H αμφιλεγόμενη εγγυητική της Attica Bank προς τον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση στοιχείων του «πόθεν έσχες» του προσωρινού υπερθεματιστή, έδωσαν την ευκαιρία στον ΔΟΛ, στον όμιλο Αλαφούζου και στο «Star» συμφερόντων Βαρδινογιάννη με τη σύμφωνη γνώμη της Ν.Δ. να ενώσουν για λίγο τις δυνάμεις τους, ανακαλύπτοντας όψιμα σκοπιμότητες και αδιαφάνεια στη συγκεκριμένη τράπεζα.
Καταγγέλλοντας όμως την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου της Attica Bank, αποκαλύπτουν τα ίδια τα μέσα το πώς η συγκεκριμένη μη συστημική τράπεζα αποτέλεσε διαχρονικό πεδίο κυβερνητικών χειραγωγήσεων που μεταξύ άλλων δανειοδότησε με επισφαλείς εγγυήσεις ΜΜΕ και κόμματα. Όπως άλλωστε και οι συστημικές τράπεζες.
Επιπλέον τα συγκεκριμένα μέσα βάλλουν εναντίον μόνο ενός εργολάβου, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες περί στρατηγικών επιχειρηματικών συνεργασιών δήθεν ορκισμένων ποδοσφαιρικά εχθρών.
Κι αυτό όταν ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Attica (ο πρώην πλέον διευθύνων σύμβουλοςΑλ. Αντωνόπουλος) στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής τον Ιούλιο κατέθετε ότι δεν υπήρχε καμιά ουσιαστική εξασφάλιση των «θαλασσοδανείων» (κομμάτων και ΜΜΕ) στη συγκεκριμένη τράπεζα.
Όσο για τη Ν.Δ., χωρίς να έχει πληρώσει ούτε μία δόση από τα οφειλόμενα στη συγκεκριμένη τράπεζα, από την οποία έπαιρνε δάνεια με τις ίδιες εγγυήσεις που είχε δώσει σε άλλες τράπεζες, τώρα καταγγέλλει τον τρόπο που πήρε δάνειο ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας.
Επιπλέον, όπως αποκαλύφθηκε στην ίδια εξεταστική, ενώ η εισήγηση του «Τμήματος έγκρισης και αξιολόγησης πιστοδοτήσεων» ήταν αρνητική για δάνειο προς τη Ν.Δ. (20.10.2011), εν τούτοις αυτό εγκρίθηκε από το ανώτερο εγκριτικό συμβούλιο πιστοδοτήσεων. «Υπήρχε διαφωνία για το δάνειο στο εισηγητικό επίπεδο.
Ο εισηγητής στο κλιμάκιο είχε θετική άποψη. Υπήρχε διαφωνία μεταξύ του εισηγητή και του υφισταμένου του τμηματάρχη», αποκάλυψε ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Attica Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.
Χθες ξαφνικά ο ΔΟΛ θυμήθηκε ελέω Καλογρίτσα τούς ελέγχους στην Attica, η οποία έχοντας διοικήσεις ορισμένες από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, έδινε επισφαλή δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων στον συγκεκριμένο από το 2011 και σε άλλους εργολάβους εδώ και χρόνια:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό που ανησυχεί τις εποπτικές αρχές είναι οιαπαρχαιωμένες δομές έγκρισης και παρακολούθησης δανείων, στην τράπεζα ΑΤΤΙΚΗ», γράφει το χθεσινό «Βήμα».
Κι όμως ήδη από το 2012 η έκθεση ειδικής έρευνας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στο εισαγωγικό σημείωμα ανέφερε ότι «οφείλει (η κάθε τράπεζα) να λαμβάνει υπόψη την ανάλυση της πιστοληπτικής ικανότητας των υποψήφιων πιστούχων και της τρεχούμενης εξασφάλισης».
H ίδια έκθεση διαπίστωνε ότι στους κανονισμούς πιστοδοτήσεων όλων των τραπεζών -πλην της Attica Bank- γίνεται ειδική αναφορά πρόβλεψης για τον δανεισμό των πολιτικών κομμάτων.
Εξυπηρετήσεις...
Υπενθυμίζονται τα εξής:
■ Η μη συστημική Attica Bank βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΤτΕ και όχι του SSM.
Αποτέλεσε διαχρονικό πυλώνα εξυπηρέτησης συμφερόντων προς επιχειρηματίες, κυρίως του κατασκευαστικού κλάδου. Μετοχικά, τελεί υπό τον έλεγχο του ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείου ασφάλισης των μηχανικών, τα συνδικαλιστικά όργανα των οποίων την τελευταία πενταετία μιλούν για «καταλήστευση των αποθεματικών τους μέσω της Attica».
Τώρα ξαφνικά τα μέσα θυμούνται τον υψηλό συντελεστή «κόκκινων» δανείων της τράπεζας που φτάνει σήμερα το 60%.
■ «10,2 εκατ. ευρώ είναι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. από την Attica και 12,6 εκατ. ευρώ τα δάνεια των ΜΜΕ.
Οι μόνες διασφαλίσεις από τα κόμματα ήταν οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις τους από το κράτος», είπε ο Αλ. Αντωνόπουλος στη Βουλή. Εν μέσω κρίσης η τράπεζα έδωσε στις 31.12.2011 στο ΠΑΣΟΚ 2 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης και άλλα 3 εκατ. ευρώ έδωσε στις 31.12.2012, με εγγύηση την επιχορήγηση του... 2015.
■ Αγαπημένη της τράπεζας ως προς τη διαφημιστική δαπάνη ήταν η εφημερίδα «Ακρόπολη» του νεκρού εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, του οποίου το όνομα εμπλέκεται στην υπόθεση των εκβιαστών (παρά τις χαμηλές της πωλήσεις η «Ακρόπολη» έπαιρνε 7% του συνόλου της διαφήμισης, ενώ 5% έπαιρνε ο ΔΟΛ και 3% οι Καθημερινές Εκδόσεις).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου