Σελίδες

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Ένας άλλος μεταμφιεσμένος δημοσιογράφος




 

 



Τον Μάιο του 1974 ο Γκίντερ Βάλραφ, γερμανός δημοσιογράφος – ερευνητής, φτάνει στην Ελλάδα του δικτάτορα Ιωαννίδη. Αλυσοδεμένος στο Σύνταγμα διαμαρτύρεται για τις διώξεις και τους βασανισμούς όσων αγωνίζονται κατά της δικτατορίας. Συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Μετά την πτώση της Χούντας αποφυλακίζεται και το 1975 γράφει το βιβλίο «Ο φασισμός δίπλα μας. H Ελλάδα του χθες – Ένα δίδαγμα για το αύριο»
Χρόνια αργότερα εξήγησε την πράξη του αυτή: «εκείνο που μ’ ενδιέφερε κυρίως ήταν να έχω μια προσωπική εμπειρία των συνθηκών κάτω απ’ τις οποίες ζούσαν οι ανώνυμοι πολιτικοί κρατούμενοι, για να μπορέσω αργότερα να καταθέσω μια όσο γινόταν πιο καλά στηριγμένη μαρτυρία. Μ’ αυτή μου την ενέργεια θέλησα να κατασκευάσω ένα ‘θύμα’, για να γραφούν και να ειπωθούν πολύ περισσότερα πράγματα για τη δικτατορία στην Ελλάδα.(…) Η πράξη μου δεν είχε να κάνει ούτε με επιδειξιομανία, ούτε με χάπενινγκ ενός εφετζή δημοσιογράφου, όπως τότε παρεξηγήθηκε (ενώ είχε δεχθεί ακόμη και ειρωνικά σχόλια)»*.
Δεν ήταν κάτι που ο Βάλραφ έκανε για πρώτη φορά. Ούτε και η τελευταία. Το συνήθιζε να μεταμφιέζεται, να εφευρίσκει εξολοκλήρου μια νέα ταυτότητα, να την υποδύεται για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Είχε ήδη γίνει γνωστός με τα βιομηχανικά του ρεπορτάζ από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 όπου κατέγραψε τις εμπειρίες του ως εργάτης σε μεγάλες βιομηχανίες. Εκτοτε έπρεπε να μεταμφιέζεται για να μπορεί να κάνει τις έρευνές του. 
Τι έρευνες ήταν αυτες; Πέραν του ελληνικού ενδιαφέροντος, για τα βασανιστήρια της χούντας, το 1977, εργάστηκε με το όνομα Χανς Έσερ στην εφημερίδα Μπιλντ μόνο και μόνο για να αποδείξει αυτό που όλοι υποπτεύονταν: ότι η Μπιλντ έγραφε ψέματα. Το 1983 μεταμφιεζόμενος στον τούρκο ανειδίκευτο εργάτη Αλί ανέδειξε τη βάρβαρη μεταχείριση των μεταναστών στη Γερμανία. Έχει επίσης «υποδυθεί» τον αλκοολικό, τον άστεγο, τα πάντα για το ρεπορτάζ που θα έφερνε στο φως κοινωνικές αδικίες.
Τις ομοιότητες και τις διαφορές της περίπτωσης των μεταμφιέσεων Βάλραφμε την περίπτωση των δύο μεταμφιεσμένων ελλήνων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, που απασχολεί από χτες την επικαιρότητα, ας τις βρει ο καθένας, καταπώς τον βολεύει.
Παναγιώτης Μανδατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου