Σελίδες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Οι αρχαιότητες στο Σταθμό Βενιζέλου δεν θα μετακινηθούν, όση λογοκρισία και αν επιβάλλει σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και αν οι σημερινοί ηγέτες προαναγγέλλουν τις γνωμοδοτήσεις των Συμβουλίων. Δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει ο αρχαιολογικός νόμος.





"Έκπληκτος" δηλώνει στην ΑΥΓΗ από την πρωτοφανή απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη ο τ. υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς και σημειώνει: "Η εκπληκτική απόφαση Μητσοτάκη πολλαπλασιάζει το κόστος κάνοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο δώρο στους εργολάβους και αναβάλει την ολοκλήρωση του Μετρό για απροσδιόριστο διάστημα".

Αριστείδης Μπαλτάς: "Έμεινα έκπληκτος από την απόφαση Μητσοτάκη"
"Έμεινα έκπληκτος. 
Η λύση για το σταθμό Βενιζέλου είχε δρομολογηθεί με απόλυτη ευαισθησία ως προς τα αρχαιολογικά ευρήματα και με καινοτόμα τεχνική προσέγγιση, χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις και με σε βασμό στα χρονοδιαγράμματα.
 Η εκπληκτική απόφαση Μητσοτάκη αναιρεί όλα τα παραπάνω, πολλαπλασιάζει το κόστος κάνοντας ταυτόχρονα ένα μεγάλο δώρο στους εργολάβους και αναβάλει την ολοκλήρωση του Μετρό για απροσδιόριστο διάστημα. 
Ταυτόχρονα κι ίσως σημαντικότερα, αναιρεί το σχεδιασμό για την αναμόρφωση του κέντρου της Θεσσαλονίκης όπως είχε εμπνευστεί και σχεδιάσει ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εις βάρος των Θεσσαλονικέων, της μνήμης και της ιστορίας της πόλης. 
Το μπετόν και οι εργολάβοι ξανάρχονται."
Mαρία Βλαζάκη: Δεν πρέπει να μετακινηθούν και να κινδυνεύσουν οι αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης
"Οι πολύ σημαντικές αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης, η πολεοδομική «καρδιά» της συμβασιλεύουσας πόλης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης στο Σταθμό Βενιζέλου δεν γίνεται να μετακινηθούν και να κινδυνέψουν" δηλώνει στην ΑΥΓΗ και η πρ. γγ υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη
Από τη στιγμή που υπήρξε τεχνική λύση για διατήρηση του μνημείου στο περιβάλλον του και έχουν ξεκινήσει οι αντίστοιχες εργασίες, οποιαδήποτε απόπειρα μετακίνησης παραβιάζει τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002, άρθρο 42, παρ. 1, όπου ρητά απαγορεύει τη μεταφορά ακίνητου μνημείου, ενώ κατ’ εξαίρεση προβλέπει:
 «Η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του».
Η προστασία των αρχαιοτήτων είναι πρώτιστο καθήκον όλων των αρχαιολόγων, μηχανικών, νομικών, κλπ. ειδικοτήτων, υπηρεσιακών στελεχών ή μη, που συνδέονται με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα Συμβούλιά της. Και στην περίπτωση των σπουδαίων αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου βρέθηκε λύση να διατηρηθούν κατά χώραν. 
Η απόφαση του ΣτΕ που προβλήθηκε ως επιχείρημα για την μετακίνηση, αναφέρεται στο θέμα πριν ακόμη βρεθεί τεχνική λύση και είναι άκαιρη, ενώ η περίπτωση των αρχαιοτήτων του Σταθμού της Αγίας Σοφίας, που επίσης προβάλλεται ως επιχείρημα είναι εντελώς διαφορετική.
Εξάλλου, θέμα εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος δεν τίθεται σήμερα ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης του τεχνικού έργου κατασκευής του σταθμού, καθώς η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της, οι αρχαιότητες διατηρούνται στο περιβάλλον τους και η τεχνική λύση διατήρησης των αρχαιοτήτων κατά χώραν και παράλληλης κατασκευής του σταθμού ήδη υλοποιείται. 
Θέμα δημοσίου συμφέροντος θα προκύψει, αν μετακινηθούν οι αρχαιότητες και εμποδιστεί το σημερινό έργο, διότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σκοπό υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.
Στην περίπτωση μετακίνησης, το θέμα πρέπει να επανεισαχθεί για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 
Επειδή υπάρχει υπουργική απόφαση διατήρησης του μνημείου κατά χώραν, δεν πιστεύω ότι τα μέλη του Συμβουλίου θα ψηφίσουν υπέρ της μετακίνησης (εκτός από τον ακαδημαϊκό κ. Τιβέριο, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε δημόσια ότι ανέκαθεν ήταν υπέρ της απομάκρυνσης των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησης). 
Διότι μια γνωμοδότηση μετακίνησης των αρχαιοτήτων δεν θα παραβεί μόνο το νόμο αλλά και θα σημάνει αλλοτρίωση της συνείδησης των επιστημόνων που μετέχουν στο Συμβούλιο αυτό, όσο και αν έχουν επιλεγεί από τη νέα ηγεσία. 
Σύμφωνα με την καθολική γνώμη – όπως διατυπώθηκε κατά την τελευταία συνεδρία του στις αρχές Ιουλίου – των μελών του προηγούμενου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ορισμένα από τα οποία συμμετέχουν και στο τωρινό, αλλά και των αντικειμενικών διαπιστευμένων δημοσιογράφων, κατά τα έτη 2015-2019 το ανώτατο Συμβούλιο διακρινόταν για την δημοκρατικότητα, την αντικειμενικότητα που του αρμόζει και τον αγώνα του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι αρχαιότητες στο Σταθμό Βενιζέλου δεν θα μετακινηθούν, όση λογοκρισία και αν επιβάλλει σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και αν οι σημερινοί ηγέτες προαναγγέλλουν τις γνωμοδοτήσεις των Συμβουλίων. 
Δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει ο αρχαιολογικός νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου