Σελίδες

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Εκλογές …λίστας και νοθείας




















 




















 

Αλήθεια, πόσο θα μιλήσει ο λαός στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές;
  • Με λίστα στα ψηφοδέλτια που καταργεί τον σταυρό προτίμησης,
  • με μπόνους 50 εδρών στο κόμμα που θα έρθει πρώτο
  • και με βραχεία αυγουστιάτικη προεκλογική περίοδο παραμονές της μνημονιακής καταιγίδας μέτρων,
βρισκόμαστε μάλλον στο αποκορύφωμα της νοθείας που μπορεί να προκαλέσει στη λαϊκή βούληση το ισχύον καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα.
Μιλώντας ειδικά για τη μέθοδο της λίστας στις σημερινές συνθήκες, μπορούμε να πούμε ότι καθιστά την τωρινή εκλογική αναμέτρηση ένα απέραντο πεδίο παραγοντισμού και μαχών του παρασκηνίου.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, εφόσον δεν έχουν περάσει 18 μήνες από τις τελευταίες εκλογές, οι έδρες που παραχωρούνται σε κάθε συνδυασμό καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους του, σύμφωνα με τη σειρά που έχουν προταθεί στη δήλωση κατάρτισης του συνδυασμού. Το ίδιο ισχύει και για τους επιλαχόντες. Τυχόν σημείωση σταυρού στα ψηφοδέλτια δεν τα ακυρώνει, αλλά αυτοί δεν προσμετρώνται.
Λίστα είχαμε και στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Είχαν προηγηθεί κάλπες τον Μάιο και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που κατέβηκαν τον Ιούνιο δήλωσαν στα ψηφοδέλτιά τους κατά τη νέα αναμέτρηση τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων τους που είχαν επιλέξει οι ψηφοφόροι ένα μήνα πριν.
Ήταν μια ηθική υποχρέωση από τους αρχηγούς των κομμάτων, που σεβόταν τη λαϊκή βούληση.
Σήμερα όμως;
Σήμερα το πολιτικό σκηνικό έχει τροποποιηθεί ραγδαία, σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε, με ένα μεγάλο κομμάτι μελών και στελεχών του να ακολουθεί πλέον τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δημιουργώντας δύο νέες κομματικές επετηρίδες.
  • Η Νέα Δημοκρατία υπέστη δύο εκλογικές ήττες στη σειρά (μετρώντας και το δημοψήφισμα), ενώ ο πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε την αρχηγία «προσωρινά» στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Το κόμμα βρίσκεται υπό μια εντελώς πρωτότυπη παρατεταμένη μεταβατική περίοδο αναζήτησης ηγεσίας.
  • Το ΠΑΣΟΚ έχει νέα αρχηγό, που ψηφίστηκε από συνέδριο, την Φώφη Γεννηματά, που εξελέγη ασκώντας δριμεία κριτική στις επιλογές του προκατόχου της, Βαγγέλη Βενιζέλου.
Καμία ηθική υποχρέωση δεν έχουν οι ηγεσίες των παραπάνω κομμάτων να σεβαστούν πλέον τη λαϊκή ετυμηγορία του Ιανουαρίου, ως προς την επίδοση των υποψηφίων τους, μιας και ο κομματικός χάρτης της χώρας είναι στην πραγματικότητα νέος.
Οι ηγεσίες των κομμάτων λοιπόν θα καταρτίσουν εξ ολοκλήρου τη σύνθεση της νέας Βουλής κατά πώς βολεύει τα επιτελεία και τους κρυφούς ή φανερούς σχεδιασμούς τους.
Μια συνταγματική επιλογή σχεδιασμένη από το παλιό πολιτικό κατεστημένο για να φέρνει σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα.
Αλλά ποιον ακριβώς συμφέρει αυτού του τύπου η σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου