Σελίδες

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Νεοφιλελευθερισμός με fast track διαδικασίες - Σαββόπουλος Κώστας











http://www.avgi.gr/article/10811/10051765/neophileleutherismos-me-fast-track-diadikasies

To κυβερνητικό σχήμα διαθέτει τη σφραγίδα του ΣΕΒ - Στους κόλπους των νεοεκλεγέντων βουλευτών της Ν.Δ. διακινείται η άποψη - διαπίστωση πως "η δομή του νέου σχήματος δείχνει ότι οι τεχνοκράτες θα ελέγχουν τους υπουργούς", αλλά "μεγαλύτερη επαφή με την πραγματικότητα έχουν όσοι επιδόθηκαν στη μάχη του σταυρού".
Με... fast track διαδικασίες επιχειρεί να προωθήσει την νεοφιλελεύθερη ατζέντα της η νέα κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει μέρα για χάσιμο» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε αυτό το φόντο οι νέοι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου δίνουν ταχύτατα δείγματα γραφής στο μέτωπο της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, στο κοινωνικό κράτος αλλά και στο πεδίο των επενδύσεων.

Σφραγίδα ΣΕΒ

Το κυβερνητικό σχήμα διαθέτει τη σφραγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών. Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος ανέλαβε τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου των υπουργών και κυρίως των εξωκοινοβουλευτικών «τεχνοκρατών» που καλούνται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της Ν.Δ. Ο κομβικός ρόλος του Ά. Σκέρτσου εκπέμπει αρνητικό μήνυμα για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον απόηχο της προσφυγής του ΣΕΒ κατά των αυξήσεων στις τριετίες στον ιδιωτικό τομέα.
Ο πρωθυπουργός ορίζει γενικόλογα ως προτεραιότητα τις «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» αποφεύγοντας δεσμεύσεις που σχετίζονται με την περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, πρώην πολιτευτής της Ν.Δ. θέτει -σε καυστικό τόνο-το εξής ερώτημα: «Ένας πρώην διευθυντής του ΣΕΒ καλείται πλέον να παρακολουθεί αν ο υπουργός Εργασίας δρομολογεί τις κατάλληλες ενέργειες για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας;».

"Οι τεχνοκράτες θα ελέγχουν τους υπουργούς"

Υπ' αυτό το πρίσμα, στους κόλπους των νεοεκλεγέντων βουλευτών της Ν.Δ. διακινείται η άποψη - διαπίστωση ότι «η δομή του νέου σχήματος δείχνει ότι οι τεχνοκράτες θα ελέγχουν τους υπουργούς»! «Γαλάζιος» βουλευτής -με πολλά χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας- παρατηρεί στην «Α» το εξής:
«Τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων έχουν θετική πορεία στον ιδιωτικό τομέα, καλούνται να λειτουργήσουν με την ιδιότητα του μάνατζερ. Το νόμισμα εδώ έχει δύο όψεις. Όταν από ένα κυβερνητικό στέλεχος λείπει το άγχος για το πολιτικό κόστος, το κυβερνητικό έργο και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται χωρίς παλινωδίες και δισταγμούς. Η χώρα όμως δεν λειτουργεί σαν πολυεθνική εταιρεία. Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν έχουν κοινωνική αποδοχή και προκληθούν αντιδράσεις εργαζομένων οι ‘τεχνοκράτες’ θα καταστούν οι πιο αδύναμοι κρίκοι και θα επωμιστούν μία μεγάλη αποτυχία στα πλούσια βιογραφικά τους».
Καταλήγει δε με νόημα στο συμπέρασμα ότι «μεγαλύτερη επαφή με την πραγματικότητα και τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες έχουν όσοι περιόδευσαν στη χώρα, όσοι επιδόθηκαν στη μάχη του σταυρού».
Παράλληλα ο ορισμός του τεχνοκράτη πρώην συμβούλου της Lamda Development Δημήτρη Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος δίνει υπόσταση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η εταιρεία βρισκόταν σε συνεννόηση και συνεργασία με τη Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την Ελληνική Πολιτεία αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό». Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε πως «ήταν απολύτως γνωστή η προηγούμενη ιδιότητά μου, μετείχα και σε συσκέψεις στο υπουργείο»...

"Οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική"!

Επιπλέον η έλλειψη γυναικών στη νέα κυβέρνηση (μόλις δύο υπουργοί και πέντε γυναίκες συνολικά σε ένα σχήμα 51 ατόμων) δεν έχει μείνει ασχολίαστη στις τάξεις των «γαλάζιων» βουλευτών.
«Είναι πράγματι λίγες οι γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα» παραδέχτηκε δημόσια η Σοφία Βούλτεψη, που επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με την...προσδοκία ότι «θα δοθεί η δυνατότητα από άλλες θέσεις ευθύνης, υπάρχουν γενικές γραμματείες, υπάρχουν τρόποι». Αποτελεί φυσικά ερώτημα το αν ο πρωθυπουργός συμμερίζεται τον συγκεκριμένο ισχυρισμό από τη στιγμή που υποστήριξε στο BBC World ότι «δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που θα ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με την πολιτική»...

Το χρονοδιάγραμμα

Την επομένη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (20-22 Ιουλίου) θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο που θα αφορά την «οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων». Σε αυτό το πλαίσιο το πρωθυπουργικό γραφείο, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ελέγχει όλα τα υπουργεία και θα τα βαθμολογεί. Αυτό θα γίνεται μέσα από ένα ισχυρό γραφείο υποστήριξης του έργου του πρωθυπουργού -στα πρότυπα της γερμανικής καγκελαρίας- και θα φτάνει σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.
Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την «εμβληματική διάταξη» που αφορά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το νομοσχέδιο επίσης θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και τα κατάλληλα «εργαλεία που θα επιλύσουν και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους».
Το επόμενο νομοσχέδιο θα αφορά τη φορολογία και το περιεχόμενό του αναμενόταν να συζητηθεί σε χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρώτη ηχηρή δυσαρέσκεια

«Είχα συμφωνήσει για το υπουργείο Πολιτισμού» επιβεβαίωσε προχθές -χωρίς περιστροφές- η Όλγα Κεφαλογιάννη λέγοντας ότι «ήμουν, λοιπόν, έτοιμη να προσφέρω όλες μου τις γνώσεις και τις δυνάμεις». Η βουλευτής -πρώτη σε σταυρούς στην Α’ Αθήνας- σημείωσε ότι «από την περίοδο που ανέλαβα τον τομέα Πολιτισμού υπήρχε η σκέψη του προέδρου για τη δημιουργία ενός υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού".
Είπε μάλιστα ότι υπήρχε συμφωνία ότι «αυτή θα είναι η θέση σου σε ένα κυβερνητικό πόστο». Με δεδομένη τη διαφορετική επιλογή, είπε ότι αποφάσεις να παραμείνει βουλευτής. «Δεν θέλω να γίνω υπουργός για να γίνω υπουργός. Δεν με ενδιαφέρει απλώς να καθίσω σε μία καρέκλα».
Αναφέρθηκε μάλιστα στη «σύζευξη, όπως λέγαμε τότε, δυο τομέων που μαζί μπορούν να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή διάσταση. Ο τουρισμός μας, για να μπορέσει να αποκτήσει ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα πρέπει να συνδεθεί με τον Πολιτισμό. Το σχέδιο αυτό δεν προχώρησε» κατέληξε φανερά δυσαρεστημένη.
Σε αυτό το φόντο δεν περνά απαρατήρητος ο ισχυρισμός του υφυπουργού Περιβάλλοντος και πρώην συμβούλου της Lamda Development Δημήτρη Οικονόμου ότι σε σχέση με το Ελληνικό «τα προβλήματα με τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις εντοπίζονται στο υπουργείο Πολιτισμού»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου