Μέσα στο επόμενο 15ήμερο σχεδιάζει η κυβέρνηση να έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό, μέσω πλειστηριασμού, των τεσσάρων αδειών περιεχομένου για τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού χαρακτήρα.
Φαίνεται να μην έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθούν και θεματικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τον νέο χάρτη συχνοτήτων που ετοιμάζεται.
Πάντως το θέμα θα ξεκαθαρίσει πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, καθώς κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι σε αυτό έχουν δίκιο οι καναλάρχες (ΕΙΤΗΣΕΕ), καθώς πρέπει να γνωρίζουν σε ποιο περιβάλλον θα επιχειρήσουν.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έχει ήδη μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία πλέον έχει την ευθύνη για την ολοκλήρωση της προκήρυξης, την παραλαβή των φακέλων από τους ενδιαφερόμενους, την προεπιλογή υποψηφιοτήτων και τη διεξαγωγή της δημοπρασίας μέχρι και την ανακήρυξη των υπερθεματιστών.
Για την ολοκλήρωση πάντως της διαδικασίας θα απαιτηθεί αρκετό χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τους πιο «σφιχτούς» υπολογισμούς οι άδειες, εάν και εφόσον δεν υπάρξουν δικαστικές περιπέτειες, θα δοθούν το συντομότερο μετά το Πάσχα.
Η ΓΓΕΕ, αφού συμπληρώσει την προκήρυξη, θα την αναρτήσει για διαβούλευση τριών-τεσσάρων ημερών ώστε να καταγραφούν παρατηρήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Επειτα θα πραγματοποιηθούν όπου χρειάζεται διορθώσεις στην προκήρυξη, θα μεταφραστεί στα αγγλικά, καθώς πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό, και θα αναρτηθεί κανονικά. Θα δοθεί χρονικό περιθώριο 45 έως και 50 ημερών ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να συμπληρώνουν τους φακέλους.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου αυτού σταδίου, η ΓΓΕΕ θα προχωρήσει σε έναν πρώτο έλεγχο, θα απορρίψει όσους φακέλους δεν πληρούν τις λεγόμενες τυπικές προϋποθέσεις και θα δημιουργήσει τη λεγόμενη short list». Τη λίστα δηλαδή με όσους υποψήφιους θα συμμετάσχουν στη δημοπρασία.
Θα δοθεί μετέπειτα περιθώριο ολίγων ημερών για να κατατεθούν και να εξεταστούν πιθανές ενστάσεις και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η δημοπράτηση.
Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς, τα κυβερνητικά στελέχη σκέφτονται η δημοπρασία να γίνει σε αλλεπάλληλους γύρους, πιθανότατα ξεχωριστά για κάθε μία από τις τέσσερις άδειες, ώστε να αυξηθεί κατά το δυνατόν το όφελος για το Δημόσιο.
Το κατώτατο ποσό θα οριστεί γύρω στα 3.000.000 ευρώ και η συνολική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μιας εβδομάδας. Τίποτα πάντως δεν έχει κλειδώσει.
Τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν ετοιμαστεί, όπως λένε, και για πιθανές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (και όχι μόνο), αλλά θεωρούν ότι το μοντέλο που ακολουθούν δεν θα πέσει ούτε με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα (προσωρινή αναστολή) ούτε όμως και στην κύρια διαδικασία.
Ακόμα και έτσι πάντως, η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτεί χρονικό διάστημα άνω των δυόμισι μηνών, κάτι που σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων πάμε για μετά το Πάσχα...
...και για ραδιόφωνα το καλοκαίρι
Σε αντίθεση με την επιθετική τακτική που ακολουθεί απέναντι στους καναλάρχες η κυβέρνηση βλέποντάς τους ως... αντίπαλους, με τους ιδιοκτήτες των ραδιοσταθμών δείχνει να έχει πιο φιλική διάθεση.
Ισως επειδή το ραδιόφωνο είναι πολύ πιο τίμιο από την τηλεόραση. Σημειώστε πως ούτε τα ραδιόφωνα διαθέτουν άδειες, οι τελευταίες προσωρινές έληξαν επί Σημίτη - ξέρετε, του χειρότερου πρωθυπουργού ever.
Εχει πιο φιλική διάθεση λοιπόν, ξεκίνησε μάλιστα διάλογο μαζί τους. Ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης συναντήθηκε τόσο με την Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών όσο και με την Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής για μια πρώτη ενημέρωση και συζήτηση.
Η κυβέρνηση ήδη κατάρτισε τον χάρτη συχνοτήτων και αμέσως μετά τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει στη διαδικασία και για τις ραδιοφωνικές.
Χάρτες συχνοτήτων, περιοχές κάλυψης, κριτήρια αδειοδότησης, συγκέντρωση, διαφάνεια, μετρήσεις ακροαματικότητας και διαφημίσεις είναι τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τα ραδιόφωνα της περιφέρειας.
Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως ήδη καθορίστηκαν το χρονοδιάγραμμα και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν. «Διαβάζοντας τις προηγούμενες μέρες διάφορα δημοσιεύματα, περιμέναμε ότι θα μας ανακοινωθεί το τέλος των ραδιοφώνων της περιφέρειας.
Αντιθέτως, η τάση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε από τους εκπροσώπους της που μας υποδέχτηκαν, είναι, στο πλαίσιο λογικής διαλόγου και συνεννόησης, η από κοινού εξεύρεση των βέλτιστων όρων που θα οδηγήσουν σύντομα σε αδειοδότηση λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες του χώρου», γράφουν.
Ο Χρήστος Σπίρτζης έθεσε το πλαίσιο σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις του. «Εχουμε ένα τοπίο θολό και στο ραδιόφωνο, χωρίς άδειες, πρέπει να γίνει ένας εξαντλητικός διάλογος με όλους, η μελέτη των συχνοτήτων είναι έτοιμη, πριν γίνει ο χάρτης συχνοτήτων θα δοθεί σε όλους τους ενδιαφερομένους να εκφράσουν την άποψή τους. Προφανώς θα μπουν προδιαγραφές», είπε.
Η σύνταξη του νέου πανελλαδικού ραδιοφωνικού χάρτη είναι άκρως απαραίτητη. Σε αντίθεση με τις τηλεοράσεις που κάποιες είναι πανελλαδικής εμβέλειας, τα ραδιόφωνα είναι τοπικής, ανά νομό. Αλλά στην Αθήνα, άλλα στη Θεσσαλονίκη κ.ο.κ. Μόνο δικτυώσεις επιτρέπονται, έως κάποιες ώρες ημερησίως.
Υπάρχει η σκέψη τα ραδιόφωνα να γίνουν περιφερειακά, να μπορούν να βγαίνουν και σε άλλους νομούς εφόσον υπάρχει η τεχνική δυνατότητα. Και υπάρχει και η σκέψη να μειωθεί το εύρος ανάμεσα σε δύο συχνότητες: είναι 0,3 MHz τώρα (Easy 97,2 - Love Radio 97,5 - Real 97,8 κ.ο.κ.), να γίνει 0,2 MHz.
Για ποιο λόγο, θα πείτε. Σωστά, αφού ήδη υπάρχουν πολλά ραδιόφωνα. Στην Αθήνα μόνο τα «νόμιμα» είναι παραπάνω από 40. Τα αντέχει η αγορά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου