Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Πάντρεμα της ακροδεξιάς με τον νεοφιλελευθερισμό Η μόνη λύση για τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να εμφανιστεί ότι σώζει τουλάχιστον τα εσωκομματικά του προσχήματα, είναι να παρουσιάσει το κλείσιμο της αξιολόγησης ως καταστροφή. Την στιγμή που πριν λίγες εβδομάδες ζητούσε να κλείσει η αξιολόγηση πάση θυσία.




























Ακόμη και μέσα στη ΝΔ ήταν γνωστό ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα σήμαινε αυτόματα και την εκρηκτική ανάδειξη των αδιεξόδων στην μέχρι σήμερα πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς γιατί είχε επενδύσει τα πάντα σε μια αποτυχία της διαπραγμάτευσης που θα νομιμοποιούσε και το συνεχές αίτημα του για εκλογές, κάτι που τώρα πέφτει πολιτικά στο κενό.

Η μόνη λύση για τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να εμφανιστεί ότι σώζει τουλάχιστον τα εσωκομματικά του προσχήματα, είναι να παρουσιάσει το κλείσιμο της αξιολόγησης ως καταστροφή. Την στιγμή που πριν λίγες εβδομάδες ζητούσε να κλείσει η αξιολόγηση πάση θυσία.

Είναι λοιπόν δεσμευτικό πια γι’ αυτόν να καταφεύγει σε νοητικούς ακροβατισμούς, να διατυπώνει παράλογες ή αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις, να ομιλεί σαν να μην καταλαβαίνει καν πως λειτουργούν τα δημόσια οικονομικά.

Μέσα στον πολιτικό πανικό του ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το αν βγάζουν νόημα και ειρμό τα όσα δηλώνει. Το μόνο που του απομένει είναι να προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση και να εμποδίσει τους πολίτες να ενημερωθούν αντικειμενικά για τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση. Αυτή άλλωστε είναι η στρατηγική των «fake news» της διεθνούς ακροδεξιάς. Όχι να πείσει για τις δικές του θέσεις (που δεν υπάρχουν) αλλά να κρύψει την αλήθεια που δεν τον συμφέρει, και να «ψαρέψει σε θολά νερά».

Επειδή συμφέρον του λαού είναι η γνώση της αλήθειας και η σωστή ενημέρωση, αξίζει να μπούμε στον κόπο να εξετάσουμε ένα προς ένα τα όσα λέει αυτές τις μέρες.

Ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης ότι «η συμφωνία είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει καν χρηματοδότηση». Αλλά ο εθνικός στόχος είναι ακριβώς να βγούμε στις αγορές και να μην χρειαζόμαστε πια χρηματοδότηση από τον ESM και τους όρους και απαιτήσεις που την συνοδεύουν! Αυτό θα γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2018. Έτσι, ολοκληρώνεται το επαχθές καθεστώς της οικονομικής επιτροπείας της χώρας, δηλαδή τα μνημόνια. 

Ο κ. Μητσοτάκης τα κατάλαβε ανάποδα. Η συμφωνία είναι το τέλος των μνημονίων.

Θυμήθηκε ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης «την διανομή του υπερβάλλοντος πλεονάσματος του 2016 στην κοινωνία». Αυτό ακριβώς που καταψήφισε τον Δεκέμβριο στη Βουλή με την ενίσχυση 500 εκατομμύρια για τους συνταξιούχους! Μόνο που το προτείνει τώρα, μήνα Μάιο, που αν γίνει θα «μετρήσει» στον προϋπολογισμό του 2017 και θα μειωθεί το πλεόνασμα του έτους. Γιατί το περυσινό πλεόνασμα δεν μεταφέρεται λογιστικά στο 2017. 

Άγνοια ή τυχοδιωκτισμός με τους εθνικούς στόχους; 
Μάλλον και τα δυο μαζί.

Ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης ότι «η κυβέρνηση νομοθετεί 3,6 δις ευρώ νέα μέτρα».
 Ενώ τα μέτρα συνοδεύονται από 3,6 δις αντίμετρα. 

Άρα, μιλάμε για μηδενικό τελικό αποτέλεσμα νέων μέτρων. 
Αρνείται, δε, τόσο να στηρίξει το ψέμα του, όσο και να ψηφίσει τα αντίμετρα στη Βουλή. 

Ξανακάνει δηλαδή το λάθος του Δεκέμβρη 2016. 
Ίσως σε 6 μήνες να βγει και να προτείνει τα αντίμετρα που τώρα δεν ψηφίζει, όπως τώρα εκ των υστέρων συμφωνεί με τη διανομή του πλεονάσματος του 2016. 
Αλλά σοβαρή πολιτική με 6 μήνες «καθυστέρηση φάσης» δεν γίνεται.

Βγαίνει στην τηλεόραση του Alpha και προτείνει μείωση του πρώτου συντελεστή φόρου (που περιλαμβάνεται στα αντίμετρα να μειωθεί από 22 σε 20%) «στο 9%». 

Αλλά το πρόγραμμα της ΝΔ που έχει εξαγγείλει προβλέπει μεγάλες μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης των εταιρειών και των μεγάλων εισοδημάτων που θα χρηματοδοτηθεί από τη μείωση του αφορολόγητου. Μια καθαρά νεοφιλελεύθερη και υπερσυντηρητική πρόταση. 

Τώρα πως τάζει τόσο μεγάλη μείωση και του πρώτου συντελεστή φόρου; 
Ανακαλεί τις δεσμεύσεις του υπέρ των υψηλών εισοδημάτων; 
Όχι βέβαια. 

Απλώς τάζει πανικόβλητος χωρίς καμιά δημοσιονομική τεκμηρίωση, χωρίς καμιά πρόθεση και δυνατότητα να υλοποιήσει. Το «Τσοβόλα δώστα όλα» γίνεται «Σταϊκούρα δώστα όλα». Μήπως και καταφέρει να μείνει στη ηγεσία του κόμματος.

Μιλάει για τη ΔΕΗ και προτείνει «να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία της Δ.Ε.Η. και να μπει στην εταιρεία στρατηγικός επενδυτής». 

Όλα στο σφυρί δηλαδή. 

Ενώ η κυβέρνηση πέτυχε να περιοριστεί η πώληση λιγνιτικής παραγωγής ώστε συνολικά το 90% της παραγωγής να παραμείνει στη ΔΕΗ. Και έτσι να περάσουν από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ταμείο Συμμετοχών πολλοί οργανισμοί ώστε να αποφευχθεί το ξεπούλημα τους.

Προσπαθώντας, τέλος, να δικαιολογήσει την άρνηση του να ψηφίσει τα αντίμετρα στη Βουλή, ισχυρίζεται ότι «Με πλήρη εφαρμογή(των αντίμετρων) θα έχουμε με 5,5% πλεόνασμα». 

Πρόκειται για το πιο μεγάλο ψέμα απ’ όλα. 

Ή δεν κατανοεί πράγματι τη συμφωνία με τους δανειστές, που είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Η υποχρέωση της χώρας είναι αυτή που ήταν, το πλεόνασμα 3,5%. 

Πετυχαίνοντας το υλοποιούνται τα μέτρα και τα αντίμετρα, που όπως είπαμε είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, δεν μεγαλώνουν το πλεόνασμα. Ας το κάνουμε απλό αριθμητικά να το κατανοήσει. Πλεόνασμα 3,5%. Συν μέτρα 2% πλην αντίμετρα 2%, πάλι 3,5%.

Βέβαια αν δεν ψηφίσει στη Βουλή τα αντίμετρα και επειδή οι δανειστές απαιτούν τα μέτρα, τότε προτείνει ο ίδιος μια τέτοια πολιτική λιτότητας που θα έφτανε το πλεόνασμα στο 5,5%. Για να τα μοιράσει μετά στις μεγάλες εταιρείες και στα πολύ υψηλά εισοδήματα. 

Δεν αμφιβάλλουμε ότι αν κέρδιζε ποτέ τις εκλογές, αυτό θα έκανε τελικά, ίσως να προετοιμάζει το έδαφος για μια τέτοια λιτότητα με τις φαινομενικά αντιφατικές δηλώσεις του.

Ο πανικός στην πολιτική είναι πάντα κακός σύμβουλος. 

Κάθε μέρα που περνάει ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται περισσότερο, είτε επειδή δεν κατανοεί τα βασικά οικονομικά μεγέθη, είτε επειδή σχεδιάζει να ακυρώσει ότι πετύχαμε με τη σκληρή διαπραγμάτευση για να επιστρέψει στην αγαπημένη του νεοφιλελεύθερη λιτότητα, τις απολύσεις και την σκανδαλώδη εύνοια των διαπλεκόμενων συμφερόντων. 

Ότι από τα δυο κι αν συμβαίνει, το βέβαιο είναι ότι είναι πολύ επικίνδυνος για τη χώρα και την εθνική προοπτική της εξόδου από τα μνημόνια και της επιστροφής στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου