Σελίδες

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

«Κλειδώνει μία σημαντική μείωση» και αλλαγή φιλοσοφίας του ΕΝΦΙΑ - και φέτος διανομή κοινωνικού μερίσματος-Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνουν άμεσα μέτρα για το 2019, για το 2020 αλλά και πρόγραμμα τετραετίας, στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ το σενάριο προβλέπει άμεση ποσοστιαία μείωση το 2019, δεύτερη το 2020 και αλλαγή φιλοσοφίας στην φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με δικαιότερα χαρακτηριστικά και πολύ λιγότερη συμμετοχή στα δημοσιονομικά, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Είναι επίσης σαφές ότι τον Δεκέμβριο θα διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα, όπως είπε ο ίδιος.










Για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν την επόμενη περίοδο, «δεν τίθεται θέμα έγκρισης, με την έννοια της εποπτείας που υπήρχε», από τους θεσμούς, ξεκαθάρισε ο κ. Βερναρδάκης. «Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών ορίων και ενός προγραμματισμού, θα πρέπει προφανώς να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο κομμάτι των εξαγγελιών, για να έχουμε έναν "καθαρό διάδρομο" στα δημοσιονομικά».


«Η δουλειά που γίνεται από τα επιτελεία της κυβέρνησης, στοχεύει στο να δώσει, πράγματι, άμεσα μέτρα. Θα υπάρχει πακέτο άμεσων εξαγγελιών και μέτρων», συνέχισε, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για τις φοροελαφρύνσεις. «Θα υπάρχει πρόγραμμα τετραετίας, το οποίο θα εκτυλιχθεί από τα πολύ άμεσα μέτρα, από το 2019, μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα και θα ισχύσουν το 2020».



Μειώσεις και αλλαγή φιλοσοφίας στην φορολόγηση ακίνητης περιουσίας



Ανέφερε ως παράδειγμα «το σενάριο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα έχει άμεση εφαρμογή κατά ένα ποσοστό. Θα έχει δεύτερο ποσοστό το 2020. Αυτή την στιγμή "κλειδώνει" μία σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αλλά δεν είναι μόνο η ποσοστιαία μείωση, είναι και η αλλαγή όλης της φιλοσοφίας. Αυτό θα εξαγγείλει ο Αλ. Τσίπρας στην ΔΕΘ, την αλλαγή της φορολόγησης στην ακίνητη περιουσία, που πρέπει να αποκτήσει πολύ δικαιότερα χαρακτηριστικά, άλλες δομές, να είναι ένας φόρος που θα συμμετέχει πολύ λιγότερο από ότι σήμερα στα δημοσιονομικά. Προβλέπεται μία μείωση, που όμως πρέπει να εξειδικευτεί σε περισσότερες κοινωνικές κατηγορίες».



«Αυτό είναι ένα από τα θέματα», συνέχισε, η φορολογική ελάφρυνση επίσης των μικρομεσαίων, των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων, κτλ., «όλα αυτά θα είναι ένα συνεκτικό σχέδιο. Θα έχουμε τις πολύ άμεσες εφαρμογές του, από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά θα έχουμε και το δημοσιονομικό χώρο που προβλέπουμε για την επόμενη τριετία-τετραετία. Θα νομοθετηθούν από τώρα».



Κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο, ανακοινώσεις για τις συντάξεις τον Οκτώβριο



«Είναι επίσης σαφές ότι θα έχουμε φέτος, τον Δεκέμβριο, την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, κατά κάποιο τρόπο για τρίτη χρονιά, τείνει να μονιμοποιηθεί», συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης.



«Για το θέμα των συντάξεων», από την άλλη πλευρά, στην ΔΕΘ «θα υπάρξει μία τοποθέτηση, η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι προφανής, έχει εκδηλωθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους. Και αυτό θα γίνει, απλώς θέλει λίγο το χρόνο του. Θα είμαστε έτοιμοι για πολύ συγκεκριμένες, δεσμευτικές τοποθετήσεις, με την κατάθεση του καινούργιου προϋπολογισμού, μετά τις 15 Οκτωβρίου», διευκρίνισε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα, η κυβέρνηση το έχει εξαγγείλει με όλους τους δυνατούς τρόπους. Έχουμε μία εικόνα των δημοσιονομικών ορίων, έχουμε τις επικοινωνίες με την ΕΕ για το θέμα. Θα έχουμε νέα σε αυτό το ζήτημα, αλλά τις πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα τις περιμένουμε λίγο».



Σε εξέλιξη οι διμερείς επαφές με τις ΗΠΑ για επενδύσεις παραγωγικές



Στο μέτωπο των επενδύσεων και της ανάπτυξης «θα υπάρξουν» επίσης ανακοινώσεις, συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης, «η ΔΕΘ κινείται συνολικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό είναι και το πεδίο των διμερών επαφών που γίνονται με την Αμερική αυτή την στιγμή, ως τιμώμενη χώρα φέτος. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μία ένεση στο επενδυτικό ενδιαφέρον».



«Πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι εμείς μιλάμε για επενδύσεις παραγωγικές», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης, «υπάρχει ολόκληρη φιλολογία περί επενδύσεων, αλλά επί της ουσίας, κομμάτια του λεγόμενου επενδυτικού χώρου έχουν μία άλλη προσέγγιση. Όλο το προηγούμενο διάστημα, με τα αναπτυξιακά συνέδρια στις Περιφέρειες, αλλά και με τις πολιτικές που έχουμε οργανώσει ανά υπουργείο (κυρίως στο Οικονομίας) προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση κυρίως στην ανασύνταξη της παραγωγής, σε παραγωγικές επενδύσεις, που προσθέτουν στην εργασία και στον υλικό πλούτο, που ανασυνθέτουν δομές που ήταν σε μεγάλη κρίση. Από την άλλη μεριά, στην πριμοδότηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, εκεί που μπορούμε να έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω της ύπαρξης ενός ισχυρού εργατικού δυναμικού».



«Αυτές οι δύο προϋποθέσεις ωριμάζουν, για να γίνουν πραγματικότητα. Θέλει όμως και καθημερινό αγώνα, δεν είναι μόνο το κράτος και οι δημόσιες πολιτικές, πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι πια έχουμε δείγματα αλλαγής του παραγωγικού υποδείγματος, αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί με την ΔΕΘ», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου