Σελίδες

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ο εντιμότατος κ. σύμβουλος-Πώς ο έγκριτος δικηγόρος δεν αντιλήφθηκε το κόλπο των συνεταίρων του, Φλώρου και Μηλιώνη; Γιατί τον διόρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης ακόμα και όταν εκκρεμούσε η δικαστική εμπλοκή του στη μεγάλη απάτη της Energa;








 

 
Η ιστορία του ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ρόλου που έπαιξε στην εταιρεία των Φλώρου - Μηλιώνη έχει, σύμφωνα με όλα όσα δημοσιεύτηκαν, δύο όψεις:
Α. τη «νεοδημοκρατική», που θέλει τον κ. Δημητριάδη να έχει αποχωρήσει το 2012 από την εταιρεία Energa με εξώδικο και, στη συνέχεια, να καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των κατηγορουμένων για τη συγκεκριμένη υπόθεση και
Β. τη «συριζαίικη», που επιμένει ότι ο σύμβουλος του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκη, ήταν συνέταιρος σε εταιρεία του Α. Φλώρου και ενεργό στέλεχος της εταιρείας που υπεξαίρεσε εκατομμύρια από το Δημόσιο ενώ, τέλος, ως δικηγόρος, συνέβαλε στη δημιουργία offshore για λογαριασμό των ενόχων της μεγάλης υπεξαίρεσης.

Υπάρχουν ερωτήματα για τον κ. Δημητριάδη...

Πέρα όμως από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες και τα αναπάντητα –είναι αλήθεια– ερωτήματα από την πλευρά της Ν.Δ., προκύπτουν μεγάλα και εύλογα ερωτήματα για το πώς ένας καταρτισμένος δικηγόρος δεν διέκρινε το μεγάλο κόλπο των συνεταίρων (του), οι οποίοι έβαζαν στις τσέπες τους το δημόσιο χρήμα που πλήρωναν οι εξουθενωμένοι πολίτες σε τέλη και χαράτσια της ΔΕΗ τη δυσκολότερη εποχή της κρίσης.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στο τέλος του 2011, ενώ ο κ. Δημητριάδης έφυγε το 2012, δηλαδή περίπου στον επιλεγμένο χρόνο που οι δύο εταιρείες πουλήθηκαν σε trent company (παρένθετες εταιρείες και πρόσωπα χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο) και με τους ιδιοκτήτες να αποποιούνται τις ευθύνες για τις κακουργηματικές πράξεις τους.
Οταν το 2011 ο πρώην αντεισαγγελέας και πρόεδρος της Αρχής κατά της νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος, Π. Νικολούδης, ανακάλυψε τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος, οι ελεγκτικές αρχές ενεργοποιήθηκαν και, αφού εντοπίστηκαν δεκάδες διάσπαρτα εκατομμύρια του Δημοσίου σε ιδιωτικούς λογαριασμούς τραπεζών της αλλοδαπής, άμεσα προχώρησε στις δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα προκειμένου να... σώσει οτιδήποτε αν σώζεται!
Μάλιστα, αν τότε ο κ. Νικολούδης δεν είχε δράσει άμεσα, το Δημόσιο δεν θα είχε χάσει 256 εκατ., αλλά πάνω από 500, μια και τότε έληγε η προθεσμία πληρωμής των πολιτών στη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του «Documento» αλλά και σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον ο κ. Δημητριάδης κλήθηκε από την εισαγγελία να καταθέσει στη δίκη, ούτως ή άλλως θεωρείται μάρτυρας κατηγορίας, ακόμα κι αν κατέθετε υπέρ των κατηγορουμένων, πράγμα που, όπως προκύπτει από την κατάθεσή του, έκανε σε ό,τι τουλάχιστον αφορά τον πατέρα του Α. Φλώρου, ενώ δήλωσε πλήρη άγνοια για τις έκνομες δραστηριότητες των συνεταίρων του όπως και για την πώληση των εταιρειών.
Αγνοια, όμως, δεν έχει δηλώσει για τη συμβολή του στην ίδρυση εταιρειών offshore από τους συνεταίρους του που, σύμφωνα με όλα τα (τότε) δημοσιεύματα, χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των εκατομμυρίων της υπεξαίρεσης.
Ούτε έχει απαντήσει αν και γιατί συνέχιζε να έχει δοσοληψίες μαζί τους ακόμα και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, για το οποίο φέρονται να έγιναν προσπάθειες από συγκεκριμένους κυβερνητικούς παράγοντες να λυθεί με συμβιβασμό και χωρίς δίκη.
Κακά τα ψέματα, η δημιουργία offshore, είτε για νόμιμες μεταφορές σε φορολογικούς παραδείσους είτε για παράνομες μεταφορές και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χρειάζονται εξειδικευμένα νομικά και δικηγορικά γραφεία, που συντάσσουν όλα τα έγγραφα.
Ετσι, εξάλλου, εξηγείται και το γεγονός ότι στα περίφημα Panama papers, Paradise papers κ.λπ. υπάρχουν μέσα και ονόματα πολλών εξειδικευμένων δικηγόρων.

...όπως και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εκείνο όμως που δεν μπορεί να μένει αναπάντητο τόσον καιρό είναι γιατί ήταν αναγκαίο να διορίσει τον κ. Δημητριάδη στο υπουργικό του γραφείο ο Κ. Μητσοτάκης το 2013, εφόσον η υπόθεση ακόμα εκκρεμούσε δικαστικά και ο κ. Δημητριάδης είχε εμπλακεί στις εταιρείες της μεγάλης αυτής απάτης.
Πώς ο φανατικός –κατά δήλωσή του– υποστηρικτής της αξιοκρατίας, της αριστείας και της αλήθειας δεν σκέφτηκε να μην προχωρήσει στον διορισμό του συγγενή του, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαριστεί πλήρως η σχέση και η δραστηριότητά του με ανθρώπους που υπεξαίρεσαν ιλιγγιώδη ποσά από το δημόσιο ταμείο εν μέσω κρίσης, περικοπής μισθών και συντάξεων;
Ηταν Αύγουστος του 2013, όταν, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διορίστηκε ο ανιψιός του ως ειδικός σύμβουλος και μάλιστα με αναδρομική ισχύ δύο μηνών.
Το δημοσίευμα με τη συγκεκριμένη αποκάλυψη είχε γίνει τότε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Θυμίζουμε εδώ ότι τα δεκάδες δημοσιεύματα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και τις οφειλές της συγκεκριμένης εταιρείας, περιέγραφαν τις στενές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη και με τους Φλώρο και Μηλιώνη.
Με δυο λόγια, ο κ. Δημητριάδης, με το που έφυγε από την εταιρεία του Α. Φλώρου, στεγάστηκε στη θαλπωρή του υπουργικού γραφείου του θείου του.

Επικίνδυνες σχέσεις

«Πώς Energa και Hellas Power “άλλαξαν τα φώτα” στο κράτος στέλνοντας τα χρήματα που εισέπρατταν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελβετία [...] Το όνομα του πατέρα του (Α. Φλώρου) έγινε γνωστό από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την πολύκροτη υπόθεση της κατασκευής της πρώτης ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού στο Λαύριο, επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη [...] Ο 31χρονος κ. Βασίλης Μηλιώνης σαφώς είναι πιο “ουρανοκατέβατος” στον ελληνικό ενεργειακό χώρο, αλλά και πιο γνωστός σε κοσμικά στέκια του Κολωνακίου και του Ψυχικού. Η δε μητέρα του, κυρία Ρία Μηλιώνη, ήταν ιδιοκτήτρια μεταφορικής εταιρείας και είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μητσοτάκη» («Πρώτο Θέμα», 30/1/2012).
Στην ίδια εφημερίδα λίγους μήνες αργότερα (11/11/2012) υπήρχε δισέλιδο ρεπορτάζ για τη σκανδαλώδη απευθείας μεταφορά του προφυλακισμένου Μηλιώνη στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού αντί για το κελί των φυλακών.
«Παρουσίασε περσινό χαρτί από ιδιώτη γιατρό ότι έχει ψυχολογικά προβλήματα» έγραφε η εφημερίδα με αναλυτικό ρεπορτάζ για τα ιλιγγιώδη ποσά που ξόδευε μέχρι τότε ο προφυλακισμένος.
Κι αυτά τα έγραφαν (τότε) το «Πρώτο Θέμα», «Τα Νέα», «Η Καθημερινή» κι όχι ο Βαξεβάνης!
Έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου