Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Η υπερφολόγηση και το δίκαιο του 20%-Εχουμε κανένα λόγο, εμείς, το 80% να βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια;












http://www.mplokia.gr/?p=28923&fbclid=IwAR06pK1wZD-E0Q1gyJRjAreYk11S1ttxSz2T30BKw59-F2546O62-ySs6B0




Για να καταλάβουμε τον πυρήνα του φορολογικού προγράμματος της ΝΔ ας ρίξουμε μια ματιά στο γράφημα απο την Καθημερινή που αφορά τα έσοδα του προϋπολογισμού για το 2019.

Η «υπερφολογηση» αφορά ουσιαστικά ένα μικρό τμήμα του πληθυσμιακό και ένα ακόμα μικρότερο των επιχειρήσεων, ενώ τα χρήματα που μαζεύονται, οι φόροι δηλαδή, πηγαίνουν σε δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, το ΚΕΑ, το επίδομα ενοικίου, τους παιδικούς σταθμούς, όλο αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό κράτος.

Στη Λέσβο, αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμα πιο μικροί. Τα χρόνια των μνημονίων είχαν σαν αποτέλεσμα την γρηγορότερη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της τοπικής μεσαίας τάξης, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος των εισοδημάτων που δηλώνουν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, να είναι μικρότερος από ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Είναι προφανές ποιους εννοεί ο Μητσοτάκης όταν μιλάει για «λιγότερους φόρους». Οι άνθρωποι αυτοί, το 20% δηλαδή, φωνάζουν και καλά κάνουν, δεν θα τους φάμε το δίκιο τους.
Επιχειρούν να μετατρέψουν το δικό τους συμφέρον σε συμφέρον όλης της κοινωνίας, να μας πείσουν δηλαδή ότι «το δίκιο τους» είναι δίκαιο για όλη την κοινωνία, η ΝΔ το έκανε «πολιτικό πρόγραμμα» και ζητάει να το εγκρίνουμε.
Ομως πως μπορεί αυτό το 20% να πληρώνει «λιγότερους φόρους»;
Αν και η θεωρία που συνδέει τους φόρους που δεν πρέπει να πληρώνουν οι πλούσιοι με την «ανάπτυξη» είναι προβληματική ας την θεωρήσουμε ως μια λύση, που όμως δεν θα έλθει αύριο.
Χώρια που η «παλιά ανάπτυξη» απο τους ίδιους ανθρώπους, έγινε κότερα, βίλες, καταθέσεις στην Ελβετία κλπ, αλλά αυτά είναι «περασμένα ξεχασμένα»
Τέλος πάντων, μεχρι να έλθει αυτή, θα χρειαζόμαστε γιατρούς, δασκάλους, πρόνοια κλπ ή όχι;
Αυτοί, το 20% δηλαδή, λένε «όχι». Τα παιδιά τους, συνήθως δεν πάνε στο δημόσιο σχολείο, δεν πολυέχουν ανάγκη το δημόσιο σύστημα υγείας, το ΚΕΑ, το επίδομα ενικοίου, η πρόνοια, είναι για τους άλλους.
Είναι αυτό που λένε «γιατί ρε να πληρώσεις με τα δικά μου τα λεφτά τα επιδόματα;» Είπαμε: δεν θα φάμε το δίκιο του 20%.
Ο άλλος τρόπος είναι να βάλεις περισσότερους να πληρώνουν περισσότερα.
Η «ασάφεια» της ΝΔ για το αφορολόγητο (εισαγωγικός συντελεστής 9% για εισοδήματα φυσικών προσώπων μέχρι 10.000 ευρώ) αφήνει παράθυρο για κάτι τέτοιο.
Λένε ότι διαχάζουμε την κοινωνία. Αλλά στα σοβαρά τώρα:
Εχουμε κανένα λόγο, εμείς, το 80% να βγάλουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου