Η προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Οπως όλα δείχνουν, δεν θα επέλθουν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στις οποίες πολλοί στην αντιπολίτευση επένδυαν προβλέποντας επανάληψη του καλοκαιριού 2015. Εφόσον στο Eurogroup της 22ης Μαίου πέσει η αυλαία της πολύμηνης διαπραγμάτευσης πολιτικοί αρχηγοί και κομματικά επιτελεία θα αναγκαστούν να επαναχαράξουν τη στρατηγική τους με δεδομένο ότι οι κάλπες απομακρύνονται στο αόρατο μέλλον.
Η κυρίαρχη εκτίμηση στην αντιπολίτευση είναι ότι ενισχύονται οι πιθανότητες να γίνουν εκλογές στη διάρκεια του 2018, δεδομένου ότι από τις αρχές του 2019 θα μειωθούν οι συντάξεις με βάση την συμφωνία κυβέρνησης-πιστωτών. Επικρατεί, λοιπόν, η άποψη ότι θα προκηρυχθούν εκλογές είτε την άνοιξη είτε το φθινόπωρο του 2018, ενώ το πρόγραμμα θα λήγει το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, από το αποτέλεσμα της εξόδου στις αγορές που θα έχει επιχειρηθεί νωρίτερα και από τη γενική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αν δηλαδή θα έχει εκδηλωθεί κάποια επενδυτική δυναμική και αν θα μειώνεται η ανεργία.
Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις Σόιμπλε κατά τις οποίες μετά το τρίτο μνημόνιο δεν θα υπάρξει τέταρτο αντιμετωπίζονται εντός και εκτός κυβέρνησης ως επιβεβαίωση της πρόθεσης των θεσμικών πιστωτών και εταίρων να εργαστούν για την ομαλή μετάβαση της χώρας μας στη μεταμνημονιακή εποχή.
Ολα αυτά εκ των πραγμάτων επηρεάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά τη ΝΔ που έχει επιλέξει ως κεντρικό της σύνθημα το αίτημα για πραγματοποίηση εκλογών. Καθώς οι κάλπες φεύγουν από τον ορίζοντα χάνει το νόημά της η σχετική συζήτηση αλλά και η προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να παρασύρει στη “γραμμή” του την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά και τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη.
Χωρίς βαρβάρους
Παράγοντες της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι οι δημοσκοπήσεις θα εξακολουθήσουν να είναι αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα περάσει δύσκολα και μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τα μέτρα που συνδέονται με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Θεωρούν, δηλαδή, ότι όσο βουλευτές και στελέχη βλέπουν ότι η ανάκαμψη είναι δύσκολη για το κυβερνών κόμμα τόσο θα δημιουργείται εσωστρέφεια. Το σενάριο που δεν επεξεργάζονται είναι τι θα συμβεί αν τα πράγματα αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα μετά από ένα δυνατό τουριστικό καλοκαίρι, ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.
Ηδη η επίτευξη τόσο μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Νέα Δημοκρατία που καταγγέλλει την υπερφορολόγηση ως αιτία του καλού αποτελέσματος αλλά προσπερνά σαν να μην τις ακούει τις θετικές αντιδράσεις όλων των διεθνών παραγόντων που εμπλέκονται με το ελληνικό ζήτημα.
Γενικά, η επένδυση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καταστροφολογία και την κινδυνολογία της δημιουργεί αδυναμία να διαχειριστεί πολιτικά καταστάσεις που δεν επιβεβαιώνουν αρνητική πορεία για τη χώρα.
Το πιθανότερο είναι ότι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η ΝΔ θα τα δώσει όλα στην ατζέντα “νόμος και τάξη”, θα κοιτάζει διαρκώςς προς την Βενεζουέλα, θα προσπαθεί να υποβαθμίσει κάθε έρευνα για σκάνδαλα του παρελθόντος (είναι ενδεικτική η επιλογή χαμηλού προφίλ βουλευτών που θα μετάσχουν στην εξεταστική για την υγεία) και θα ψάχνει εναγωνίως για σκάνδαλα του παρόντος και του μέλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου