Σελίδες

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Ο δρόμος για την αριστεία Μεγάλες δωροδοκίες για μια θέση στα γνωστότερα αμερικανικά πανεπιστήμια



 

Μιχάλης Τρίκκας

 Για τον Αριστοτέλη, τρία μόνο πράγματα ήταν απαραίτητα για την εκπαίδευση: 
η φύση, η μάθηση και η άσκηση. 
Ξέχασε το βασικότερο: ένα φουσκωμένο πορτοφόλι που θα ανοίγει δρόμους και θα γκρεμίζει κάθε πιθανό εμπόδιο.

Εμβρόντητοι, οι Αμερικανοί ανακάλυπταν την Τρίτη ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας τους είναι ακόμη πιο ταξικό απ' ό,τι μπορούσαν να διανοηθούν.
 Επειδή ήταν ήδη γνωστό ότι πρόσβαση στα καλύτερα Πανεπιστήμια εξασφαλίζουν μόνο οι πλουσιότεροι - με τα δίδακτρα είτε με κάποιες γενναιόδωρες χορηγίες. 
Για να παραμείνουν περιζήτητα τα ιδρύματα αυτά, έπρεπε να θέτουν προδιαγραφές για την είσοδο φοιτητών. Και έτσι φτάσαμε, αναπόφευκτα, στο επόμενο βήμα.
Περισσότεροι από 50 άτομα κατηγορούνται από την αμερικανική Δικαιοσύνη για εκτεταμένες δωροδοκίες με στόχο την εγγραφή των παιδιών τους σε μερικά από τα διασημότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ, το Γέηλ, το Στάντφορντ, το Πανεπιστήμιο του Τέξας και το UCLA. Είναι μια υπόθεση με τέτοια έκταση ώστε το δίκτυο CNN να μιλά για «εθνική συνωμοσία».
Στους συλληφθέντες από το FBI περιλαμβάνονται τρεις επιτηρητές εξετάσεων, εννέα προπονητές σχολικών ομάδων, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων και 33 γονείς, ανάμεσά τους οι τηλεοπτικές σταρ Φελίσιτι Χάφμαν και Λόρι Λάφλιν για τις οποίες ορίστηκαν εγγυήσεις εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων. 
Εκτός από τηλεοπτικές διασημότητες, ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, γιατρούς και δικηγόρους.
Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται ένας «μεσίτης», ο ιδιοκτήτης μιας εταιρείας με το ενδεικτικό όνομα «Το κλειδί», η οποία υποτίθεται ότι διοργάνωνε «προπαρασκευαστικά προγράμματα» με στόχο την είσοδο σε πανεπιστημιακές σχολές. 
Με βάση το κατηγορητήριο, ο Γουίλιαμ Ρικ Σίνγκερ απέσπασε συνολικά 25 εκατομμύρια δολάρια από πλούσιους γονείς για να εξασφαλίσει με οποιαδήποτε μέσο την πολυπόθητη εγγραφή στα προβεβλημένα κολέγια.
Και όταν λέμε με οποιαδήποτε μέσο, το εννοούμε. 
Σε άλλες περιπτώσεις, πλήρωνε εξεταστές για να δώσουν τα θέματα στον εξεταζόμενο.
 Και σε άλλες πετύχαινε υποτροφίες σε πανεπιστημιακές ομάδες που ασχολούνταν με αθλήματα με τα οποία οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών δεν είχαν την παραμικρή σχέση.
Η ηθοποιός Φελίσιτι Χόφμαν φέρεται να πλήρωσε 150.000 δολάρια για να εξασφαλίσει την παρουσία ενός συγκεκριμένου εξεταστή στην αίθουσα όπου η κόρη της έδινε τις εξετάσεις SAT.
 H Λάφλιν και ο σύζυγός της κατηγορούνται ότι έδωσαν 500.000 δολάρια για να πετύχουν τη συμμετοχή των δύο θυγατέρων τους στην ομάδα κωπηλασίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Το «Κλειδί» του Σίνγκερ παρείχε κάθε δυνατή διευκόλυνση.
 «Διόρθωνε» γραπτά προτού φτάσουν στα χέρια των βαθμολογητών, πλαστογραφούσε έγγραφα προκειμένου οι υποψήφιοι να διαγνωστούν με μαθησιακές διαταραχές και επομένως να εξεταστούν κατ' ιδίαν και, φυσικά, είχε στο μισθολόγιό του αρκετούς προπονητές κολλεγιακών αθλητικών ομάδων.
Προκειμένου τα πλουσιόπαιδα να μπουν στα κολέγια που επιθυμούσαν οι γονείς τους, ο Σίνγκερ και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούσαν λογισμικά όπως το Photoshop για να κάνουν φωτομοντάζ και να εμφανίζουν τα πρόσωπα των υποψηφίων στα σώματα κανονικών αθλητών. 
Η πιο συνηθισμένη πρακτική ήταν βέβαια οι δωροδοκίες σχολικών γυμναστών.
Σύμφωνα με το FBI, οι γονείς πλήρωναν ποσά που έφταναν ακόμη και τα 6,5 εκατομμύρια δολάρια. «Δεν λογάριαζαν τα έξοδα προκειμένου να εξαπατήσουν το σύστημα και να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για την επιτυχία με την καλύτερη εκπαίδευση που μπορεί κανείς να αγοράσει» δήλωσε για τους γονείς ο επικεφαλής των ερευνών Τζόζεφ Μποναβολόντα.
 Εαν δεν υπήρχε αυτό το «εξαπατήσουν», θα έλεγε κανείς ότι τους θαύμαζε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου