Σελίδες

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

«Κορυφαίο παράδειγμα ανεπάρκειας ο Κ. Μητσοτάκης»




 «Δείχνει ένα τελείως "αδιάβαστο" επιτελείο γύρω από αυτόν. Γι' αυτό και οδηγείται σε αλλεπάλληλες γκάφες, πολιτικού και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα» δήλωσε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Παράδειγμα πολιτικού που ποτέ δεν είχε σχέση με το αντικείμενο είναι ο Κ. Μητσοτάκης, τα όσα συζητάει αυτός και το επιτελείο του δείχνουν το αποκρουστικό τους σχέδιο που θα οδηγούσε το Δημόσιο στο θάνατο και τα ταμεία σε κατάρρευση, είπε ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Κινητήριος πυρήνας του αναπτυξιακού σχεδίου είναι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και η συμμετοχή της κοινωνίας, στο δρόμο που χάραξε η εντυπωσιακή επιτυχία των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, όπως τόνισε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στο «ολιστικό» αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «κατ' αρχήν, μετά από πολλές δεκαετίες, η χώρα θα έχει ένα σχέδιο, δεν θα πορευτεί με αυτόματο πιλότο την αυτορύθμιση των αγορών. Θα έχει πολιτικές και εργαλεία για να τις ασκήσει. Δεύτερον, για πρώτη φορά θα έχουμε συγκροτημένες πολιτικές ενάντια στη λιτότητα, που θα έχουν αρχή, μέση και τέλος. 
Θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα. Συστατικό στοιχείο της δικής προσέγγισης για την ανάπτυξη είναι η προστασία της εργασίας και η δημιουργία δομών ώστε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να αποτελεί τον βασικό κινητήριο πυρήνα για τις αναπτυξιακές πολιτικές».
Απέρριψε παράλληλα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αντιδράσεις των θεσμών, καθώς όπως είπε «από την πλευρά των δανειστών υπήρξε μία κανονική αποδοχή, παρατηρήσεις, σημεία αμφιβολίας, σημεία διαφωνίας, αλλά ήταν παρατηρήσεις επί του κειμένου, σε λέξεις, φράσεις, διορθώσεις κτλ. Πάντοτε ετίθεντο ως παρατηρήσεις προς την συντακτική ομάδα, όχι ως υποδείξεις. Ορισμένα μπορούσαν να έχουν ενσωματωθεί, άλλα απορρίφθηκαν. Υπήρξε γενική αποδοχή του κειμένου και της λογικής του».
Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι είναι αποτέλεσμα σοβαρής διαβούλευσης
Η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα μπορεί να μιλούν για διαφορετικές πολιτικές, «αλλά δεν μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα το ότι το αναπτυξιακό σχέδιο που προτείνουμε εμείς αποτελεί προϊόν μίας πολύ μεγάλης, σοβαρής διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς φορείς, ακόμη και αυτούς που δεν βρίσκονται στην ίδια ιδεολογική κατεύθυνση», συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης.
Όπως είπε, «έχουν δημιουργηθεί πλέον υποδοχές μέσα στο κοινωνικό σώμα και τους παραγωγικούς φορείς πολύ πιο προχωρημένες από ό,τι σκέφτεται η αντιπολίτευση (η ΝΔ και η δευτερεύουα τάση της, το Κίνημα Αλλαγής). Αυτοί βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου, αναφέρονται σε μεθόδους πολιτικής που ασκούνταν πριν από 10-12 χρόνια, την πλήρη ασυδοσία στην αγορά, την στρατηγική από τη δεκαετία του '90 να τα αφήσουμε όλα ελεύθερα και να επικρατήσει ο νόμος του ισχυρού. Αυτό οδήγησε εκεί που οδήγησε και απέτυχε».
Ο Μητσοτάκης δεν είχε ποτέ σχέση με το αντικείμενο
Σχολιάζοντας εξάλλου την πρόθεση Μητσοτάκη να επιστρέψει στο Δημόσιο η πρακτική του «5 προς 1» για την αναλογία αποχωρήσεων/προσλήψεων, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «το 1 προς 5 είχε αλλάξει από το 2016, φέτος με το τέλος του προγράμματος θα πηγαίναμε στο 1προς 1 όπως ήταν εξαρχής».
«Ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί παράδειγμα πολιτικού που ποτέ δεν είχε σχέση με το αντικείμενό του. Δεν είναι δυνατόν να λέγεται κάτι τέτοιο. Ακόμη κι αν το πιστεύεις ότι πρέπει να μειωθεί το Δημόσιο, θα το θεμελιώσεις με διαφορετικό τρόπο. Εδώ, ο Μητσοτάκης έχει ένα στοίχημα που λέει ότι ίσχυε το 1 προς 5 μέχρι σήμερα και κάποιοι «κακοί» έκαναν διορισμούς. 
Αυτό το αφήγημα δεν είναι απλώς ενοχλητικό, είναι εκτός πραγματικότητας, αλλά και πολύ βάρβαρη προσβολή στην πραγματικότητα και την πολιτική αντιπαράθεση. 
Συζητάει για πράγματα που δεν ισχύουν, δεν υπάρχουν, είναι κορυφαίο παράδειγμα ανεπάρκειας του ίδιου στο αντικείμενο που κάποτε είχε ασκήσει, αυτό είναι το εντυπωσιακό. Δείχνει και ένα τελείως «αδιάβαστο» επιτελείο γύρω από αυτόν. Γι' αυτό και οδηγείται σε αλλεπάλληλες γκάφες, πολιτικού και όχι επικοινωνιακού χαρακτήρα».
Παράλληλα, αυτό «δείχνει το αποκρουστικό σχέδιο που έχει, για έναν οργανισμό που μακροχρόνια θα πεθάνει. Για φανταστείτε μία κοινωνία που έχει μία γέννηση για κάθε πέντε θανάτους. Ένα σύστημα που θα λειτουργούσε με το 1 προς 5 δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι μία πρόταση απολύτως εκτός πραγματικότητας».
Ο στόχος είναι να συμμετάσχει η κοινωνία
«Είναι μία μεγάλη κουβέντα» η αντιμετώπιση της κοινωνίας, συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης. «Το θέμα δεν είναι να πειστεί, αλλά να συμμετέχει. Αυτό κάναμε με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, η απαίτηση για συμμετοχή και διαβούλευση. 
Υπήρξαν εντυπωσιακές ιδέες και προσεγγίσεις από τις τοπικές κοινωνίες, είναι κάτι που κρατάμε ως εργαλείο. Δημιουργήθηκε ένα άλλο υπόδειγμα διαβούλευσης σε μείζονα θέματα, όπως το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και η εξειδίκευση στα τοπικά αναπτυξιακά σχέδια. 
Είναι η πιο σύγχρονη, δυναμική τάση στην κοινωνία, που βρίσκεται στον πυρήνα της αναδιάταξης των παραγωγικών σχέσεων που συντελείται, με καινοτομίες, νέες τεχνολογίες και νέες προσεγγίσεις στην παραγωγή, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την αγροτοδιατροφή, τις υποδομές».
«Ακριβώς επειδή είναι δυναμική οικονομικά και ιδεολογικά, θα τραβήξει και τις «υστερούσες» κοινωνικές δυνάμεις σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία. 
Έχει πρακτικά διαμορφωθεί ένα άλλο πλαίσιο και είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Εδώ είναι η πολιτική, για να οριοθετήσει αυτές τις κατευθύνσεις», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου