Σελίδες

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Δικαίωμα ψήφου; Μόνο στη διαφήμιση...







Θαυμάσαμε, όλοι μας θαρρώ, την εξαιρετικά ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας στο προεκλογικό σποτ της ΝΔ. Εκεί όπου μια παρέα αμούστακα, σημειωτέον, της καυκάσιας φυλής όλα, παίζουν την μπαλίτσα τους στο ειδυλλιακό κέντρο της Αθήνας ανενόχλητα. 

Μια στραβοκλωτσιά λοιπόν στέλνει τη μπάλα στα πόδια του άντρα, του πολλά βαρύ, ο οποίος αντί να πει το γνωστό σε όλους μας από τα παιδικά μας χρόνια "αν ξαναφύγει σας την έσκισα βρωμόπαιδα" κάθεται να τους πει μια ιστορία για το νέο "γήπεδο" που τους φτιάχνει για να την μεταφέρουν στους πατεράδες τους. 

Η ερμηνεία του μάγκα στο ρόλο του στοργικού και οραματιστή μεσόκοπου είναι εκπληκτική, δε μπορώ να πω. Όμως, το κουτσαβάκι της ιστορίας ξέχασε να πει στο μικρό Νικόλα και την παρέα του, ότι δεν γουστάρει και πολύ την ψήφο των σχεδόν συνομήλικών τους. 

Κάποιοι κακεντρεχείς λένε ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι ψήφοι αυτές δεν θα πάνε στο δικό του κόμμα, αλλά είπαμε, αυτά τα λένε οι κακεντρεχείς. Η αλήθεια είναι ότι ο μέχρι πρότινος Υπ. Εσωτερικών Α. Ντινόπουλος δεν "πρόλαβε" να συμπληρώσει τους εκλογικούς καταλόγους, καθώς ήταν ταγμένος νυχθημερόν στον αντικομουνιστικό αγώνα.

Πάμε να δούμε τι ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι για το δικαίωμα του εκλέγειν.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος όπως αναθεωρήθηκε με το ψήφισμα της 27ης Μαΐου 2008 της 'Η Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων στο Άρθρο 51 παρ. 3 (βλ. ΕΔΩ σελ. 57 του PDF) αναφέρει:

Οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. Ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.

Ο νόμος που ορίζει τα παραπάνω είναι ο 2623/98, ο οποίος στο άρθρο 11 (βλ. ΕΔΩ) αναφέρει:

Ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας συντάσσει αυτεπάγγελτα, κάθε έτος, από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου ονομαστικές καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του δήμου ή της κοινότητας και αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν κατά το άρθρο 4 του π.δ. 92/1994. Οι νέοι αυτοί εκλογείς εντός του Ιανουαρίου του ίδιου έτους υποβάλλουν στον οικείο δήμο ή κοινότητα δήλωση για το εκλογικό διαμέρισμα στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου επιθυμούν να εγγραφούν. Αν δεν υποβληθεί η δήλωση αυτή, η κατάταξή τους γίνεται στο εκλογικό διαμέρισμα που επιλέγει ο δήμος ή η κοινότητα με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία. Οι καταστάσεις αυτές υποβάλλονται αμελλητί στο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για την ένταξή τους στο εκεί τηρούμενο αρχείο εκλογικών καταλόγων.

Ας δούμε τώρα τι αναφέρει το άρθρο 4 του ΠΔ 92/1994 (βλ. ΕΔΩ Προεδρικό διάταγμα 92).


Η παράγραφος 2 του άρθρου 4 είναι απολύτως σαφής λοιπόν. Όποιος/α συμπληρώνει εντός του 2015 το 18ο έτος της ηλικίας του/της έχει δικαίωμα ψήφου. 

Τα δεν ήξερα, δεν πρόλαβα, δεν είχαν υποχρέωση να στείλουν οι δήμαρχοι τις καταστάσεις νωρίτερα και ό,τι άλλο μπορεί να ακούσουμε είναι παντελώς διαδικαστικά ζητήματα και συνεπώς καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς.

Υ.Γ. Στο site του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου γίνεται αναφορά σε νέους εκλογείς και δικαίωμα ψήφου, δηλαδή συμπλήρωση του 18ου έτους, σκοπίμως υπάρχει και επεξηγηματική παρένθεση (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1996)(βλ. ΕΔΩ και ΕΔΩ). Υποθέτω πως ο υπεύθυνος σύνταξης της σελίδας του ΥΠΕΣ δεν ήταν πολύ δυνατός στα μαθηματικά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου