Σελίδες

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

«Έργα και ημέρες» του Ανδρέα Μαρτίνη Το χρονικό μιας... σκανδαλώδους υπόθεσης μέσα από τα δημοσιεύματα στον τύπο. Ρεπορτάζ-επιμέλεια: Ειρήνη Προμπονά






 
 


 



-Κε Μαρτίνη, τι έχετε να πείτε για όσα σας κατηγορούν; ρώτησαν τον πρώην πρόεδρο του ΔΣ του «Ερρίκος Ντινάν» την Τρίτη  οι δημοσιογράφοι, ενώ ανέβαινε τα σκαλιά μαζί με την σύζυγό του για να παρουσιαστεί ενώπιον του Εισαγγελέα.


-Ότι με κατηγορούν, απάντησε. Είμαι συνηθισμένος.



Κανείς λοιπόν δεν έπεσε από τα σύννεφα με την σύλληψή του, ούτε καν ο ίδιος, καθώς φαίνεται, αφού δήλωσε πως είναι συνηθισμένος. Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί η δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί νωρίτερα, αφού με μια έρευνα που κάναμε σε δημοσιεύματα στον τύπο είναι ν’ απορεί κανείς με τα όσα βρίσκει για τον βίο και την πολιτεία του κου Μαρτίνη, για τα οποία τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η δικαιοσύνη.



Το ρεπορτάζ έχει ως εξής:



Ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του, Γεωργία, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από τον ανακριτή προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους αντιμετωπίζοντας το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους και αφορά την υπόθεση δωροδοκίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ποσού 3,2 εκατομμυρίων μάρκων εις βάρος του νοσοκομείου. Μέχρι την Παρασκευή και οι δύο θα παραμείνουν κρατούμενοι.



Και οι δυο αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται λέγοντας πως δεν έλαβαν ποσά από χρηματισμό. Σύμφωνα με δηλώσεις του συνηγόρου τους η Γεωργία Μαρτίνη υποστηρίζει ότι τα χρήματα που εντόπισαν σε λογαριασμούς της οι δικαστικές αρχές είναι προερχόμενα από οικογενειακή της περιουσία ο   Ανδρ. Μαρτίνης ισχυρίζεται πως «όλα τα ακίνητα είναι απολύτως νόμιμα δηλωμένα και φορολογημένα».



Η υπόθεση αφορά  μίζα περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων που φέρεται να εισέπραξε ο  πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, από γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και άλλο εξοπλισμό, η οποία κατέβαλλε το ποσό της μίζας - σύμφωνα με τις αρχές- για να προτιμηθεί. Μέρος του ποσού καταβλήθηκε σύμφωνα με την κατηγορία για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό Mega.



Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές που ερευνούν την υπόθεση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων μάρκων φεύγει εκείνη την περίοδο από λογαριασμούς της εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε Ελβετική Τράπεζα. Από κει ξεκινά μια διαρκής εναλλαγή λογαριασμών, ώστε να χαθούν τα ίχνη του χρηματικού ποσού. Το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, καταλήγει στην εξωχώρια εταιρία “Steit Enterprises” με έδρα την Λιβερία. Σύμφωνα με την έρευνα ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη. Οι απαντήσεις αυτές έφτασαν στα εισαγγελικά γραφεία μετά από αιτήματα δικαστικών συνδρομών προς την Ελβετία.



Ένα χρονικό μέσα από δημοσιεύματα στον Τύπο



Ο Ανδρέας Μαρτίνης δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί την επικαιρότητα με το πολύπαθο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντινάν». Έχει κατηγορηθεί για κατασπατάληση της περιουσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και για εκμετάλλευση περιουσιακών του στοιχείων ή ποσών που προήλθαν από δωρεές.



Η ιστορία φαίνεται να ξεκινά πολύ παλιά και μάλιστα από 1985, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και σύμφωνα με την μετέπειτα δικαστική εξέλιξη.



Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Αγλαΐας Σακελλαροπούλου, η οποία απεβίωσε το 1971 και άφησε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ένα υψηλής αξίας οικόπεδο καθώς και ένα οίκημα στην Κηφισιά.



Στην διαθήκη της η Αγλαϊα Σακελλαροπούλου όριζε πως  σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου, το ποσό που θα εισπράττονταν θα έπρεπε να διατεθεί στο «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο Νοσοκομείο», για την εισαγωγή και τη δωρεάν νοσηλεία ανάλογου αριθμού απόρων ασθενών.



Εκείνη την εποχή, το Κοργιαλένειο–Μπενάκειο Νοσοκομείο ανήκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και η διοικησή του εξασκούνταν απο το συγκεκριμένο ίδρυμα. Εν έτει 1985 όμως και με τις αλλαγές που γίνονται στην Υγεία, το   «Κοργιαλένειο–Μπενάκειο Νοσοκομείο» εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.



Καθώς φαίνεται αυτή η αλλαγή παρουσίασε και μια «ευκαιρία» για εκμετάλλευση του κληροδοτήματος, όχι φυσικά προς το συμφέρον των πολιτών και του νοσοκομείου, κάτι που επιθυμούσε και η δωρήτρια άλλωστε, αλλά προς το συμφέρον του ίδιου του Μαρτίνη.  



Ο Ανδρέας Μαρτίνης υποστήριξε ότι από τη στιγμή που το «Κοργιαλένειο–Μπενάκειο» υπήχθη στο ΕΣΥ, δεν υπάγεται πλέον στην δικαιοδοσία του Ε.Ε.Σ. επομένως η δωρεά της Σακελλαροπούλου και η βούλησή της όπως όριζε η διαθήκη της δεν θα μπορούσε να εκπληρωθεί.



Το 1998, δρομολόγησε τη μεταβίβαση του ακινήτου στο «Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν», η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω δωρεάς από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Η αξία πώλησης του ακινήτου ανέρχονταν περίπου σε 350.000.000 δραχμές, δηλαδή σε 1.027.146 ευρώ.



Το Δημόσιο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του Ε.Ε.Σ.. Ο Άρειος Πάγος, έκανε το 2001 δεκτή την αίτηση αναίρεσης προηγούμενης απόφασης του Εφετείου Αθηνών, βάσει της οποίας είχε γίνει η μεταβίβαση, ενώ παρέπεμψε την υπόθεση προς περαιτέρω εκδίκαση στο Εφετείο.



Τα χρόνια που μεσολάβησαν το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» πωλήθηκε μέσω πλειστηριασμού και έγινε αμιγώς ιδιωτικό θεραπευτήριο, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποπληρωθούν κάποια από τα χρέη του νοσοκομείου, καθώς η διοίκηση Μαρτίνη είχε καταφέρει να χρωστά σε εργαζόμενους, πιστωτές, προμηθευτές καθώς επίσης και τον ίδιο τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.



Σε άλλο δημοσίευμα, που αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει, είναι κι αυτό που αναφέρεται στην συγκρότηση του 25μελούς ΔΣ του μεγαλύτερου κοινωφελούς ιδρύματος της χώρας στις 31 Ιανουαρίου 2010 με την Γενική Συνέλευση να ανακηρύσσει τον  Ανδρέα Μαρτίνη ως ισόβιο Πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν».



Κατά την ομιλία του στην εκλογό-απολογιστική συνέλευση, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. ο Ανδρέας Μαρτίνης αναφέρθηκε διεξοδικά στις οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς το Σωματείο, αλλά και το Νοσηλευτικό 'Ιδρυμα 'Ερρίκος Ντυνάν', ενώ υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. «Λυμαίνονται τις περιουσίες ιδρυμάτων και λειτουργούν ως μεσίτες» τόνισε με έμφαση.



Ο Ανδ. Μαρτίνης παράλληλα ενημέρωσε τα τότε μέλη του Ε.Ε.Σ. για τη διαταγή πληρωμής που είχε εκδοθεί από το Πρωτοδικείο Αθήνας εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου για οφειλές 24 εκατομμυρίων ευρώ στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ενώ χαρακτήρισε «αποτυχημένο» το μοντέλο συνδιοίκησης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος με την Πολιτεία-μέσω της συμμετοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Ερρίκος Ντυνάν» τριών μελών που ορίζονται από το υπουργείο Υγείας.



Πριν λίγα χρόνια στον τύπο καταγράφηκαν εκτός από τα χρέη του νοσοκομείου Ερρίκος Ντινάν και οι δηλώσεις τόσο του Ανδρέα Μαρτίνη, όσο του επικεφαλής  της διεθνούς Ομοσπονδίας του Ε.Σ Γκεόργκι Άψμπουργκ.



Ο Γκεόργκι Άψμπουργκ επισκέφτηκε την Αθήνα, για να κάνει οικονομική αυτοψία, καθώς οι καταγγελίες που είχαν φτάσει στην κεντρική διοίκηση στη Γενεύη ήταν πολύ μεγάλες σε αριθμό και πολύ ανησυχητικού περιεχομένου. «Για όσο παραμένει Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού ο κ. Μαρτίνης εμείς διακόπτουμε κάθε επικοινωνία μαζί του» δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς Ομοσπονδίας του Ε.Σ. Ο Ανδ. Μαρτίνης σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αρνήθηκε να συναντηθεί με την τετραμελή αντιπροσωπεία που είχε φτάσει στην Ελλάδα.



Οι Ελβετοί απείλησαν τότε με οριστική διαγραφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τα μητρώα της Διεθνούς Ομοσπονδίας, καθώς είχαν βάσιμες υποψίες για ιδιοτελή διαχείριση, ολοκληρωτικό καθεστώς και άρνηση πρόσβασης σε οποιαδήποτε στοιχεία.



Τα καταγεγραμμένα χρέη στο Ερρίκος Ντυνάν ήταν  240.000.000 ευρώ και 50.000.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό, όπως καταμετρήθηκαν και αναμεταδόθηκαν στον Τύπο.



Όταν όμως ο... βίος και η πολιτεία του Μαρτίνη άρχισε να ξετυλίγεται η απάντηση του ήταν η εξής: «Είναι σίγουρο ότι έχω στοιχεία, από τα οποία πολλοί στην κορυφή, θα χάσουν τον ύπνο τους».



Όσον αφορά την απάντηση που έστειλε σε ηλεκτρονικό έντυπο που το δημοσίευμα του αφορούσε την αντίδραση των Ελβετών ο Ανδρέας Μαρτίνης είπε τα εξής:



«Τα δημοσιεύματα που επικαλείται η αρθρογράφος όντως δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό τύπο. Σε ό,τι με αφορά, παραιτήθηκα και συμπαρέσυρα το αιρετό Δ.Σ μετά από υποδείξεις υπευθύνων για να διευκολύνουμε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και τις σχέσεις με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Το Ερυθροσταυρικό κίνημα το υπηρέτησα επί 30 χρόνια εκλεγόμενος. Αλλά θεωρώ ότι ο ΕΕΣ οφείλει να είναι ισότιμο μέλος του κινήματος των Ερυθρών Σταυρών και όχι προτεκτοράτο συγκεκριμένων προσώπων. Στη δική μου αφήγηση της πραγματικότητας θα προβώ όταν αυτό δεν θα βλάψει τον ΕΕΣ και το Ερρίκος Ντυνάν για τα οποία ουδέποτε θα πάψω να ενδιαφέρομαι.»



Αν μη τι άλλο θα ήταν μια αφήγηση που θα κρατούσε ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη.



Άλλα δημοσιεύματα αφορούν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση του Ερρίκος Ντινάν και αφορούν τον Ανδρέα Μαρτίνη καθώς φαίνεται να έχουν γίνει νομικές ρυθμίσεις που τον αφορούν. Ενδεικτικό παράδειγμα που είδε το φως της δημοσιότητας είναι  η επιστολή ενός μέλους της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού προς τον κ. Σαμαρά, με την οποία καταγγέλθηκαν  ευθύτατες παρεμβάσεις του Χαράλαμπου Αθανασίου στο δικαστικό έργο. Η καταγγελία είναι της κας Ελένης Σταύρακα και η υπόθεση που διαβάζουμε έχει ως εξής:



Πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2012, το γραφείο του Αντώνη Σαμαρά είχε κατακλυστεί από αρνητικά μηνύματα για την απόφασή του να τοποθετήσει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τον Αρεοπαγίτη και πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπο Αθανασίου.



Ένα από τα αρνητικά μηνύματα ανήκε στην Ευαγγελία Σταύρακα, η οποία ήταν επί χρόνια μέλος της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού και είχε καταθέσει αγωγή κατά του κ. Μαρτίνη για αρχαιρεσίες στην ανάδειξη Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ. Η αγωγή είχε γίνει αποδεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και αναμενόταν να συζητηθεί η έφεση του Ανδρέα Μαρτίνη.



Στην επιστολή της, λοιπόν, προς τον τότε πρόεδρο της ΝΔ έκανε λόγο για ευθύτατες παρεμβάσεις του κ. Αθανασίου, που σκοπό είχαν την αποσιώπηση της υπόθεσης με αντάλλαγμα το διορισμό της. Μάλιστα, αναφέρει πως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είχε καλέσει στο τηλέφωνο τον αδερφό της (σ.σ. εξίσου ανώτατος δικαστής) και του είπε ότι μελέτησε τη δικογραφία του Μαρτίνη, εντοπίζοντας σημαντικές παραλείψεις. Τότε, πρότεινε στον αδερφό της να μην παραστεί η ίδια στη συζήτηση επί της εφέσεως, με αντάλλαγμα διοριστεί από τον Μαρτίνη αντιπρόεδρος στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.



Πριν το τέλος της επιστολής της προς τον Αντώνη Σαμαρά τονίζει: «Ο ίδιος κύριος (σ.σ. Αθανασίου) ενώ είναι γνωστή η φιλία του με τον Ανδρέα Μαρτίνη σε όλα τα μέλη του ΕΕΣ (έχει διορίσει ο Μαρτίνης δικά του πρόσωπα στον ΕΕΣ) είχε ορισθεί πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που θα δίκαζε τον Μαρτίνη για απιστία σε βάρος του ΕΕΣ και δεν ζήτησε την εξαίρεση του με αποτέλεσμα η Γενική Επιθεωρήτρια του σώματος Ελλήνων αδελφών Μάρω Ελευθερίου να διαμαρτυρηθεί στον τότε Προϊστάμενο του Εφετείου Αθηνών Χαράλαμπο Παπαδάκη και να μεθοδευτεί η αντικατάσταση του Αθανασίου».



Την κοινή γνώμη είχαν απασχολήσει πριν μερικά χρόνια και δημοσιεύματα που αφορούσαν την Αλεξία Μπακογιάννη, κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη, σύμφωνα με τα οποία λάμβανε αμοιβή ύψους 320.000 ευρώ ετησίως από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, μία αμοιβή που δεν συνάδει ιδιαίτερα με το πνεύμα της εθελοντικής προσφοράς για το οποίο διακρινόταν πάντα ο Ερυθρός Σταυρός.



Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι, σύμφωνα με σχετικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, η εταιρείας της Αλεξίας Μπακογιάννη AIA RELATE έλαβε το 2009 το 20% του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε από πολίτες σε εράνους υπέρ του Ερυθρού Σταυρού.



Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, για τη διαφημιστική προβολή του εράνου του Ερυθρού Σταυρού τη χρονιά εκείνη, που ξεπέρασε τα 235.000 ευρώ σε κόστος, δεν τηρήθηκε καμία διαγωνιστική διαδικασία, όπως θα έπρεπε.



Η Αλεξία Μπακογιάννη διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που την εμφανίζουν να λαμβάνει ετήσια αμοιβή ύψους 320.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν αφορά αμοιβή της εταιρίας επικοινωνίας AIA RELATE, αλλά αγορά διαφημιστικού χρόνου, όπως δήλωσε.



Το συγκεκριμένο ποσό, όπως είπε, είναι το ποσό το οποίο διέθεσε ο Ερυθρός Σταυρός προκειμένου να διαφημίσει έρανο τον οποίο πραγματοποιούσε. Η εταιρία AIA RELATE ανέλαβε να διαφημίσει τον Ερυθρό Σταυρό και γι’ αυτό πληρώθηκε.



Εν κατακλείδι



Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δημοσιεύματα που αφορούν τα έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Μαρτίνη στο τιμόνι του «Ερρίκος Ντυνάν». Υπενθυμίζεται πως το Ερρίκος Ντυνάν, που δημιουργήθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ως πρότυπο νοσοκομείο με κοινωφελή χαρακτήρα, πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς τον Σεπτέμβριο του 2014 με τη θυγατρική της να καταβάλλει μόλις 115 εκατ. ευρώ και ν’ αποκτά το σύνολο των κτιρίων, τον εξοπλισμό καθώς και την άδεια του νοσοκομείου.



Η Πειραιώς ήταν ο βασικός πιστωτής του «Ντυνάν» με δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ και τον πλειστηριασμό προκάλεσε η ίδια η τράπεζα, ώστε να διασφαλίσει τα δάνειά της. Δάνεια που δεν τα είχε δώσει η ίδια αλλά η Cyprus Popular Bank, τα οποία όμως πέρασαν στην Πειραιώς, όταν  η τελευταία τον Μάρτιο του 2013 εξαγόρασε τις εν Ελλάδι δραστηριότητες της CPB.



Τον Φεβρουάριο του 2016 υπήρξε ακόμα ένα δημοσίευμα που αφορά το πολύπαθο νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται πάλι προς πώληση. Η Πειραιώς ανέθεσε στην PwC να διενεργήσει τον σχετικό διαγωνισμό.



Προσφορές έχουν κατατεθεί από την «Ευρωκλινική» που ανήκει στην Global Finance και από τη μαιευτική γυναικολογική κλινική «ΡΕΑ». Και στα δύο σχήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέχουν και άλλοι φορείς της ιδιωτικής υγείας στη χώρα μας.



Την Παρασκευή 20 Μαΐου το ζεύγος Μαρτίνη αναμένεται να καταθέσει ενώπιον του Εισαγγελέα. Και σίγουρα η υπόθεση και η εξέλιξή της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη.

Τα δημοσιεύματα τα οποία ενδεικτικά χρησιμοποιήσαμε για να  "φωτίσουμε" ένα μέρος από την δραστηριότητα του Ανδρέα Μαρτίνη,  που υπήρξε επικεφαλής του Ε.Ε.Σ  επί 30 συναπτά έτη και πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» προέρχονται από «Το Βήμα», το «Κουτί της Πανδώρας», το protagon.gr , το cnn.grκαι το iatronet.gr  και αφορούν γεγονότα που συνέβησαν από το 2010 μέχρι σήμερα.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερυθρός Σταυρός αμνών και λύκων-της Ρέας Βιτάλη και ένα αφιέρωμα στη Μητσοτακοοικογένεια
http://farmakoglwssa-kirki.blogspot.co.ke/2014/02/blog-post_1165.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου