Σελίδες

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο;












Σε μείζον πολιτικό θέμα ανάγεται η υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον «Observer» και την επιχειρούμενη ανασκευή των λεγομένων του από το υπουργείο Πολιτισμού.
Ο κ. Μητσοτάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ στην εν λόγω συνέντευξη έθεσε την πρόταση που θα απευθύνει στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, να δανείσει το Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά στην Αθήνα το 2021 για ορισμένο χρόνο ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 
Προφανώς ο πρωθυπουργός αγνοούσε τη συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Χάρτγουιγκ Φίσερ στα «Νέα» τον περασμένο Ιανουάριο, που ορθά - κοφτά δήλωνε ότι «δανείζουμε μόνο σε εκείνους που αναγνωρίζουν την ιδιοκτησία». Προφανώς αγνοούσε και την απάντηση του προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, που, απαντώντας στον κ. Φίσερ τότε, δήλωνε επίσης ορθά - κοφτά ότι «η πλήρης επιστροφή είναι η μόνη λύση. 
Το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι ο ιδιοκτήτης των γλυπτών. Γι’ αυτό δεν τίθεται θέμα δανεισμού τους, αλλά επιστροφής τους». Προφανώς αγνοεί τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν τότε, πρωτοστατούσης της τότε υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά.
Σε μια περίοδο που μεγάλη μερίδα της βρετανικής κοινής γνώμης αλλά και του βρετανικού Κοινοβουλίου αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση που πρώτη η Μελίνα Μερκούρη διατύπωσε, και το 1984 υποβλήθηκε επισήμως, η πρόταση που προτίθεται να καταθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργό στον Βρετανό ομόλογό του θέτει την πάγια ελληνική θέση της επιστροφής εν αμφιβόλω.
Το Βρετανικό Μουσείο φυσικά δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και χωρίς να αφήνει περιθώρια για διορθωτικές δηλώσεις, διαμήνυσε χθες μέσω του ΣΚΑΪ ότι «θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού». 
Αυτό άλλωστε περίμενε όλα αυτά τα χρόνια της διεκδίκησης. Προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει το αίτημα, θέτει και το μεγάλο διακύβευμα, ότι δηλαδή ο δανεισμός αποδίδει αυτομάτως την κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο. Διότι ο δανεισμός προϋποθέτει επίσημες υπογραφές, επίσημων εγγράφων, ως εκ τούτου επίσημη αλλαγή εθνικής πλεύσης. 
Παράλληλα, το Μουσείο «αδειάζει» τον Έλληνα πρωθυπουργό υπογραμμίζοντας ότι, «ως σώμα που διοικείται από επιτρόπους, οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Πολιτισμού, επιχειρώντας να «προστατεύσει» τον πρωθυπουργό και μιλώντας εξ ονόματός του, ουσιαστικά τον διαψεύδει, αφού σε ανακοίνωσή του αποσιωπά την πρόταση για δανεισμό και αναδεικνύει το ελληνικό αίτημα. 
«Ο πρωθυπουργός δήλωσε στον 'Observer' ότι σε καμιά περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και επ' ουδενί αναγνωρίζει καμία κυριότητα στην βρετανική πλευρά, θεωρώντας ότι μια ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής του θα αποτελούσε σημαντική χειρονομία καλής θελήσεως, εμπεριέχουσα την ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης».
«Ολέθριο ολίσθημα και αλλαγή εθνικής στρατηγικής, από τη στιγμή που διατυπώθηκε δημόσια από τον πρωθυπουργό» χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα δανεισμού των γλυπτών εκ μέρους του Κ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για αλλεπάλληλες γκάφες της κυβέρνησης για τα γλυπτά του Παρθενώνα, που εκθέτουν τη χώρα.
 «Δεν μπορεί να διασκεδαστεί, όσες προσθήκες και επιπλέον πατριωτικές δηλώσεις κι αν κάνει. Αναμένεται τώρα η συνέχεια σε αυτό το ολισθηρό έδαφος που επέλεξε ο πρωθυπουργός» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο στόχαστρό του βάζει το υπουργείο Πολιτισμού υπογραμμίζοντας ότι «όταν η γκάφα είναι γιγαντιαία, το υπουργείο Πολιτισμού, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, προκαλεί με νέες γκάφες, αδιαφορώντας αν διασύρει τη χώρα σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με απαράδεκτα δελτία Τύπου». 
«Θα κατεβάσει τώρα το υπουργείο Πολιτισμού από την επίσημη ιστοσελίδα του τη διάψευση ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τον δανεισμό των γλυπτών; Θα ζητήσει συγνώμη για τις λοιδορίες και τις προκλητικές τους διατυπώσεις;» διερωτάται αφού κάνει αναφορά στην άμεση αντίδραση του Βρετανικού Μουσείου.
Το γεγονός επισημάνθηκε επίσης με τον πλέον καταφανή τρόπο, με τις δηλώσεις τόσο της πρώην υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά όσο και του τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου. «Ο δανεισμός των γλυπτών προς την έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις κατά καιρούς απαιτήσεις των δανειστών περί αναγνώρισης της κυριότητας εκ μέρους της χώρας μας ως προϋπόθεσης του δανεισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μυρσίνη Ζορμπά. Παράλληλα, ο Πάνος Σκουρολιάκος υπογράμμιζε: 
«Δεν γνώριζε ο κ. πρωθυπουργός ότι το Βρετανικό Μουσείο θέτει ως προϋπόθεση την αναγνώριση της ιδιοκτησίας των μαρμάρων προκειμένου να τα δανείσει; Δεν μπορεί να μην το γνώριζε» ανέφερε, παραπέμποντας στη συνέντευξη του κ. Φίσερ στα «Νέα» και τις αντιδράσεις που τότε προκάλεσε, για να προσθέσει ότι «εάν ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την προϋπόθεση που θέτει το Μουσείο, τότε η πράξη του συνιστά ενέργεια αχαρακτήριστη».
 Και οι δύο μάλιστα απευθύνθηκαν στη νυν υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η Μυρσίνη Ζορμπά εξέφρασε την έκπληξή της για τη δήλωση της υπουργού, επίσης στον «Οbserver» ότι «έχουμε δέκα φορές περισσότερες (αρχαιότητες) από όσες μπορούμε πιθανόν να εκθέσουμε. Θέλουμε να εξάγουμε αυτά τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία», επισημαίνοντας ότι "η μοναδική αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με παρόμοιο κυνισμό, σαν να πρόκειται για ένα οποιοδήποτε εξαγώγιμο προϊόν, που η αφθονία του, μάλιστα, το υποτιμά.
Οι πολιτιστικές ανταλλαγές δεν ανήκουν στο Εμπορικό Επιμελητήριο, τουλάχιστον ακόμη, και απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς πολιτιστικής διπλωματίας«. Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρολιάκος επισήμανε ότι »η κ. Μενδώνη δεν ήταν υποχρεωμένη να 'προστατέψει' τον πρωθυπουργό αντί να κάνει δηλώσεις για δυνατότητες 'εξαγωγής' των πολιτισμικών μας αγαθών; 
Η κ. Μενδώνη δεν ήταν εκείνη που ξεναγούσε τη 'συνήγορο' των μαρμάρων, που είχε προσλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά; Στις προτάσεις της κ. Αλαμουντίν συμπεριλαμβανόταν μήπως και ο 'δανεισμός';".
Πόλυ Κρημνιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου