Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Ν. Ξυδάκης: Όσοι θέλουν να παρομοιάσουν τη χώρα με Πολωνία και Ουγγαρία πέφτουν έξω




 Την προώθηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη κι όχι την επικέντρωση, στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, σε υποκριτικές αναφορές και άτοπες παρομοιώσεις με κράτη μέλη της ΕΕ που δε σέβονται το κράτος δικαίου προέταξε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με το Γιώργο Παπαδάκης στον ΑΝΤ1.

«Όσοι θέλουν να παρομοιάσουν τη χώρα με Πολωνία και Ουγγαρία πέφτουν έξω. Υπάρχει, βέβαια, μια καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, το βιώνουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες. Άρα πρέπει να συζητηθούν πολλά θεσμικά και πρακτικά μέτρα, όπως επίσης ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, τα θέματα των αιρετών, να εμπεδωθεί το περί δικαίου αίσθημα και άλλα πολλά.
Όταν όμως ένας ανώτατος δικαστικός υποβάλλει παραίτηση με μια πολιτική τοποθέτηση - παρέμβαση αναρωτιόμαστε
-              Πρώτον, αν υπήρξαν διαρροές στο παρελθόν για διάφορες υποθέσεις.
-              Δεύτερον, εάν στις λεπτές και κοινωνικού ενδιαφέροντος υποθέσεις που διαλαμβάνεται το ΣτΕ, έχει στο παρελθόν ο ίδιος πάρει θέση. Το ΣτΕ, να θυμίσω, έχει γνωμοδοτήσει για μεγάλες υποθέσεις στα χρόνια της μνημονιακής επιτροπείας και έχει αποφανθεί ότι οι νόμοι έχουν ψηφιστεί για λόγους εθνικού συμφέροντος».
Ποιοί έχουν ευθύνη και λογοδοτούν για τις αποφάσεις τους
Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Σακελλαρίου περί επικράτησης του οικονομικού επί του θεσμικού παρατήρησε ότι αυτά «είναι βασικές αλήθειες και βασικές κοινοτοπίες»: 
Έχουμε, είπε ο κ.Ξυδάκης, ολόκληρες δικογραφίες που είναι στα χέρια των ΜΜΕ.
 Να μην είμαστε υποκριτές. 
Μήπως θα έπρεπε να παραιτηθούν και οι 25 ανώτατοι δικαστές; 
Κάθε τόσο είναι γνωστές οι αποφάσεις ασχέτως αν παίρνει από 18 μέχρι 25 μήνες να καθαρογραφούν. Αυτό δεν το βλέπουμε;
Την ευθύνη δύσκολων πολιτικών αποφάσεων την παίρνουν οι πολιτικοί έχοντας κόστος, σε αντίθεση με τους δικαστές που δε λογοδοτούν στους πολίτες. Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έχουν την ευθύνη της απόφασης και μπορούν ακόμα και να εξαφανιστούν πολιτικά. 
Πώς ένας διορισμένος θα αναλάβει την ευθύνη μιας απόφασης; Δεν μπορείς να κινείσαι με γενικές τοποθετήσεις εν είδη πυροτεχνήματος. Στο παρελθόν βρέθηκαν πρόεδροι του ΣτΕ μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, δεν έκαναν πολιτικές παρεμβάσεις 20 μέρες πριν φύγουν.
Με ενδιαφέρει να πείσω τον ελληνικό λαό - όχι τον εταίρο
Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Ζ. Ζάεφ της ΠΓΔΜ ο κ. Ξυδάκης τόνισε: 
«Μετά από ένα τέταρτο του αιώνα να κάνουμε μια αποτίμηση. Δεν κερδίσαμε πράγματα. Βρεθήκαμε σε αντιπαλότητα με μια χώρα αδύναμη, γίναμε παράγων αστάθειας και για αυτή τη χώρα. Βρισκόμαστε σε μια κατάλληλη ιστορική συγκυρία που και οι δυο θέλουμε να συζητήσουμε. Σε μια συμφωνία δεν είναι κανείς απολύτως κερδισμένος. Η ζωή προχωρά. Η διαπραγμάτευση είναι εν εξελίξει και είναι σε μια δυναμική. Το ότι συναντώνται οι δύο επικεφαλής των κυβερνήσεων δείχνει ότι υπάρχει δυναμική και έδαφος για λύση».
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ υπογράμμισε με έμφαση: 
«Ως αιρετός, με ενδιαφέρει να πείσω τον ελληνικό λαό ότι τα διαρκή εθνικά συμφέροντα επιτάσσουν να βρεθεί λύση. Δε με ενδιαφέρει να πείσω έναν εταίρο αν δεν έχω καταφέρει να πείσω τον Ελληνικό λαό».
Τέλος ανέδειξε την ιστορική ευθύνη που έχει η πολιτική ηγεσία να θεραπεύσει λάθη του παρελθόντος που έχουν στοιχίσει γεωπολιτικά στη χώρα: 
Όταν άλλαζαν τα σύνορα στα Βαλκάνια εδώ στήναμε δικαστήρια και ασχολούμασταν με τα pampers. Η επαρχιώτικη εσωστρέφεια μας έχει κοστίσει, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου