Σελίδες

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί όχι σαν τη Ν.Δ.; Γιατί δεν αλώσαμε το κράτος τότε που μπορούσαμε;









https://left.gr/news/giati-ohi-san-ti-nd


Δύο μήνες η Ν.Δ. στην κυβέρνηση και πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται γιατί δεν κάναμε και μεις, τους πρώτους μήνες που βρεθήκαμε στην κυβέρνηση, αυτό που με πρωτοφανή- και για τη Δεξιά- χυδαιότητα κάνει τώρα η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γιατί δηλαδή δεν καταλάβαμε την εξουσία εκτός από τη διακυβέρνηση; Γιατί θελήσαμε να είμαστε το κάθε γράμμα αυτού του Συντάγματος; Γιατί πιστέψαμε στη διαφάνεια και την αξιοκρατία; Γιατί «ακούσαμε» όλες τις κατασκευασμένες ειδήσεις;
Γιατί θέσαμε σε δημόσια διαβούλευση τα νομοσχέδια; Γιατί σεβαστήκαμε τους θεσμούς της δημοκρατίας μας;
Ο κατάλογος των «γιατί» ατελείωτος, αλλά ας προσπαθήσουμε να τα συνοψίσουμε σε ένα: Γιατί δεν συμπεριφερθήκαμε σαν τους «νόμιμους και μόνιμους ιδιοκτήτες της εξουσίας»;
«To κράτος είμαι εγώ» μέσα σε εξήντα μέρες:
● Πλήρης έλεγχος της πληροφορίας ακόμα και μέσω της ΕΡΤ, που είναι πλέον υπό τη διεύθυνση του πρωθυπουργού. Αύξηση μετακλητών υπαλλήλων που παρουσιάστηκε σαν μείωση. Δημοσιογράφοι, υπηρετήσαντες όλη την τετραετία το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τώρα με απευθείας ανάθεση έργου και επί πληρωμή (φανερά πλέον).
● Στην ΕΥΠ ο αρεστός είναι χωρίς πτυχίο αλλά δεν πειράζει θα αλλάξουμε τον νόμο με μια τροπολογία. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού -που θέλει και πόρισμα για το «Αργος»- δεν μας αρέσει η Θάνου, αλλά λύση βρίσκουμε: 
αναδρομική ισχύς σε μια τροπολογιούλα και καθαρίσαμε.
● Θέλουμε να περάσουμε αντεργατικά δωράκια στους εργοδότες; Δεν χρειάζεται συζήτηση. Μια τροπολογία στις 11.55 το βράδυ θα βγάλει από τη δύσκολη θέση τον εργοδότη που δεν θέλει να αιτιολογεί τις απολύσεις. 
Ε, και αν θέλω και μια αυξησούλα στις ανώτερες συντάξεις, κάνω πλύση εγκεφάλου μία βδομάδα για συντάξεις 24.000 ευρώ, αυξάνω την ανώτατη σύνταξη περίπου 50% και ας αναρωτιούνται πολλοί συνταξιούχοι γιατί πήραν από 10 μέχρι 30 ευρώ λιγότερα στην τελευταία σύνταξη.
● Θέλω ημέτερους στην αστυνομία για να μου κάνουν τη δουλειά; Το ΑΣΕΠ είναι τροχοπέδη, οι αστυνομικοί των σχολών μετά από πανελλήνιες ας περιμένουν, οι ειδικοί φρουροί είναι παλιοί γνώριμοι, όπως και ο υπουργός τους, που εγγυώνται την αποτελεσματικότητα της καταστολής. Εξάλλου είναι πιο χρήσιμοι από τους εκπαιδευτικούς που θα τους διορίσουμε αλλά αργότερα, ίσως στην ειδική αγωγή, ίσως και στη γενική κάποτε. 
Αφού έτσι κι αλλιώς άριστος μπορεί να είναι ο δεξιός χωρίς πτυχίο, αλλά ποτέ ο αριστερός (ακόμα και με πτυχίο, και με μεταπτυχιακό, και με διδακτορικό). Γι’ αυτό αν είσαι αστυνομικός μπορείς να γίνεις και διοικητής στην ΕΥΠ, αν είσαι από το Περιστέρι πρέπει να μείνεις ψυκτικός χωρίς εξέλιξη, αν και ποτέ δεν ξέρεις.
● Θέλω επενδύσεις, γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμιά προϋπόθεση που να δυσκολεύει τον επενδυτή στο Ελληνικό και σιγά που η Ελντοράντο καταστρέφει το περιβάλλον.
● Οι πρόσφυγες τώρα πλέον έρχονται στη χώρα μας διωγμένοι από τον πόλεμο και τη φτώχεια και όχι όπως τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ που τους καλούσε για να ζήσουν το ελληνικό θαύμα. Α, και για τις φωτιές φταίει η κλιματική αλλαγή που συντελέστηκε από πέρσι μέχρι φέτος.
● Αλλά η μεγαλύτερη ανατροπή ήρθε πλέον στη Συμφωνία των Πρεσπών, που ευτυχώς μεταλλάχθηκε από μόνη της και πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα προς όφελος της Ελλάδας.
● Και επιτέλους επιστροφή στην κανονικότητα, στον καθωσπρεπισμό εμφάνισης, σκέψης και γλώσσας. Μας είχε λείψει και κείνη η κατάληξη της γενικής σε -ως...
Εμείς λοιπόν γιατί δεν τα κάναμε όπως η Ν.Δ.; 
Η απάντηση, πιο εύκολη από τις ερωτήσεις. Δεν κάναμε τα ίδια γιατί δεν θέλαμε, όχι γιατί δεν ξέραμε ή γιατί φοβηθήκαμε. Και δεν θέλαμε γιατί είμαστε βαθιά «ψυχικά νοσούντες» με τη δημοκρατία, γιατί οραματιζόμαστε μια κοινωνία αλλιώς.
Και δεν μετανιώνουμε γι’ αυτό. 
Γρήγορα οι πολίτες, οι δημοκρατικοί πολίτες, θα αντιληφθούν την καθεστωτική αντίληψη της νεοφιλελεύθερης Ν.Δ. 
Γιατί γρήγορα θα νιώσουν πως η ακροδεξιά ρητορική δεν είναι απλώς αιωρούμενη απειλή, αλλά γίνεται πρακτική κατά όλων, αδύναμων στην αρχή, αλλά όλων στο τέλος, και των μικρομεσαίων συμπεριλαμβανομένων.
Και γρήγορα θα κατανοήσουν τις μεγάλες διαφορές στην αντίληψη της εξουσίας. 
Διαφορές ανάμεσα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να θεμελιώσει την άσκηση κυβερνητικής πολιτικής στον ρεαλισμό -ένα ρεαλισμό συχνά αντίθετο στις προσδοκίες πολλών αριστερών- και σ’ αυτό που σήμερα ζούμε: την αντίληψη της ιδιοκτησίας του κράτους από κείνους που μια τετραετία ετοιμάζονταν για την άλωσή του.
Και εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, χρειάζεται να γίνουμε πλειοψηφία, χρειάζεται να είμαστε δυναμικά παρόντες, χρειάζεται να είμαστε αγωνιστικοί, γιατί αυτό που έρχεται -και ήδη έχει δώσει δείγματά του- μας αφορά όλους, όχι μόνο σαν απειλή των λαϊκών κεκτημένων, αλλά κυρίως σαν υπόσχεση για την ανατροπή του.

* Ο Γιάννης Στέφος είναι πρώην βουλευτής Ιωαννίνων, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου