Σελίδες

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Ελεύθεροι και αθώοι οι 26 για την «εισβολή», αλλά 19 ένοχοι γιατί δεν δώσαν δακτυλικά

















Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 26 συλληφθέντες της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης που έγιναν δεκτοί από το κίνημα αλληλεγγύης με χαμόγελα και συνθήματα. Συγκεκριμένα οι 6 κρίθηκαν αθώοι (μεταξύ των οποίων ήταν και ένας περαστικός!), 
μία ανήλικη παραπέμφθηκε για τον Οκτώβριο, 
ενώ οι υπόλοιποι κρίθηκαν ένοχοι για απείθεια λόγω του ότι δεν έδωσαν δαχτυλικά αποτυπώματα και καταδικάστηκαν σε 6 μήνες φυλακή, με τριετή αναστολή.

Όλοι πάντως αθωώθηκαν για την κατηγορία, για «υβριστικά ανάρμοστες πράξεις μέσα σε εκκλησία ή σε τόπο ορισμένο για θρησκευτική συνάθροιση» .

Από το πρωί δεκάδες διαδηλωτές είχαν βρεθεί και σήμερα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, παρά την αφόρητη ζέστη και την ταλαιπωρία από τις συνεχόμενες δίκες του κινήματος. 
Οι 26 κατηγορούμενοι πέρασαν από εισαγγελέα και στη συνέχεια ξεκίνησε η δίκη εν μέσω συνθημάτων για την αθώωσή τους και ενάντια στην αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Κατηγορούνταν για υβριστικά απρεπή συμπεριφορά και για απείθεια σε σχέση με την άρνησή τους να δώσουν δαχτυλικά αποτυπώματα.
Αρχικά διαβάστηκε η έκθεση της αστυνομίας που ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι οι συλληφθέντες δεν είχαν καλυμμένα χαρακτηριστικά και πως, δεν είναι γνωστό, ποιοι από αυτούς ήταν όντως μέσα στην εκκλησία.
«Είναι άνθρωποι που υπερασπίζονται τις ελευθερίες και δεν είχαν σκοπό να στερήσουν καμία ελευθερία, όπως είναι και η θρησκευτική ελευθερία,» ανέφερε η υπεράσπιση, λέγοντας επίσης ότι καμία από τις αναφορές τους δεν ήταν υβριστική.


Εν συνεχεία οι κατηγορούμενοι διάβασαν το κείμενο που συνέταξαν από κοινού, το οποίο ξεκινούσε με την φράση «απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου, απαντάμε με αλληλεγγύη», ενώ ανέφερε επίσης ότι «αυτό που γινόταν στις 3 κατειλημμένες καταλήψεις, δεν ήταν φιλανθρωπία, αλλά αντιμετωπίζουμε τους μετανάστες ως ισότιμα υποκείμενα που θα είναι μαζί μας στον αγώνα. 
Αντίθετα η εκκλησία τους πέταξε στον δρόμο.» 
υποστηρίζοντας επίσης, ότι συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την εκκένωση του Ορφανοτροφείου από την Εκκλησία, αλλά και για τις άλλες εκκενώσεις.

Το κείμενο έκλεινε λέγοντας: «Η αλληλεγγύη μας δε φοράει χακί και δεν μοιράζει κατασταλτικά χάπια.Η αλληλεγγύη μας είναι επικίνδυνη» μια φράση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα

Στη συνέχεια μίλησαν οι κατηγορούμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανέφεραν ότι καλύπτονται απ’το κείμενο και την κατάθεση του πρώτου εξ αυτών. Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος που πήρε πρώτος τον λόγο είπε ανάμεσα σε άλλα.
«Τα σύνορα είναι ευθείες γραμμές που χωρίζουν ανθρώπους οικογένειες.
Χιλιάδες πεθαίνουν.
Αυτούς τους ανθρώπους τους εκμεταλλεύονται μαφίες και κράτη ως φτηνά εργατικά χέρια. Και όταν τους εκμεταλλεύτηκαν αρκετά και πήραν αυτό που ήθελαν ξαναέκλεισαν τα σύνορα».
Η πρόεδρος έκανε ερωτήσεις για ποιον λόγο αρνήθηκαν τη δακτυλοσκόπηση και οι συλληφθέντες επιχειρηματολόγησαν σχετικά.

«Είχα προσαχθεί το 2013 για αφισοκόλληση και ακόμα μου έχουν φάκελο» σημείωσε ένας κατηγορούμενος, ενώ άλλοι είπαν ότι η σήμανση είναι φακέλωμα και τους προσβάλει ως προσωπικότητες. Ο τελευταίος κατηγορούμενος ανέφερε επίσης το εξής:
«Eίναι μέρος του σώματός μου και δεν θέλω να υπάρχουν τα αποτυπώματα σε τράπεζα πληροφοριών»
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις ερωτήσεις της έδρας, ατομικά στον καθένα, εάν βρέθηκε μέσα στην εκκλησία, όλοι απάντησαν ότι δεν έχει σημασία, δίνοντας έτσι μία πιο συλλογική διάσταση στην κατηγορία.
Εντύπωση προκάλεσε, η σύλληψη ενός εργαζόμενου, που έτυχε να περνά από το σημείο. «Μόλις είχα τελειώσει τη δουλειά μου.Με συνέλαβαν ενώ ήμουν απλά περαστικός» αναφέρει κατηγορούμενος. Ενώ το επιβεβαίωσαν και οι άλλοι συλληφθέντες, λέγοντας, πως είναι συνήθης πρακτική της αστυνομίας να κάνει συλλήψεις στο σωρό.

Η εισαγγελέας εισηγήθηκε ενοχή για όλους τους κατηγορούμενους, και για τα δύο αδικήματα και χωρίς ελαφρυντικά εκτός από τον περαστικό.
 Μία εισήγηση που ανατράπηκε από την πρόεδρο, ύστερα από την αγόρευση της υπεράσπισης.
Σε σχέση με την απείθεια υποστηρίχθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης ότι είναι Κλασική πρακτική της αστυνομίας τα δακτυλικά αποτυπώματα. 
Και αποτελεί κάμψη των δικαιωμάτων ακόμα και για το ΣτΕ.

«Καλείστε να αποφασίσετε, αν το μοίρασμα φέιγ βολάν είναι υβριστικά ανάρμοστη συμπεριφορά. Βλέπουμε ότι άλλο δικαίωμα έχει ο μεγαλοεπιχειρηματίας και άλλο ο κάθε πολίτης. Μοίρασαν έγγραφα για 2-3 λεπτά, σύμφωνα με τον Ιερέα.

Αυτοί οι άνθρωποι, θα μπορούσαν να είναι σήμερα στη Χαλκιδική και αντ’αυτού επέλεξαν αυτή τη διαδήλωση,μια κραυγή για το έγκλημα που συντελείται απέναντι στους μετανάστες. ” Ενώ έκλεισε λέγοντας ότι «θα θέλαμε να δούμε πως ακριβώς θα γραφτεί στα πρακτικά ότι το σύνθημα που έλεγαν «αλληλεγγύη στου μετανάστες» είναι υβριστικά ανάρμοστο». Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι συνήγοροι κατέθεσαν έφεση.
«Εφόσον αθωώθηκαν για το κύριο αδίκημα ορθώς δεν έδωσαν αποτυπώματα, αφού πίστευαν ακράδαντα ότι δεν έκαναν καμία εγκληματική ενέργεια και δικαιώθηκαν.
Η λήψη λαμβάνεται με την αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.»
μας τόνισε ο επίτιμος δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δημοκρατικών Θεσμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τζαμαδάνης
«Προκύπτει λοιπόν ότι τα αποτυπώματα, ουσιαστικά τα ζητά η ασφάλεια για να συμπληρώσει την τράπεζα προσωπικών δεδομένων, σχηματίζοντας δελτία εγκληματικότητας, τα οποία ακολουθούν το πρόσωπο μέχρι το θάνατό του.
Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο, διότι μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε σε δήθεν ταυτοποιήσεις με ορφανά αποτυπώματα για άλλες αξιόποινες πράξεις.»
Ενώ τόνισε τέλος ότι τέτοιες αποφάσεις, αποτελούν πισωγύρισμα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, καθώς υπάρχουν πάμπολλες αποφάσεις, όπου αθωώθηκαν από τη βασική κατηγορία και στη συνέχεια από την απείθεια. Τέτοια παραδείγματα είναι η δίκη-Φούχτελ και οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο του 2012.

Περί βαριάς αντισυνταγματικότητας του ίδιου του προεδρικού διατάγματος που αφορά τη δακτυλοσκόπηση, μίλησε και Αρετή Σκουνάκη, μέλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ενώ ανέφερε ότι αυτό θεσμοθετήθηκε πρώτη φορά το 1972 επι χούντας…

Πρόσθεσε επίσης, ότι «εάν κάποιος δεν συλληφθεί επ’αυτοφόρω και πιαστεί στη συνέχεια δεν χρειάζεται να δώσει αποτυπώματα πριν δικαστεί, πως μπορεί να θεωρείται παράβαση το να μην δεχτείς δακτυλοσκόπηση εφόσον δεν έχεις καταδικαστεί»
Ανακοίνωση καταγγελίας για τις συλλήψεις εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπου ανέφερε
«Είναι γνωστές οι συμμαχίες της κυβέρνησης με τους αντιδραστικούς εκπροσώπους της εκκλησίας (βλ. Άνθιμος) και ο ζήλος με τον οποίο υπακούει στα ακροδεξιά κελεύσματα τους. 
Είναι παραπάνω από φανερή η πλευρά που έχει επιλέξει και υπηρετεί πιστά.
Είναι η πλευρά του Μπουτάρη που ζητάει τώρα την εκκένωση όλων των καταλήψεων  και των Πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ που απαιτούσαν την καταπάτηση του πανεπιστημιακού Ασύλου για να μην πραγματοποιηθεί το No Border Camp.  Είναι η πλευρά της Εκκλησίας Α.Ε. και των συνεργαζόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων »

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το αστυνομοκρατούμενο δικαστικό μέγαρο και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 3 και την Παρασκευή 5 Αυγούστου, όπου δικάζονται η υπόθεση του Ορφανοτροφείου και της Καρόλου Ντηλ, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου