Σελίδες

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Νίκος Φίλης:Ο λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας οδηγεί στον εμφύλιο πόλεμο





 













http://www.stokokkino.gr/article/1000000000067355/N-Filis-O-SURIZA-na-protostatisei-sti-suzitisi-me-tin-koinonia-gia-ta-ofeli-sumfonias-to-kainourgio-tis-ND-einai-i-palindromisi-sta-emfulia-pathi

Όταν ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία συμπεριφέρεται έτσι, αλλοιώνει το σύνολο της πολιτικής ζωής, αυτά που είπε ο χρυσαυγίτης στη Βουλή είναι κυνική προέκταση όσων λένε άνθρωποι μέσα στη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει πρωτοστατήσει στη συζήτηση στην κοινή γνώμη για τα εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά oφέλη από την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, υπογράμμισε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά.


«Ο λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας οδηγεί στον εμφύλιο πόλεμο. Χτες ο Αδ. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ μου είπε ότι κακώς πήγε ο Τσίπρας με τον Ζάεφ "ειδικά" στις Πρέσπες, γιατί εκεί ο Ζαχαριάδης είχε αποφασίσει την "αυτονομία" της Μακεδονίας. Μας πάει στο 1948. Το μακεδονικό θέμα έχει μέσα του αντιβουλγαρισμό, που σήμερα μετατρέπεται σε μάχη για το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά και πολύ αντικομμουνισμό. 

Εμείς δεν ξεχνάμε ότι οι Έλληνες κομμουνιστές λάθη που υπήρξαν τότε (όπως του Ζαχαριάδη που αναζητούσε εφεδρείες, στα τέλη του Εμφυλίου), τα παραδέχθηκε το ΚΚΕ ήδη το 1956. Και νωρίτερα, εκατοντάδες κομμουνιστές πλήρωσαν με τη ζωή τους το λάθος του Ζαχαριάδη ως "κατάσκοποι"».
«Αυτά είναι γνωστά», συνέχισε ο κ. Φίλης. «Το ότι επανερχόμαστε εκεί δείχνει ότι η ΝΔ το "καινούργιο" που θέλει να φέρει είναι μία παλινδρόμηση στα εμφύλια πάθη. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Ο χρυσαυγίτης που είπε στη Βουλή αυτά που είπε απλώς μία κυνική προέκταση όσων λένε άνθρωποι μέσα στη ΝΔ. Η ΝΔ δεν είναι ακροδεξιά, αλλά συνυπάρχουν φιλελεύθεροι με καθαρόαιμους δεξιούς και ακροδεξιούς.

 Η ισορροπία σήμερα πηγαίνει προς την Ακροδεξιά και αυτό είναι το αδιέξοδό της. 
Είναι θέμα φυσιογνωμίας.
 Είναι πρόβλημα συνολικά της πολιτικής ζωής του τόπου. 
Όταν κόμμα που διεκδικεί την εξουσία όπως η ΝΔ συμπεριφέρεται έτσι, αλλοιώνει το σύνολο της πολιτικής ζωής».
Ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι υπάρχουν πολιτικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί, από δύο λόγους. «Ο πρώτος είναι επειδή υπάρχει κυβέρνηση της Αριστεράς που ανέτρεψε πολιτικό σύστημα που ήταν υπεύθυνο για την κρίση που ζούμε. 

Ο δεύτερος είναι ότι σε αυτή τη φάση αριστερής διακυβέρνησης, η επιτυχία εντός πλαισίων και η διάψευση των σεναρίων περί παρένθεσης, δρομολογεί εξελίξεις και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν είναι το "μνημόνιο ή αντιμνημόνιο" πλέον η βασική διαιρετική τομή, τώρα είναι το προοδευτικόή συντηρητικό πρόγραμμα" για την επόμενη ημέρα, οι "προοδευτικές ή συντηρητικές συμμαχίες", ο "κυβερνητικός κορμός ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ". 

Αυτά είναι τα ζητήματα. 
Και φυσικά τα εθνικά θέματα είναι ένας επιπλέον λόγος που καθορίζει προγραμματικές συνάφειες ή αντιπαλότητες».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «προκαλεί εντύπωση η στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ το Ποτάμι παίρνει άλλη στάση στο εθνικό θέμα -δεν θα γίνουν όλοι ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξουν επιμέρους συμπτώσεις και επιμέρους ή κεντρικές διαφωνίες. 

Δεν θα γίνουμε όλοι το ίδιο. Το ΠΑΣΟΚ στο όνομα του "πατριωτικού" ΠΑΣΟΚ νομίζει ότι μπορεί να διεκδικήσει παλιούς ψηφοφόρους του, αλλά αυτοί δεν είναι πια ΠΑΣΟΚ, είναι άλλο πράγμα, έχουν κάνει άλλες πολιτικές επιλογές. 

Δεν έχουν διαμορφωθεί 100% στο χώρο της Αριστεράς, αλλά πολλοί από αυτούς έχουν αποτινάξει πολλά στερεότυπα και βλέπουν ότι σε αυτή τη συγκυρία μόνο με την Αριστερά μπορεί να υπάρξει διέξοδος στα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα.
Νωρίτερα, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «η συζήτηση για την ένταξη στην ΕΕ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων που θα αρχίσει τώρα, έχει σκοπό να διαμορφωθεί σταδιακά ο "βαλκανικός ευρωπαϊκός χώρος". Η ΕΕ είναι μπροστά σε μία νέα αρχιτεκτονική, εάν δεν θέλει να διαλυθεί, όπου πρέπει να μην υπακούει σε έναν άτεγκτο μηχανισμό του ευρωπαϊκού κέντρου, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα περιφερειακών συνενώσεων και συνεννοήσεων, οικονομικών και πολιτικών».
Στην Ελλάδα, «στην κοινή γνώμη υπάρχει μία σκέψη, ότι κάτι καλό μπορεί να βγει, μία συζήτηση, στην οποία εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πρωτοστατήσουμε στη συζήτηση αυτή που ανατρέπει παγιωμένα αντιδραστικά στερεότυπα, πρέπει να συνδέσουμε το εθνικό με το κοινωνικό. 

Να δείξουμε ότι αυτή η προσπάθεια αποκατάστασης του διεθνούς κύρους της χώρας, της επίλυσης εκκρεμοτήτων τόσων πολλών χρόνων, συνδυάζεται με την αποκατάσταση του κοινωνικού κύρους και της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. 

Αρκετά αναφέρθηκαν προχθές στη Βουλή από τους Δραγασάκη, Τσακαλώτο, Σταθάκη, Σπίρτζη, στις δυνατότητες που υπάρχουν για τη  χώρα, με ευρωπαϊκά και διεθνή κεφάλαια, και μία αναπτυξιακή προοπτική στην βαλκανική πραγματικότητα», όπως τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου