Σελίδες

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Προϋπόθεση της ελευθερίας του Τύπου η τήρηση της δεοντολογίας















Η ΚΥΑ για την ισομερή προβολή των δύο απόψεων.
Η ΚΥΑ για την ισομερή προβολή των δύο απόψεων στο δημοψήφισμα.
Η προπαγάνδα ορισμένων ΜΜΕ ξαναχτύπησε για δεύτερη φορά μετά το δημοψήφισμα. Η διαγραφή 3 διευθυντικών στελεχών δημοσιογράφων  του ΣΚΑΪ, του γενικού διευθυντή ειδήσεων Σταμάτη Μαλέλη, του Γενικού Διευθυντή   Ραδιοφώνου, Άρη Πορτοσάλτε  και του αρχισυντάκτη της εκπομπής “ΣΚΑΪ στις 6.00″  για  παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από το σωματείο τους, προβλήθηκε ως απόδειξη λογοκρισίας επειδή υποστήριζαν το ‘”ΝΑΙ”. Χρειάζεται κανείς να πιστεύει πως δεν θυμάται κανείς τη στάση του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου ΣΚΑΪ, τη βδομάδα προ του δημοψηφίσματος, ή ακόμη και το Σάββατο πριν από την κάλπη κατά απαγόρευση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης. 

ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Αυτό που τρομάζει είναι η βαθιά άγνοια των δημοσιογράφων που δεν αδυνατούν να αντιληφθούν βασικές έννοιες, όπως ότι είναι άλλο η διαγραφή από ένα σωματείο (πχ όταν ένας δικηγόρος δεν κάνει καλά τη δουλειά του και υπάρχει καταγγελία παραπέμπεται στο πειθαρχικό του ΔΣΑ) δεν χαρακτηρίζει αυτό τη χώρα ή την κυβέρνησής της και η εμβέλεια του, είναι περιορισμένη. Το δεύτερο στοιχείο είναι η περιφρόνηση της νομοθεσίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλοι στόχοι, από τους ανθρώπους που φωνάζουν μέχρι και νύχτα πως οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται.


Το άρθρο 8 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε  στις 29 Ιουνίου, με τις υπογραφές των Νίκου Βούτση και Νίκου Παππά όριζε πως “Οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, καθώς και οι φορείς συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών κάθε μορφής, οφείλουν να μεριμνούν, ώστε η προβολή, κατά την διάρκεια δελτίων ειδήσεων, εκπομπών πολιτικού διαλόγου ή άλλων ενημε− ρωτικών εκπομπών, συνεντεύξεων σχετικά με τις θέσεις των Επιτροπών Υποστήριξης ή των κομμάτων, να μην παραβιάζει την αρχή της ισομερούς κατανομής, ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για τις θέσεις και τις δραστηριότητες των Επιτροπών Υποστήριξης και εξετάζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία”.  Η βασική ερώτηση είναι αν τα ιδιωτικά ΜΜΕ ή έστω ο όμιλος ΣΚΑΪ τήρησε αυτή την αρχή.
Επιπλέον σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας  όπως προσδιορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα 77/2003 (άρθρο 3) “οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί  πρέπει να αναγνωρίζουν και να σέβονται εμπράκτως τη διατύπωση διαφορετικών απόψεων και να υπερασπίζονται την ελευθερίας μετάδοσης αυτών. Οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να παρουσιάζονται έγκαιρα και με ίσους όρους.” Συνέβη κάτι τέτοιο τη βδομάδα προ του δημοψηφίσματος;  Ο έλεγχος της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι κρίσιμος για την τήρηση της πολυμέρειας των απόψεων έτσι ώστε να διαχωρίζεται η θεμιτή και η επιβεβλημένη ιεράρχιση των γεγονότων, από την αποσιωπήση τους ή και την απόκρυψη των υπολοίπων απόψεων όπως έχει αποφανθεί το ΣτΕ. Η επιταγή του Συντάγματος για τη λειτουργία των ΜΜΕ επιβάλει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και καθιστά το ΕΣΡ, ως αρμόδια Αρχή για το Σύνταγμα.

Γι αυτό και είναι απαραίτητο να επανέλθει σε ουσιαστική λειτουργία το ΕΣΡ και να γίνει ενδελεχής έρευνα για τη στάση των τηλεοπτικών σταθμών στο δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου