Σελίδες

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Φαρμακερές συμμετοχές των πολιτών και επιβαρύνσεις την ώρα της ανάγκης... υπόσχονται οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον πολύπαθο και ευαίσθητο χώρο της Υγείας-Το «γαλάζιο» σχέδιο για την Υγεία: Φροντίστε... να μην αρρωστήσετε




 Ενα βασικό, ενιαίο για όλους, πακέτο παροχών υγείας θα έχει το ΕΣΥ επί Νέας Δημοκρατίας και πέραν τούτου... καλύτερα να μη χρειαστεί ο πολίτης πρόσθετες παροχές, καθώς την ώρα της ανάγκης οι επιβαρύνσεις θα είναι αβάσταχτες ● Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετακυλίει την ευθύνη στους πολίτες προωθώντας κανόνες πρόληψης και ευζωίας.
Φαρμακερές συμμετοχές των πολιτών και επιβαρύνσεις την ώρα της ανάγκης... υπόσχονται οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον πολύπαθο και ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
Εντατικοποίηση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας και μείωση των υποχρεώσεων του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων στην Υγεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό, με τη διεύρυνση της αγοράς των υπηρεσιών υγείας μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και την επέκταση της εφαρμογής του συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία.
Με τις άμεσες αυτές κυβερνητικές προτεραιότητες που περιέχονται στον «μπλε φάκελο» του υπουργείου Υγείας ρυμουλκείται όλο το δημόσιο σύστημα υγείας από την επιχειρηματική δραστηριότητα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασθενείς.
Η επιλογή της εξάπλωσης των ΣΔΙΤ της Ν.Δ. είναι χαρακτηριστική του σχεδίου συρρίκνωσης των δημόσιων μονάδων και της αγοράς των υπηρεσιών υγείας από τον ιδιωτικό τομέα. Η δε επέκταση της εφαρμογής του συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία σημαίνει «θάνατο» για τους μικρούς προμηθευτές και συγκέντρωση των κερδών από τις προμήθειες -από γάζες μέχρι φάρμακα- στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οσο για την παράδοση φαρμάκων στο σπίτι σε ασθενείς με σοβαρές ή χρόνιες παθήσεις (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κ.λπ.) που προωθεί η Ν.Δ., θυμίζουμε ότι είναι παλαιότερη πρόταση της φαρμακοβιομηχανίας διά στόματος του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλη Αποστολίδη.
Το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει, εκτός από την άσκηση περιοριστικής πολιτικής, τη θέση ότι κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τον κλονισμό της υγείας του και οφείλει να πληρώσει για να γίνει καλά.
Το κράτος θα παρέχει ένα βασικό πακέτο παροχών υγείας, ενιαίο για όλους, πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου, οι οποίες, όπως έχει παραδεχτεί ο Κυρ. Μητσοτάκης τον περασμένο Φεβρουάριο κατά την παρουσίαση του προγράμματος Υγείας της Ν.Δ., ήδη παρέχονται, απλώς «θα γίνονται πιο οργανωμένα», με μήνυμα που θα αποστέλλεται στο κινητό κάθε πολίτη όταν είναι η ώρα του.
Εξειδικεύοντας πάντως ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη συνέχεια είχε μιλήσει μόνο για συστηματικούς, προσυμπτωματικούς ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.

Πέντε κανόνες ευζωίας

Επιπρόσθετα οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους ακολουθώντας πέντε κανόνες πρόληψης που «πρέπει να γίνουν συνείδηση σε όλους τους Ελληνες» και είναι οι εξής: «Στοπ στο κάπνισμα, υγιεινή διατροφή, έλεγχος του σωματικού βάρους, συστηματική άσκηση, αλκοόλ με μέτρο».
Για το πρώτο προωθείται «αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της Αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων».
Επιπλέον, η Ν.Δ. διαφημίζει ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κ.λπ.) χωρίς τον επαρκή ιατροτεχνικό εξοπλισμό στις δομές, αλλά και το απαραίτητο προσωπικό.
Οσο για το τελευταίο, υπόσχεται «ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως συμβαίνει σήμερα, και 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας».
«Ως εξαγγελία δεν λέει τίποτα, δεν καλύπτει τα κενά», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Κι εξηγεί: «Οι 1.500 εκπαιδευόμενοι δεν είναι προσωπικό - δεν προσφέρουν βάρδιες, κάνουν την ειδικότητά τους μόνο πρωινές ώρες. Είναι μια προσπάθεια με αυτό το τρικ να εξοικονομηθεί προσωπικό. Επιπλέον οι 2.000 προσλήψεις τον χρόνο είναι οριακά λίγο περισσότερες από τις αποχωρήσεις που είναι 1.550 κάθε χρόνο και δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά τα οποία υπάρχουν».

Οι πραγματικές ανάγκες

Ούτε λόγος στον προγραμματισμό της Ν.Δ. για τις 12.000 έκτακτο προσωπικό, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το πρώτο εξάμηνο του 2020, σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στα νοσοκομεία. «Αν φύγουν οι εργαζόμενοι αυτοί, τελείωσαν τα νοσοκομεία», τονίζει και εφιστά την προσοχή της νέας κυβέρνησης στις δεσμεύσεις της, καθώς αποπνέουν άγνοια αν δεν γίνονται χάριν εντυπωσιασμού.
Η «κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας» που διαφημίζει είναι 45.000! Από αυτές, 8.000 γιατρών και 37.000 λοιπού προσωπικού (νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνικών κοκ), ενώ μόνο οι κενές οργανικές θέσεις των νοσηλευτών είναι 20.000... Για να γίνει αναπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, εξηγεί ο Μιχ. Γιαννάκος, «δεν επαρκεί ούτε το 1 προς 1 της προηγούμενης κυβέρνησης, πόσο μάλλον το 1 προς 5 της νέας κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου