«Όλα τα σφυριά πρέπει να χτυπούν στο ίδιο αμόνι», είπε κάποιος από τους ομιλητές στην γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, για την οποία σας ενημέρωσε άμεσα ο Harddog από τα γραφεία της Ένωσης με κείμενο που ανέβασε στο μπλογκ επί τόπου με τάμπλετ (εξ ου και κάποια αναπόφευκτα τεχνικά και λεκτικά λάθη που διορθώθηκαν). Δυστυχώς, όσο διάστημα μείναμε στο πρώτο όροφο του μεγάρου στο οποίο γινόταν η γεν. συνέλευση, η αίσθηση – μάλλον
Παρασκευή μεσημέρι, έξω από την ΕΣΗΕΑ |
Ποια ενότητα
Ενότητα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τους εργαζόμενους του κλάδουδεν υπάρχει. Ομιλητές καταφέρθηκα κατά τωντεχνικών που δεν μετείχαν στην απεργία και εκεί πήρε τον λόγο ο πρόεδρος τηΕΣΗΕΑ, ο Σταματης Νικολόπουλος, για να πει ότι είναι ευκολότερο να διαλυθούμε παρά να ενωθούμε και ότι πρέπει να διατηρήσουμε τα όποια ψήγματα (ή ψιχία, δεν θυμόμαστε ποια ακριβώς λέξη χρησιμοποίησε) και να τα αυξήσουμε. Είπα χαρακτηριστικά, μάλιστα, ότι πρέπει να βάλουμε στην άκρη τα «τσεκούρια του πολέμου», εννοώντας προφανώς τις μεταξύ των ανθρώπων του Τύπου αντιθέσεις.
Ο Δημήτρης Τσαλαπάτης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, αλλά δέχτηκε πολύ έντονη φραστική επίθεση από παριστάμενο – πιθανόν τεχνικό, αλλά το γράφουμε με επιφύλαξη – όπως την περιγράφουμε στο μεσημεριανό ρεπορτάζ («Αυτά που λες είναι μπούρδες», «Είστε απατεώνες»). Αλλά και η κίνηση της Μαρίας Αντωνιάδη να ανέβει στο βήμα και αμέσως μετά να αναχωρήσει μαζί με ομάδα συναδέλφων για τα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ(χωρίς να περιμένει την απόφαση των υπολοίπων) όπου συνεδρίαζε το διοικητικό του συμβούλιο, δεν ήταν προσφορά στην ενότητα – το αντίθετο μάλιστα.
Η πορεία προς τον ΕΔΟΕΑΠ προτάθηκε από πολλούς (με φωνές από ορθίους στο πίσω μέρος της αίθουσας, αλλά και με θορυβώδη… ντουντούκα) μόλις άρχισε η συνέλευση. Η Μαρία Αντωνιάδου στη σύντομη ομιλία της ήταν απόλυτη και μαχητική για την ανάγκη ο αγώνας να είναι επίμονος και ανυποχώρητος, αλλά αυτονομήθηκε ως προς τη μετακίνηση στον ΕΔΟΕΑΠ από τα πρώτα λεπτά της συνέλευσης χωρίς να αφήσει χρονικά περιθώρια για πιθανή συλλογική απόφαση. «Συνάδελφοι η πορεία για τον ΕΔΟΕΑΠ αρχίζει μόλις τώρα» φώναξε η ντουντούκα («την οποία ο κάτοχός της την αγόρασε χθες», είπε – αστειευόμενος; – από το πάνελ ο Τσαλαπάτης) και αριθμός, συναδέλφων αποσπάστηκε από το σώμα της γενικής συνέλευσης, σχεδόν μόλις είχε αρχίσει, δίνοντας και τον τόνο της εσωτερικής διάσπασης που υπάρχει στο σώμα των μελών της ΕΣΗΕΑ.
«Καταλήψεις»
Ανάμεσα στις προτάσεις που αναφέρθηκαν ήταν καταλήψεις! Πού; Στο υπουργείο Εργασίας, στον ΕΔΟΕΑΠ και όπου αλλού κριθεί. Ανάμεσα στις πολλές προτάσεις που ακούστηκαν ήταν πορεία στη Βουλή, πορεία στουΜαξίμου, αλλά και περιφρούρηση των απεργιών στους τόπους δουλειάς. Ακόμα προτάθηκε η έκδοση απεργιακού φύλου που θα αποφέρει και έσοδα για τον αγώνα (ακόμα και μέσω διαφημίσεων), ενώ έγινε αναφορά στην ανάγκη να ανοίξουν αμέσως τα απεργιακά ταμεία για να καλυφθεί οικονομικά η προσπάθεια των απεργών. Κάποιοι θυμήθηκαν την επιτυχημένη απεργία του 1975 και την απήχηση που είχε το απεργιακό φύλλο. Υπήρξε και πρόταση «να πάμε στα πιεστήρια και να εμποδίσουμε την κυκλοφορία των σαββατιάτικων φύλλων».
Συνεχίζονται οι απεργίες από την Κυριακή
Στο μεταξύ, η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στον Τύπο και στην ανακίνηση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ), μετά την κατάθεση του ασφαλιστικού εκτρώματος στη Βουλή, αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, διαδικτυακά ΜΜΕ, ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας -Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στα Γραφεία Τύπου και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) από τις 06.00 της Κυριακής 24 Απριλίου μέχρι τις 06.00 της Μεγάλης Τετάρτης 27 Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου