Σελίδες

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Ν. Ξυδάκης: Νέα αρχή με επούλωση των τραυμάτων της Δημοκρατίας από τα ακραία στοιχεία που επιμόλυναν την συντηρητική παράταξη














 «Η τυπική λήξη των μνημονίων σηματοδοτεί ψυχολογικά μία καμπή, ένα νέο ξεκίνημα. Φεύγει ένα βάρος, ως κυβέρνηση και χώρα ανακτάς βαθμούς ελευθερίας. 

Υπάρχουν τα βάρη των υποχρεώσεων που έχεις συμφωνήσει και κυρίως η πραγματικότητα που αφήνει η κρίση, το μεγάλο χρέος, η ανεργία, η πληγωμένη οικονομία. 

Είναι όμως διαφορετικό να είσαι διαρκώς εκτελεστής εντολών και διαφορετικό να σχεδιάζεις το δικό σου μείγμα πολιτικής σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, τις λαχτάρες του, σύμφωνα με αυτό που πρέπει για να βγεις στο μέλλον. 

Είναι περισσότερο μία νέα αρχή, τουλάχιστον να αποκλείσεις όλες τις αιτίες που οδήγησαν στην μεγάλη κατάρρευση και την χρεοκοπία του 2009-2010, για να μην επαναληφθούν και να ανακτήσεις το εισόδημα και την δύναμη των νοικοκυριών, κυρίως να βρεθούν πολλές και καλές δουλειές για τον κόσμο που παραμένει εκτός εργασίας ή υποαπασχολείται», είπε ο κ. Ξυδάκης.
Χρέος να ξαναδυναμώσουμε την Δημοκρατία και την πίστη σε αυτήν
Για την στάση της αντιπολίτευσης, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορώ να καταλάβω όλη αυτή την ξινίλα, την μνησικακία, την γκρίνια. Όσες προϋποθέσεις και υποσημειώσεις και να βάλεις, είναι μία στιγμή που έχει ιστορικό βάρος».
«Ο διχαστικός λόγος, 
οι δολοφονίες χαρακτήρων, 
οι διαρκείς κατασκευές ψευδών ειδήσεων, 
δείχνουν μία απώλεια των χρόνων της κρίσης. 
Έχουμε μία δημόσια σφαίρα γεμάτη κακοπιστία, ψευδολογία, μνησικακία.
Μία Δημοκρατία που έχει κάποιες αμυχές και τραύματα. 
Χρέος του δημοκρατικού χώρου και των δημοκρατικών πολιτών είναι να ξαναδυναμώσουν την Δημοκρατία, να ξαναπιστέψουν σε αυτήν, στις δυνάμεις της κοινωνίας, την πολιτική κοινωνία, σε μία κοινωνία που εμπνέεται από τους πολίτες της και ένα πολίτευμα που εμπνέει τους πολίτες της».
Ακραία στοιχεία επιμόλυναν την συντηρητική παράταξη μετά την διακυβέρνηση Σαμαρά
Ο κ. Ξυδάκης είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πρόσωπα που μπήκαν ως λαθρεπιβάτες στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, που σταδιακά από το πολιτικό περιθώριο και τα υπόγεια της λεγόμενης "δεξιάς πολυκατοικίας" -όπως την περιέγραφε ο κ. Καρατζαφέρης- πέρασαν στους υψηλούς ορόφους και στα ρετιρέ. 
Αυτός ο ακραίος καιροσκοπισμός, αυτή η εντεινόμενη δυσπιστία και άρνηση της Δημοκρατίας, της άρνησης του ήθους και της στάσης που οφείλουν να έχουν και οι πολιτικοί και οι πολίτες, επιμολύνει την συντηρητική παράταξη και τον δημόσιο χώρο γενικά».
«Σε όλη την Μεταπολίτευση, και επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και επί Κώστα Καραμανλή, οι αντιπαραθέσεις ήταν οξύτατες, σφοδρές, αλλά επάνω στο πολιτικό επιχείρημα.
 Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε και συνομιλία και συνενόηση», όπως θύμισε, αλλά «ιδίως μετά την σύντομη διακυβέρνηση Σαμαρά και την επιμόλυνση της συντηρητικής παράταξης από αυτά τα ακραία στοιχεία, έχουμε αναβιώσεις ενός λόγου Εμφυλίου, μίσους. 
Αλλιώς είδαμε, ακόμη και τις δεκαετίες του δικομματισμού, να διεξάγεται ο κοινοβουλευτικός βίος, αλλιώς πάνε κάποιοι να τον νοθεύσουν».
Στην Ευρώπη ο Όρμπαν εξάγει πράγματα που έχουν να ακουστούν από το Μεσοπόλεμο
Επέστησε μάλιστα την προσοχή «στον κίνδυνο "ορμπανοποίησης" της πολιτικής ζωής και του πολιτικού λόγου. 
Στη Γερμανία εκτός του AfD που είναι τυπικά ακραίο ακροδεξιό, σκληρό εθνικιστικό με φασίζοντα χαρακτηριστικά, τέτοιος λόγος μπαίνει και στο CSU που είναι κυβερνητικός εταίρος. 
Στην Αυστρία κυβερνούν. 
Ο Όρμπαν κάνει εξαγωγή ενός ακραίου πολιτικού παραδείγματος, μιλάει για ένα λευκό χριστιανικό κράτος, πράγματα που έχουν να ακουστούν από το Μεσοπόλεμο, από τους ναζί και άλλα καθεστώτα της εποχής».
Καθήκον της Αριστεράς να σταθεί απέναντι στους ακροδεξιούς δημαγωγούς
«Σε λαούς πληγωμένους από την διαρκή λιτότητα, από την κρίση που άδικα την πλήρωσαν, όπως ο ελληνικός λαός, αυτοί οι ακροδεξιοί δημαγωγοί είναι πιθανόν να παίξουν πάνω σε αυτά τα αντανακλαστικά, πάνω σε αυτή την απογοήτευση», συνέχισε ο κ. Ξυδάκης.
«Γι' αυτό», όπως είπε, «το καθήκον της Αριστεράς και των δημοκρατικών δυνάμεων, είναι να σταθούν πλάι στον λαό, να τον αφουγκραστούν, να τον ακούν διαρκώς, να πράττουν διαρκώς, να ενεργούν, να είναι δραστήριοι, να είναι πραγματιστές και ταυτόχρονα να δίνουν αυτή την ελπίδα και την πίστη στην Δημοκρατία. Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα, τι είναι Δημοκρατία και τι είναι άρνηση της Δημοκρατίας».
Η κεντροαριστερά δεν υπακούει ούτε στα ΜΜΕ ούτε σε αρχηγούς κατώτερους των περιστάσεων
Για την αρνητική στάση του Κινήματος Αλλαγής και της Φώφης Γεννηματά για την δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου, ο κ. Ξυδάκης σχολίασε ότι «η μεγάλη κεντροαριστερή παράδοση, όπως εκφράστηκε τόσο στην Μεταπολίτευση αλλά και πριν την δικτατορία, δεν υπακούει ούτε στα κελεύσματα και τις προτροπές μιντιακών ομίλων ούτε στις προτροπές και τα συνθήματα αρχηγών περιστασιακών ή κατώτερων των περιστάσεων. Ούτε το 2012 η κεντροαριστερή μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία τρομοκρατήθηκε από αυτά που συνέβαιναν, ούτε το 2015 άκουσε, σε τρεις μεγάλες στιγμές στην κάλπη». 
«Άρα», κατέληξε, «ο σύμμαχος και το κοινωνικό υποκείμενο και η δεξαμενή έμπνευσης και δύναμης για την Αριστερά είναι πάντα οι πολίτες. 
Θα γίνουν και επαφές με πολιτικά στελέχη που δέχονται έναν διάλογο, κάνουν αυτοκριτική, κάνουν σκληρή αλλά γόνιμη κριτική, αλλά νομίζω ότι οι πλειοψηφίες διαμορφώνονται με βάση το κριτήριο, το ένστικτο των πολιτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου