Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Αλ. Τσίπρας: Δεν μας αξίζει να περάσουμε ξανά τα βάσανα που αφήσαμε πίσω μας (βίντεο) «Τον Αύγουστο του 2018 γυρίσαμε σελίδα και αφήσαμε πίσω μας οριστικά τα μνημόνια. Η Ελλάδα είναι ξανά αυτοδύναμη. Στηρίζεται στην εργατικότητα και το πείσμα των ανθρώπων της.Τώρα αποφασίζουμε για την επιχείρησή μας, την οικογένειά μας, τα παιδιά μας»

 

 



Τις διαφορές ανάμεσα στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, ανέδειξε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας 24/6 στην Λαχαναγορά του Ρέντη, στην πολιτική εκδήλωση του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ: «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις – Παράγοντας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους»

Οι άνθρωποι της αγοράς και όχι των "αγορών" -όπως έχουμε συνηθίσει να ακούμε το τελευταίο διάστημα-, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τώρα θα αποφασίσουμε με ποιο σχέδιο η χώρα θα προχωρήσει μπροστά. Υπάρχει η υγιής και έντιμη επιχειρηματικότητα και υπάρχει και η ανέντιμη επιχειρηματικότητα της αρπαχτής και των offshore, σημείωσε.
"Το δικό μας σχέδιο και αυτό της ΝΔ, προωθούν δύο τελείως διαφορετικά μοντέλα για την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "οι αντίπαλοι μας προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια αντίληψη ότι είναι γενικώς υπέρ της επιχειρηματικότητας. Ότι όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως μεγέθους και αντικειμένου της επιχείρησης τους, είναι το ίδιο. Όμως αυτό είναι πλάνη. Για παράδειγμα πως είναι δυνατόν ο επιχειρηματίας που θέλει να χτίσει ένα mall, να έχει τα ίδια συμφέροντα με όσους έχουν μαγαζιά σε εκείνη την περιοχή; Ή πως μπορεί ένας επιτηδευματίας να έχει τα ίδια συμφέροντα με μια πολυεθνική;". 
Κατηγόρησε δε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι "παίζει ένα παιχνίδι που μόνο στόχο έχει να χαϊδέψει αυτιά και τελικά να υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου πλούτου ζημιώνοντας εν τέλει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι "εμείς επιλέγουμε να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα" και πρόσθεσε: "Είναι σαφές ότι τα χρόνια των μνημονίων σηκώσατε μεγάλα βάρη. Και δεν είναι μόνο τα φορολογικά, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι στέγνωσε η αγορά.
Δεν υπήρχε πια ρευστότητα για να βγαίνει η δουλειά. 
Από το 2010 ως το 2014, 230.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, οδηγώντας έτσι στην απώλεια περίπου 700.000 θέσεων εργασίας από το συνολικό 1 εκατομμύριο δουλειές που χάθηκαν αυτή την καταστροφική πενταετία".

Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν στήριξε μόνο τον κόσμο της εργασίας αλλά και τους μικρομεσαίους και αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης την περασμένη τετραετία: "Εμείς καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη που έστελνε κόσμο στα κρατητήρια για χρέη μέχρι 100.000 στο δημόσιο.
Το 2015 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 23.000 καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη στον ΟΑΕΕ. Και το εξοργιστικό είναι ότι παρά τα κατασταλτικά μέτρα τα χρέη διπλασιάζονταν. Εμείς προχωρήσαμε στην Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων μικρομεσαίων που είχαν οφειλές.
Στη διαγραφή από τη δική μας κυβέρνηση χρεών προς το δημόσιο, για νοσήλεια των τότε ανασφάλιστων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Εμείς θεσπίσαμε πρόσφατα την προστασία πρώτης κατοικίας για πρώτη φορά και για επιχειρηματίες...Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι την άλλη Δευτέρα ανοίγει επιτέλους η πλατφόρμα και εντάσσονται σε αυτήν ηλεκτρονικά πάνω από 175 χιλιάδες δικαιούχοι".
Υπογράμμισε ακόμη: "προχωρήσαμε επιτέλους στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας για να πέσει χρήμα και πάλι στην αγορά. Με 14 νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπαίνουν μπροστά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και με το νόμο των μικροπιστώσεων έως 20 χιλιάδες ευρώ για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Εμείς προχωρήσαμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για χρέη ως 300.000...Στην διαγραφή κύριας οφειλής - στο 70% περίπου - αλλά και προσαυξήσεων με αποτέλεσμα 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πληρώνουν σήμερα μικρότερες εισφορές, ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δώσαμε επίσης τη δυνατότητα συνταξιοδότησης σε περίπου 60.000 μικροεπαγγελματίες που ήταν εγκλωβισμένοι στα χρέη προηγούμενων ετών.
Φέραμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος απευθύνεται για πρώτη φορά και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και δε μοιράστηκε σε δέκα ημέτερους κατά τη συνηθισμένη πρακτική του παρελθόντος. Μειώσαμε ήδη φέτος τον φόρο των επιχειρήσεων και θα συνεχίσουμε μειώνοντάς τον συνολικά 4% ως το 2022. Πετύχαμε την αύξηση των εξαγωγών από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που κάνει ρεαλιστικό το στόχο να φτάσουν οι εξαγωγές το 50% του ΑΕΠ μέχρι 2025".
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 80% για τις επιχειρήσεις. Επίσης εξήγγειλε τη μείωση του πρώτου κλιμάκιου του φόρου εισοδήματος στο 20%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα μέχρι 20.000, τη μείωση του δεύτερου συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 11%, όπως και την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%".
Ακολούθως επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη αμφισβητώντας την αξιοπιστία του για τα όσα εξαγγέλλει: "Αφού μας έλεγε ότι αν εκλεγεί θα ξεκινήσει να μειώνει φόρους, τώρα βάζει αφετηρία εφαρμογής των βασικών φορολογικών του εξαγγελιών το 2021. 
Την ίδια στιγμή που μας επιτίθεται για αφαίμαξη της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων, ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει ένα πρόγραμμα υπό αναστολή. Λιγότεροι φόροι από το 2021 και βλέπουμε". Τον κατηγόρησε ότι επιχειρεί να υφαρπάξει πρώτα την ψήφο των Ελλήνων και να εφαρμόσει άμεσα όλα εκείνα τα οποία οραματίστηκε να εφαρμόσει στην Ελλάδα ο φυσικός σύμμαχος της ΝΔ (το ΔΝΤ) όπως είπε ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Θεοχάρης, και για τις φοροελαφρύνσεις.
Ακολούθως απευθύνθηκε στο κοινό των επιχειρηματιών που τον άκουγε ερωτώντας: "Η ΝΔ μας παρέδωσε δημόσια ταμεία με 430 εκατομμύρια παθητικό. Εμείς έχουμε σήμερα 34 δισ. απόθεμα. Και σας ρωτώ ειλικρινά, εσείς που κάθε μέρα κάνετε ταμείο στο τέλος της ημέρας. Με ποιόν αισθάνεστε πιο ασφαλείς στο τιμόνι της χώρας; Με αυτόν που γονάτισε το μαγαζί; ‘Η με αυτόν που το έσωσε από το λουκέτο και σήμερα κινείται ξανά;". 
Έκλεισε λέγοντας: "Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω, δεν μας αξίζει να περάσουμε τα ίδια βάσανα. Τώρα αποφασίζουμε για την επιχείρηση μας, την οικογένεια μας, τα παιδιά μας. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας".

Με δεδομένο λοιπόν ότι σήμερα μπορούμε να συζητήσουμε για την ανάπτυξη και την επόμενη μέρα της χώρας, και άρα για την ανάπτυξη που θέλουμε, την επόμενη ημέρα της χώρας. Νομίζω ότι είναι σαφές πως συγκρούονται δύο πολιτικά σχέδια. Δύο στρατηγικές, δύο διαφορετικά μοντέλα και για την ανάπτυξη και για την παραγωγή και για την επιχειρηματικότητα.
Ότι όλοι οι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως αντικειμένου, μεγέθους επιχείρησης και μέσων με τους οποίους πετυχαίνουν τους σκοπούς τους, είναι το ίδιο πράγμα.
Πως είναι δυνατόν να είναι ακριβώς το ίδιο, ένας επιχειρηματίας που θέλει να χτίσει ένα mall σε μια περιοχή, με τους πολλούς μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που έχουν μαγαζιά στην ίδια περιοχή, πως είναι δυνατόν να έχουν τα ίδια συμφέροντα; Ή πως μπορεί ένας επιτηδευματίας να έχει τα ίδια συμφέροντα με μια πολυεθνική επιχείρηση; Ή πως μπορεί να είναι το ίδιο ο μικρομεσαίος που πληρώνει και το τελευταίο ευρώ σε φόρους και σε εισφορές με εκείνον τον επιχειρηματία που στήνει offshore επιχειρήσεις για να φοροδιαφεύγει; Άρα λοιπόν υπάρχουν πολλών ειδών επιχειρηματικότητες.
Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο που να δώσει κίνητρα, στήριγμα, προοπτική στην πρώτη επιχειρηματικότητα. Στην υγιή επιχειρηματικότητα και να περιορίσει τις δυνατότητες της ανέντιμης και μη υγιούς επιχειρηματικότητας, να παίζει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο στην αγορά και στην οικονομία της χώρας μας Νομίζω ότι εδώ παίζεται και ένα πολύ περίεργο παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που μόνο στόχο έχει να χαϊδέψει αυτιά και τελικά να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα ζημιώνοντας εν τέλει, την μεγάλη μάζα, των ανθρώπων που υγιώς επιχειρούν και προσπαθούν μέσα σε αντίξοες συνθήκες στη χώρα μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή. Θέλουμε ο τελευταίος Έλληνας πολίτης να έρθει σε αυτήν την επιλογή βάζοντας το μυαλό του να δουλέψει, όχι μονάχα να λειτουργήσει με βάση το θυμικό, ούτε τον φόβο, αλλά με βάση τη λογική. Και να συγκρίνει και κυρίως να κρίνει τα δύο διαφορετικά μοντέλα.
Κυρίως γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να αναπτύξουν μια δυναμική και μια εξωστρέφεια, οι επιχειρήσεις τους μπορούν να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές δίχως να στραγγαλίζουν άλλες επιχειρήσεις.
Αυτή άλλωστε είναι μια συνταγή που δούλεψε στην Ελλάδα διαχρονικά.
Το αντίθετο, πρέπει να επιλέξουμε να ξεπεράσουμε αυτό το μοντέλο στηρίζοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο δικός σας ο κλάδος σήκωσε τα μεγαλύτερα βάρη, ιδιαίτερα τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Αλλά συνολικά σε όλα τα χρόνια αυτής της μεγάλης περιπέτειας για την πατρίδα μας, ο δικός σας ο κλάδος σήκωσε τα μεγαλύτερα βάρη.
Όταν μέσα σε μια νύχτα μειώθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις, κοντά στο 40%, ο μέσος Έλληνας έπαψε πια να έχει διαθέσιμο εισόδημα, έπαψε να καταναλώνει. Η αγορά στέγνωσε. Τα θυμόμαστε όλα αυτά. Θυμόμαστε ότι περπατούσαμε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ή στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους μεγάλων πόλεων σε όλη τη χώρα και μας έπιανε η ψυχή μας. Βλέπαμε δεξιά και αριστερά λουκέτα. Το ένα μαγαζί να κλείνει μετά το άλλο. Χιλιάδες εργαζόμενοι να απολύονται ο ένας μετά τον άλλον, διότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν την δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους.
Όταν εμείς παραλάβαμε μια χώρα και μια κοινωνία λεηλατημένη, διαλυμένη, χρεοκοπημένη το 2015 και αναλάβαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα και να οργανώσουμε με ασφάλεια την έξοδο της χώρας από τον μνημονιακό ζυγό, δεν είναι αλήθεια αυτό που λένε, ότι η έγνοια μας ήταν να προφυλάξουμε μόνο τους μικρούς και τους αδύναμους.
Στη δική μας έγνοια δεν ήταν μόνο οι εργαζόμενοι αλλά ήταν και οι μικροί και οι μεσαίοι επιχειρηματίες.
Δεν ήρθα εδώ για να σας κρυφτώ.
Όμως και εσείς ξέρετε καλά τι περάσαμε εμείς.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δυσκολίες ήταν μεγάλες, προκειμένου να καταφέρουμε να φτάσουμε στον στόχο μας. Τον στόχο να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα να βγει από αυτή την ειδική κατάσταση άρσης κυριαρχίας, διότι είναι άρση εθνικής κυριαρχίας να έχεις τους τεχνοκράτες πάνω από το κεφάλι σου που να σου επιβάλουν πολιτικές. Σήμερα έχουμε πια την δυνατότητα να είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουμε. Μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο και στόχους, που είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο, οι ευρωπαϊκοί στόχοι, το δημοσιονομικό πλαίσιο που μας ορίζει το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που χρωστάει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και για αυτό έχει κάποιους στόχους δημοσιονομικούς. Αλλά είμαστε εμείς, αυτοί που επιλέγει ο ελληνικός λαός μέσα από την ψήφο του να κυβερνήσουν τη χώρα. Αυτοί που θα επιλέγουν τον τρόπο, την μέθοδο να φτάνουν τους στόχους, τις πολιτικές να πιάνουμε αυτούς τους στόχους και να προχωράει μπροστά η οικονομία και η κοινωνία.
Εμείς, ήμασταν αυτοί που καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη που έστελνε τον κόσμο στα κρατητήρια, επιχειρηματίες στα κρατητήρια, για χρέη μέχρι 100.000 ευρώ στο δημόσιο.
Εμείς ήμασταν, επίσης αυτοί, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες – και σε συνθήκες πειθαρχίας και επιτροπείας και μνημονίων - που κτυπήσαμε το χέρι στο τραπέζι και προχωρήσαμε στην Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων μικρομεσαίων που είχαν οφειλές.
Θυμάστε πως με οφειλές δύο μηνών στον ασφαλιστικό φορέα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες παρέμεναν ανασφάλιστοι ενώ χρεώνονταν και τις εισφορές για την υγεία.
Εμείς επίσης προωθήσαμε 14 νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Διότι αν θέλετε το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι να μπορέσει να γυρίσει στην κανονικότητα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Οι τράπεζες, ο μεγάλος ασθενής που μας οδήγησε στην κρίση. Οι τράπεζες που για τη σωτηρία των οποίων αυξήθηκε το δημόσιο χρέος από το 120% του ΑΕΠ στο 180% του ΑΕΠ. Πρώτα για να σωθούν οι Κεντροευρωπαϊκές και οι Βορειοευρωπαϊκές και αργότερα και οι δικές μας. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά σώθηκαν αυτές, όμως σταμάτησαν να παίζουν τον βασικό ρόλο που έχουν στην πραγματική οικονομία. Να μπορούν να χρηματοδοτούν την υγιή επιχειρηματικότητα. Γιατί η πραγματικότητα είναι ποια σήμερα; Ότι χρηματοδοτούν μονάχα όσους επιχειρηματίες και όσες επιχειρήσεις μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη δανεισμού, ότι δεν έχουν ανάγκη χρηματοδότησης. Αυτούς που έχουν ανάγκη δεν τους χρηματοδοτούν. Και γι αυτό ερχόμαστε εμείς να βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με την Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και με τα 14 αυτά νέα εργαλεία για να βάλουμε μπροστά την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με μικροπιστώσεις και μεγαλύτερες πιστώσεις.
Ανακουφίσαμε έτσι χιλιάδες μικρομεσαίους από δυσβάσταχτα χρέη με τη δυνατότητα επαναΰπολογισμού ασφαλιστικών τους εισφορών από το 2002, με βάση το εισόδημα του κάθε μικρού επαγγελματία και όχι οριζόντια, ανεξάρτητα αν έχει κέρδη ή ζημιές.
Φέραμε ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος απευθύνεται για πρώτη φορά και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και δεν μοιράστηκε σε δέκα ημέτερους κολλητούς, κουμπάρους όπως συνήθως γινόταν, συνηθισμένη πρακτική του παρελθόντος για τους αναπτυξιακούς νόμους.
Και μειώσαμε ήδη φέτος τον φόρο των επιχειρήσεων 1% και συνεχίζουμε μειώνοντας συνολικά 4% ως το 2022. Να πάμε από το 29 στο 25%. Μειώσαμε ήδη τον ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια.
Και είναι πολλά και άλλα πολλά που θα μπορούσα να απαριθμώ σε μια λίστα, σε έναν κατάλογο παρεμβάσεων, δράσεων που έγιναν όλα αυτά τα 4 τελευταία χρόνια
Το κρίσιμο είναι σήμερα να μιλήσουμε για το αύριο. Το σήμερα είναι να μιλήσουμε για το σχέδιό μας και ταυτόχρονα γι αυτό το οποίο οφείλουμε να αποτρέψουμε.
Τώρα που μπορούμε να οργανώσουμε την επόμενη μέρα χωρίς μνημόνια και καταναγκασμούς.
Έτσι λοιπόν φέτος προϋπολογίσαμε τις δυνατότητες για το 2019, εξαντλώντας με ασφάλεια τα όρια και γι αυτό είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες μειώσεις, πέραν αυτών που ανακοινώσαμε πέρυσι στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο και τις υλοποιήσαμε όλες.
Πώς; Αξιοποιώντας τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού, αξιοποιώντας τη ρευστότητα που έχουμε σήμερα στα δημόσια ταμεία.
Όμως εμείς εξασφαλίσαμε και τη δυνατότητα, βγάζοντας στην άκρη 5,5 δις, να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς να παραβιάζουμε τους όρους της συμφωνίας με τους εταίρους μας από το 2020 και μετά. Και έτσι, μέσα σε ένα πλαίσιο απόλυτης δημοσιονομικής ασφάλειας, εξαγγείλαμε μια σειρά από στοχευμένα μέτρα που αφορούν κατά κύριο λόγο την μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.
Εξαγγείλαμε από 1/1/2020 τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα και στο 80% για τις επιχειρήσεις
Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 και τη ριζική της μείωση για μεγαλύτερη εισοδήματα. Ενός φόρου που ήταν φόρος της κρίσης, η λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης και τώρα σιγά-σιγά που βγαίνουμε από την κρίση πρέπει να αρχίσει σιγά-σιγά να καταργείται.
Την αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.
Και, επαναλαμβάνω, όλα αυτά είναι σχεδιασμένα, μετρημένα, κοστολογημένα στο χώρο που έχουμε κερδίσει και έχουμε υπολογίσει για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι ούτε τουφεκιές στον αέρα, ούτε κόλπα υφαρπαγής της ψήφου.
Τις τελευταίες μέρες άρχισε να ξεδιπλώνεται, παρά το γεγονός ότι κρύβεται με πολύ μεγάλη προσπάθεια από το δημόσιο διάλογο, δεν επιθυμεί την τηλεοπτική αντιπαράθεση, την προγραμματική αντιπαράθεση, παρόλα αυτά αναγκάζεται το τελευταίο διάστημα, δίνοντας κάποιες συνεντεύξεις, να ξεδιπλώνει τις προγραμματικές του θέσεις.
Δεν θα σας πω για το κόστος, ούτε για το τι θα χρειαστεί να περικόψει σε δαπάνες αν ποτέ εφαρμόσει όλα αυτά που ακούγονται πολύ όμορφα, τα γενικόλογα που λέει.
Αφού μας έλεγε λοιπόν όλο αυτό το διάστημα ότι, αν εκλεγεί, θα ξεκινήσει από την επόμενη μέρα στη μείωση των φόρων, τώρα μας αποκαλύπτει ότι βάζει ως χρονική αφετηρία εφαρμογής των φορολογικών του εξαγγελιών ‘όχι την επόμενη μέρα των εκλογών, όχι το 2019, όχι το 2020, αλλά το 2021.
Οι λιγότεροι φόροι που λέει ο κ. Μητσοτάκης είναι οι λιγότεροι φόροι από το 2021 και βλέπουμε.
Ο κ. Μητσοτάκης τι λέει; Απορρίπτει αυτή την κίνηση που εμείς κάναμε –δεν την απέρριψαν οι Ευρωπαίοι, την απορρίπτει ο κ. Μητσοτάκης και έρχεται και λέει, το 2019 καμία μείωση φόρων αν εκλεγώ, παρά μονάχα ένα κύμα μεταρρυθμίσεων ώστε να δελεάσω από το 2020 και μετά τους εταίρους μας να ρίξουν τα πλεονάσματα για να μπορέσω από το ΄21 να αρχίσω να μειώνω φορολογία.
Πρώτον, μα γιατί χρειάζεται να δελεάσει για κάτι που εμείς οι ίδιοι έχουμε πετύχει. Γιατί να δελεάσει τους Ευρωπαίους από το ΄20-΄21 να ρίξουν τα πλεονάσματα, αφού εμείς ήδη έχουμε πετύχει και έχουμε καταθέσει το σχέδιο με τα 5,5 δις για να πέσουν κατά 1% τα πλεονάσματα από το ΄20 και μετά, χωρίς να παραβιάζεται η συμφωνία, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτές τις στοχευμένες φορολογικές μειώσεις που εξαγγείλαμε στο Ζάππειο και που ήδη έχουμε αρχίσει να υλοποιούμε.
Και όσο για τις φοροελαφρύνσεις, όπως λέει και ο λαός μας, ζήσε Μάη να φας τριφύλλι. Από 2021 και βλέπουμε.
Μας είχε, λοιπόν, αφήσει ταμεία με 430 εκατομμύρια παθητικό. Δημόσια ταμεία. Και είχαμε αναγκαστεί τότε, για να μπορούμε να αποπληρώνουμε μισθούς και συντάξεις, φτάνοντας τη χώρα από το Γενάρη ως τον Ιούνη – Ιούλη που οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε στην κρίση με την Ε.Ε. και σε μια αναγκαστική νέα συμφωνία με όρους που βεβαίως θέλαμε να αποφύγουμε, αναγκαστήκαμε τότε να βρίσκουμε πόρους από τα αποθεματικά. Ακόμα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Μήνα με το μήνα, δεν ξέραμε αν θα μπορέσει να βγει ο μήνας. Τα θυμάστε τι περάσαμε.
Σας θυμίζω ότι η βασική αφορμή που μας οδήγησε στη μνημονιακή περιπέτεια ήταν ότι το 2009, πάλι κυβέρνηση της Ν.Δ., παρέδωσε όχι πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά πρωτογενές έλλειμμα ύψους 24 δις ευρώ.
Θέλω, λοιπόν, να απευθυνθώ σε εσάς και να σας ρωτήσω με ειλικρίνεια, εσείς που κάθε μέρα στο τέλος της ημέρας κάνετε ταμείο στην επιχείρησή σας. Με ποιόν, αλήθεια, θα αισθάνεστε πιο ασφαλείς στο τιμόνι της χώρας; Με τον ατζαμή που γονάτισε το μαγαζί ή με αυτόν που το έσωσε από το λουκέτο και σήμερα του δίνει την προοπτική να κινηθεί ξανά; Να αναπνεύσει ξανά, να έχει τη δυνατότητα να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία;
Το σχέδιο του κ. Σαμαρά και για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και για την εργασία και για την οικονομία και την ανάπτυξη. Μας έλεγε, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς εκείνα τα χρόνια ότι το σχέδιό του είναι επενδύσεις ύψους 150 δις ευρώ, άμεσες ξένες επενδύσεις, και 4% ανάπτυξη.
Αλλά και σήμερα, η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, αντιγράφει ακριβώς αυτό copy – paste το σχέδιο που παρουσίαζε τότε ο κ. Σαμαράς. Δεν μιλάει για 150 δις, ήταν λίγο πιο κιμπάρης ο κ. Σαμαράς, μιλάει για 100 δις άμεσων ξένων επενδύσεων και πάλι 4% ανάπτυξη.
Τι λέει, όμως, το ίδιο το πρόγραμμά τους; Γιατί τελικά για να τους ξετρυπώσουμε, πρέπει να διαβάζουμε ακόμα και τα ψιλά γράμματα των ίδιων των δικών τους προγραμματικών δηλώσεων, των ίδιων των δικών τους αντιφάσεων.
Αυτοί τι λένε; Λένε ότι κάθε χρόνο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, διπλάσιο ποσοστό από την ανάπτυξη. Αν η ανάπτυξη είναι 1, 2%. Αν η ανάπτυξη είναι 2, 4%. 3, 6%. Λένε, λοιπόν, στο πρόγραμμά τους ότι προβλέπουν και σχεδιάζουν τα επόμενα τρία χρόνια να φτάσει, με αυτό το σχέδιο, ο κατώτατος μισθός στα 730 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Αν κάνει κανείς τον υπολογισμό, σημαίνει ότι στα 730 ευρώ σε τέσσερα χρόνια θα φτάσει με διαδοχικές αυξήσεις 4% ο κατώτατος μισθός. Δηλαδή, υπολογίζουν οι ίδιοι ανάπτυξη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια 2% και όχι 4%.
Θέλω, λοιπόν, φίλες και φίλοι, με αυτές τις σκέψεις να απευθυνθώ στον καθένα και στην καθεμιά από εσάς. Διότι και το δούλεμα έχει το όριό του. Και ο ελληνικός λαός δεν μπορεί πια να στηρίζεται σε εύκολες υποσχέσεις, όταν γνωρίζει ποιοι ήταν αυτοί που τον οδήγησαν στην κρίση και μέσα από ποιες θυσίες και ποιες δυσκολίες κατάφερε να βγει από αυτή την κρίση.
Έτσι κι εμείς αγαπάμε και πονάμε αυτή τη χώρα, που οδηγήθηκε σε πολύ μεγάλες εθνικές περιπέτειες. Διότι ήταν εθνική περιπέτεια αυτό που ζήσαμε από το ’10 έως το ’18, ήταν κατάσταση άρσης εθνικής κυριαρχίας. Ήταν εθνική ταπείνωση να έρχονται κάποιοι υπαλληλίσκοι της Κομισιόν στα γραφεία των υπουργών και να τους κουνάνε το δάκτυλο και να τους λένε θα κάνεις αυτός και θα κάνεις το άλλο. Και από αυτή τη μεγάλη εθνική περιπέτεια, καταφέραμε μέσα από δύσκολους δρόμους, να βγούμε.
Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα. Μπορεί να σχεδιάσει και να οργανώνει το μέλλον της. Στις 21 Αυγούστου πέρυσι γυρίσαμε σελίδα. Κάποιοι ζητάνε να γυρίσουμε τώρα, μα γυρίσαμε σελίδα. Αυτό που θέλουν δεν είναι να γυρίσουμε σελίδα. Είναι να κάνουμε αναστροφή και να γυρίσουμε πίσω.
Πιστεύω βαθιά ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια μπορούν να είναι τέσσερα χρόνια ουσιαστικής ανάτασης για την Ελλάδα, τώρα που εδραιώνει τη θέση της στην Ευρωζώνη, ως μία χώρα με κύρος, με αξιοπιστία, με δημόσια οικονομικά νοικοκυρεμένα, αλλά και με αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αναπτύξει, με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα πολύ σημαντικά.
Στις 7 Ιούλη να είστε όλοι εκεί. Γιατί τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου