Θέλουν πραγματικά να κυβερνήσουν ή η αντιληπτική τους ικανότητα έχει πιάσει πάτο με αποτέλεσμα να ονειροβατούν σε ψευδαισθήσεις, προσδοκώντας εκλογική αυτοδυναμία και πολιτική καταξίωση με προγράμματα που προκαλούν ανατριχίλα στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού που εξακολουθεί να υποφέρει από τα μνημόνια, δημιούργημα ακραίων νεοφιλελεύθερων που έφερε στον τόπο η πολιτική τους, επί σειρά ετών;
Ο λόγος για τη Ν.Δ., όπου ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος και αναπληρωτής τομεάρχης δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κώστας Καραγκούνης, σε ραδιοφωνικό σταθμό πριν από λίγες ημέρες, ξεδίπλωσε τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό και αποκάλυψε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν έρθει στην εξουσία, θα εφαρμόσει το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο εφάρμοσε ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή, χαρακτηρίζοντάς το, μάλιστα, «το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως»(!)
Ta social media πήραν φωτιά για αρκετές ώρες, ενώ η προσπάθεια του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου μετά να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα της δήλωσής του, δεν απέβη επιτυχής.
Το ασφαλιστικό μοντέλο στη Χιλή προέρχεται από τη σχολή του Σικάγου και έχει εμπνευστές τον Μίλτον Φρίντμαν και τα παιδιά του Σικάγο. Εφαρμόστηκε το 1981 και είναι γνωστό ως «τριφασικό σύστημα».
Οι πυλώνες του –σε διάφορες παραλλαγές – είναι οι εξής:
1. Ο πρώτος πυλώνας είναι η «εθνική σύνταξη», που καλύπτεται απ' τη γενική φορολογία.
2. Ο δεύτερος πυλώνας χρηματοδοτείται από υποχρεωτικές εισφορές.
3. Ο τρίτος πυλώνας βασίζεται στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και είναι οργανωμένος σε επαγγελματική βάση (επαγγελματικά ταμεία) ή είναι απολύτως ιδιωτική ασφάλιση. Η «ελεύθερη επιλογή συστήματος σύνταξης» οδήγησε στη δημιουργία έξι ασφαλιστικών μονοπώλιων, που για 35 χρόνια λυμαίνονται τις ασφαλιστικές εισφορές εκατομμυρίων Χιλιανών εργαζομένων, οδηγώντας τους συνταξιούχους στην ένδεια.
Οι συνταξιούχοι με 35 χρόνια εργασίας λαμβάνουν μέγιστη σύνταξη 450 δολάρια.
Τα έξι συνταξιοδοτικά μονοπώλια είναι γνωστά στη Χιλή με το ακρωνύμιο «AFP». Ανάμεσά τους είναι οι ασφαλιστικοί όμιλοι «ΜetLife» και «Principal Financial Group».
Μεταξύ 2007 και 2014 το 80% των συντάξεων στη Χιλή υπολογίζεται ότι ήταν πολύ χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό και το 44% αυτών κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το 61% των συνταξιούχων στη Χιλή θέλει κατάργηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων και επαναφορά των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.
Αυτό είναι το όραμα της Ν.Δ. για το μέλλον των εργαζομένων και των συνταξιούχων στην Ελλάδα!
Επανερχόμενοι στο αρχικό ερώτημα, πολλοί είναι εκείνοι που προβληματίστηκαν για άλλη μία φορά, μεταξύ αυτών και ψηφοφόροι της Ν.Δ., για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί από καρδιάς να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα και να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Δεν είναι δυνατόν να ενστερνίζεται το παρωχημένο και καταστροφικό για τις ζωές της πλειονότητας των πολιτών πρόγραμμα του Πινοσέτ για το ασφαλιστικό σύστημα, σκέφτονται δικαίως. Μήπως διαρρέει ότι θα εφαρμόσει το πλέον αντικοινωνικό πρόγραμμα στο ασφαλιστικό σύστημα γιατί πραγματικά δεν θέλει να έρθει το κόμμα του πρώτο, στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις; Αναρωτιούνται.
Τα συμφέροντα που έχουν ποντάρει στην εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ολιγάρχες στα ΜΜΕ, ιδιοκτήτες μονοπωλίων, ισχυροί κεφαλαιοκράτες που δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα μετερχόμενοι όλα τα μέσα θεμιτά και κυρίως αθέμιτα, θα υπογράψουν την πολιτική του καταδίκη αν δεν καταφέρει νίκη επί του Αλέξη Τσίπρα.
Αυτή η εξέλιξη δεν συμφέρει, φυσικά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν συμφέρει, όμως, και τους περισσότερους υποστηρικτές του, καθώς θα χάσουν πολύτιμο χρόνο, τη στιγμή που εκκρεμούν υποθέσεις τους στη δικαιοσύνη από αδικήματα που έχουν διαπράξει και θέτει σε κίνδυνο τα νέα σχέδιά τους για άπλωμα των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Σε περίπτωση εκλογικής ήττας της Ν.Δ., το κόμμα θα γίνει σμπαράλια, ένεκα μη σοβαρής και αξιόπιστης εφεδρείας στελεχών και οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι καταιγιστικές και ανεξέλεγκτες.
Άρα, το σκεπτικό ότι δεν θέλουν να κυβερνήσουν και ηθελημένα υιοθετούν λανθασμένη στρατηγική, όπως η δήλωση του κ. Καραγκούνη που αποκάλυψε το πλάνο της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό σύστημα, χάνει τη δυναμική του.
Αντίθετα, το σκεπτικό της μειωμένης αντιληπτικότητας βρίσκει πρόσφορο έδαφος αφού πρόκειται για το κόμμα της Ν.Δ. με την πολιτική της ιστορία που ξέρουμε.
Βέβαια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε επί της προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη διολίσθηση μεγαλύτερη ως προς την αντιληπτική ικανότητα των στελεχών του από τα προηγούμενα χρόνια, όμως, γενικά αποτέλεσε πολιτικό χώρο που δεν τα πήγαινε ποτέ όσο καλά νόμιζε στην επικοινωνία με την πλειοψηφία των πολιτών, την ιστορία και τα διδάγματά της, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα παγκοσμίως.
Όταν βασίζεσαι σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική που σου υπαγορεύουν οι υποστηρικτές σου ολιγάρχες των ΜΜΕ και Έλληνες κεφαλαιοκράτες και έχεις ως ένα από τα πρότυπά σου τον ακροδεξιό Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, επειδή στις εκλογές έλαβε υψηλά ποσοστά, ζεις απομονωμένος από την κοινωνία, περίκλειστος στο περιβάλλον των συμφερόντων των ανθρώπων που εξυπηρετείς που είναι σαρξ εκ της σαρκός σου, μπορείς να αισθάνεσαι ότι κυβερνάς ήδη ή θα κυβερνήσεις οσονούπω.
Όταν δεν έχεις βιώσει, ούτε πρόκειται να βιώσεις, τι σημαίνει να είσαι άνεργος, εργαζόμενος που πληρώνεται, όποτε θέλει, μπορεί, ή δύναται το αφεντικό, όταν δεν έχεις χρήματα για να επιλύσεις ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζεις, όταν πρέπει να ξενιτευτείς για να βρεις δουλειά, αφήνοντας οικογένεια και φίλους, όταν για να ζήσεις πρέπει να περιορίσεις ακόμα και τα απαραίτητα, όπως το φαγητό, τότε πώς να καταλάβεις, ότι δεν προκρίνεις για τη χώρα σου, το ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ που συντελεί καθοριστικά στην εξαθλίωση εργαζομένων και συνταξιούχων.
Ο νους για να παράγει σκέψεις που να δημιουργούν αποτελέσματα ικανά να πείσουν την κοινωνία για το πολιτικό σου πρόγραμμα, πρέπει εκτός των εξειδικευμένων σπουδών να γνωρίζεις, κυρίως, την παγκόσμια ιστορία, αλλά και ψυχολογία της μάζας.
Να βρίσκεται σε επαφή με κοινωνικά στρώματα που δεν αποτελούν καθημερινούς συνομιλητές σου, να γνωρίζεις τις ανάγκες και τα αιτήματα τους, ώστε, τουλάχιστον, να αποφεύγεις θηριώδη λάθη, με τους πολίτες που σε παρακολουθούν να σου προσδίδουν άνετα το χαρακτηρισμό κνώδαλα της πολιτικής ζωής του τόπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου