Όσοι θεωρούν ότι το #BRexit αφορά την Βρετανία, άρα δεν μας πέφτει λόγος και δεν έχει σημασία να το συζητάμε στην Ελλάδα, σοβαρολογούν;
Κάθε εκλογή ακόμα και δημοτικών συμβούλων, κάθε εξέλιξη στην τελευταία χώρα της ΕΕ (και πάντως σίγουρα στις μεγαλύτερες) ή σε ισχυρές χώρες του πλανήτη μας αφορά, συχνά άμεσα, αν δεν το έχουμε καταλάβει τόσα χρόνια και μετά από τόσες σφαλιάρες.
Το #BRexit έχει μεγαλύτερη επίπτωση στη ζωή μας, όπως είναι τα πράγματα, από τις τελευταίες Ελληνικές ευρωεκλογές π.χ.
Ενδέχεται να αποδειχθεί ως ένα από τα κορυφαίας σημασίας και επιρροής *παγκόσμια* γεγονότα της δεκαετίας.
Όπως τεράστια επίπτωση στη ζωή μας εδώ έχουν σήμερα οι εθνικές εκλογές στην Ισπανία. Και το δημοψήφισμα για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ιταλία το φθινόπωρο.
Ή η αμφισβήτηση του Κόρμπυν από τον μπλερικό εσμό από χθες.
Ή το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και οι μαζικές και δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις στην Γαλλία.
Οπότε λίγο κράτει με την απαξίωση του ιθαγενούς ενδιαφέροντος για το βρετανικό δημοψήφισμα (της ακραίας παπαρολογίας συμπεριλαμβανομένης, είναι αναπόφευκτο παρεπόμενο) και της σχετικής συζήτησης για τις συνέπειες.
Αν και προσωπικά ποτέ δεν θα προσπαθούσα να εκφέρω καν γνώμη για το "τι πρέπει να κάνουν οι Βρετανοί" (διότι δεν μου πέφτει άμεσα λόγος και από την Βρετανική σκοπιά η επιλογή ήταν η Σκύλλα και η Χάρυβδη), προφανώς μου πέφτει σαν πολίτη χώρας-μέλους της ΕΕ, για το τι σημαίνει το BRexit και τι θα σήμαινε το Bremain για την Ευρώπη και για την Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον και για το τι θα ακολουθήσει.
Το παγκόσμιο είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό ΚΑΙ τοπικό (και το ανάποδο όπως είδαμε πέρυσι). Ίσως να ήταν πάντα έτσι, σε κάποιο βαθμό, τώρα όμως όλα είναι ακόμα πιο διασυνδεδεμένα, τρέχουν πολύ πιο γρήγορα και έχουμε επιπλέον τα εργαλεία για να το παρακολουθήσουμε καλύτερα.
Σήμερα η καρδιά των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων *στην Ελλάδα* και στην Ευρώπη μεταφέρεται προσωρινά στην Ισπανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου