς, ότι εμείς παραβιάσαμε τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας» θα πει στην Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών.
Η ανακοίνωση του Υπεξ -«καμιά ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος» και «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος» στέκεται πολύ καλά αν η κίνηση στρατιωτών που παρουσιάστηκε ως «εισβολή» από την Sun έγινε σε τούρκικο έδαφος.
Η δήλωση ότι δεν βρίσκεται -τώρα- ξένη δύναμη σε ελληνικό έδαφος -που δεν κατελήφθη λέει την αλήθεια και αν Τούρκοι στρατιώτες πράγματι μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, όπου έκαναν …μετρήσεις, αλλά στη συνέχεια βγήκαν από τα όρια της ελληνικής επικράτειας.
Αυτή την εκδοχή επιβεβαιώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών: «Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα».
Οι Τούρκοι δηλαδή σταμάτησαν τις εργασίες, μπήκαν στο ελληνικό έδαφος -ίσως με την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης κι όχι εισβάλλοντας- μέτρησαν και …έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ένα μήνυμα: «Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών».
Η «κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών» -κατά το Υπ,. Εξωτερικών που γι΄αυτό έκανε διάβημα -όπως γράφτηκε στο Πρώτο Θέμα επιβεβαιώνει ότι άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής συνοδεία Τούρκων πολιτών (πιθανότατα στελεχών της τουρκικής γεωγραφικής υπηρεσίας) μπήκαν σε ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερρών στον Έβρο «για λίγο».
Είναι η στιγμή που ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν για να πει πως συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι  αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση».
Ο Νίκος Δένδιας αποδέχτηκε πως «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού». 
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτιέται «αν αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής».
«Έχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Έβρου δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Η κυβέρνηση επέλεξε να ξεπεράσει το πρόβλημα τραβώντας τον φράχτη πιο μέσα σε ελληνικό έδαφος. Η τουρκική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη.
 Ο Τούρκος πρέσβης δηλώνει στον ΣΚΑΪ πως «δεν πρόκειται για συνοριακή διαφορά. Αντίθετα, είναι ένα τεχνικό ζήτημα που είναι απολύτως φυσιολογικό για γειτονικές χώρες που έχουν χερσαία σύνορα».
«Τίποτα δεν συνέβη στον Έβρο» λέει στο Star o Kυριάκος Μητσοτάκης. «Το ελληνικό τμήμα αποχώρησε από την περιοχή» παραδέχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης. Όχι γιατί τους έκανε διάβημα η Τουρκία, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να σταθούν οι πάσσαλοι «λόγω βαλτώδους εδάφους».
Άλλωστε όπως είπε ποιητικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που βρέθηκε εκεί » τα σύνορα είναι μια ομίχλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου