Σελίδες

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Το μεταγραφικό παζάρι των Εκλογών 2015 Ποιοι ενισχύθηκαν σε θέσεις που πονούσαν, ποιοι αποδυναμώθηκαν κι ένα ζευγάρι πανέμορφα μάτια...





















 popaganda_gerekou_tzamaros_2
«Αγαπητέ Αντώνη,
δεν περίμενα ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνέπραττε σε μία τόσο ανήθικη και αντιαισθητική πολιτική πράξη όπως αυτή της κας Γκερέκου στην Κέρκυρα.  Σ΄ ένα νησί του πολιτισμού και της ευπρέπειας. Κρίμα.
Ευάγγελος Βενιζέλος»
Οι εκλογές του 2015 είναι βέβαιο ότι θα μείνουν στην ιστορία, ότι δε θα ξεχαστούν. Για πολλούς λόγους, οι περισσότερο εκ των οποίων είναι ξεκάθαρα πολιτικοί. Όμως υπάρχει και μια σειρά από περιφερειακές ιστορίες που τις κάνουν ακόμα πιο αξιομνημόνευτες. Και σίγουρα καμία δε μας συγκίνησε τόοσ όσο αυτή η σπαρακτική επιστολή απώλειας που απεύθυνε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στον συγκυβερνήτη του Αντώνη Σαμαράς με αφορμή την αρπαγή της όμορφης Άντζελας (Γκερέκου) στο “νησί της πολιτικής και της ευπρέπειας”, την όμορφη Κέρκυρα. 
Δεν ξέρουμε αν συνέβαλε καθόλου το γεγονός πως για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση η προεκλογική περίοδος συνέπεσε με την αντίστοιχη χειμερινή μεταγραφική στο ποδόσφαιρο, πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το πάρε-δώσε στελεχών μεταξύ των κομμάτων ενόψει της εκλογικής μάχης της 25ης Γενάρη υπήρξε πολύ πιο έντονο σε σχέση με το παρελθόν. Τα νέα δεδομένα της κρίσης και των μνημονίων έχουν προκαλέσει κοσμογονία στο κοινωνικό αλλά και το πολιτικό γίγνεσθαι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οπότε οι μετακινήσεις στελεχών ίσως θεωρούνται περισσότερο θεμιτές από το παρελθόν. Υπήρξαν όμως και κάποιες που προκάλεσαν ερωτηματικά, κάποιες άλλες που προκάλεσαν θυμηδία, ενώ η δημιουργία νέων κομμάτων, όπως το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου συντέλεσε στο να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Ας δούμε συνοπτικά πως κινήθηκαν τα κόμματα στο «μεταγραφικό πάζαρι»…
popaganda_gerekou_tzamaros
Η Άντζελα Γκερέκου έβαλε άνδρες να κοντραριστούν μέσω επιστολών. Όπως τον παλιό καλό καιρό.
  • Νέα Δημοκρατία: Μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η μετακίνηση της Άντζελας Γκερεκου, κυρίως γιατί ο Αντώνης Σαμαράς την «έκλεψε» μέσα από τα χέρια του μέχρι πρότινος αγαπημένου του κυβερνητικού εταίρου. Εντύπωση προκαλεί και η ένταξη του γυρολόγου Βασιλή Οικονόμου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο οποίος αφού εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2009 και με τη ΔΗΜΑΡ το 2012, φαίνεται να είδε «το φως το αληθινό» στο κάλεσμα της γαλάζιας παράταξης. Αντίθετα, αναμενόμενες μπορούν να θεωρηθούν οι υποψηφιότητες της Μίκας Ιατρίδη, του Γιώργου Νταβρή και του Κώστα Γιοβανόπουλου, οι οποίοι το 2012 εκλεχτηκαν με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς θεωρείτο δεδομένο πως θα επιβραβευτούν για τη στάση τους κατά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συγκέντρωση  Αγία Παρασκευή Ραδιομέγαρο  ερτ νεριτ  Πάνος Καμμένος Τέρρενς Κουίκ Ραχήλ Μακρή ΑΝΕΛ
Τι απέμεινε στον Τέρενς Σπενσερ Κουίκ; Μια άδεια αγκαλιά.
  • ΣΥΡΙΖΑ: Την παράσταση κλέβει, θέλοντας και μη, η υποψηφιότητα της Ραχήλ Μακρή που θέλοντας πάση θυσία να κάνει πρωταθλητισμό πέρασε από πολλά κύματα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πάλαι ποτέ βουλευτής των ΑΝΕΛ φέρεται να «φλέρταρε» μέχρι και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τελικά, βρέθηκε στο ίδιο κόμμα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου με την οποία έιχαν συνυπάρξει ξανά στασκίτσα του Δημήτρη Χαντζόπουλου και στα κάγκελα της ΕΡΤ. Από εκεί και πέρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενέταξε στα ψηφοδέλτιά του -όχι χωρίς μουρμούρες της συριζέικης εξέδρας- τον Οδυσσέα Βουδούρη και τον “απεργό πείνας της καρδιάς μας” Γιάννη Μιχελογιαννάκη, οι οποίοι στις εκλογές του 2012 είχαν εκλεγεί με τη ΔΗΜΑΡ αλλά αποχώρησαν πολύ γρήγορα, καθώς και τη Θεοδώρα Τζάκρη αλλά και τον Θεόδωρο Παραστατίδη, που αν κι εκλέχτηκαν με το ΠΑΣΟΚ (σημειωτέον ότι η υποψήφια βουλευτής Πέλλας διετέλεσε κι υφυπουργός επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου), στη συνέχεια διαχώρισαν τη θέση τους και διαγράφηκαν. Τέλος, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν κι οι Οικολόγοι Πράσινοι, κατεβάζοντας τους Μιχάλη Τρεμόπουλο κι η Ιωάννα Κοντούλη σε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και τον Γιάννη Τσιρώνη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ Γιώργος Φλωρίδης Γιώργος Καμίνης
Η επιστροφή του Γιώργου Φλωρίδη!!!!!!! … (ΟΚ, δεν προκαλεί παταγο).
  • ΠΑΣΟΚ: Εκεί δείχνουν να έχουν χάσει «τα αυγά και τα καλάθια», καθώς διαπιστώνεται μεγάλη διαρροή στελεχών (για να μη μιλήσουμε για τους ψηφοφόρους) προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το νεοϊδρυθέν κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και τη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη, η επάνοδος του Γιώργου Φλωρίδη στην κορυφή μάλιστα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, ο οποίος αν και διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια πλασαριζόταν ως freeagent, δεν αρκεί για να ανατρέψει τις εντυπώσεις. Θα βάζαμε και το Νίκο Μπίστη, αλλά δεν είμαστε και πολύ σίγουροι σε ποιο κόμμα βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα.
ΑΝΕΛ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΦ ΟΠΑΔΟΣ ΣΥΝΕΔΡΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κύριος Νικολόπουλος. Δεξιά.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ   ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Χρυσόγελος
Ο Νίκος Χρυσόγελος σε Ποταμίστας φάση.
  • ΔΗΜΑΡ: Κι εδώ είχαμε σοβαρότατη διαρροή στελεχικού δυναμικού, κάτι που ανάγκασε τον Φώτη Κουβέλη, μετά και το ναυάγιο της συνεργασίας (aka πόρτα) με τον ΣΥΡΙΖΑ, να αναζητήσει σωσίβιο μέσα από τη συνεργασία με τους Πράσινους του πρώην ευρωβουλευτή, Νίκου Χρυσόγελου.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑ   ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ Γρηγόρης Ψαριανός
Επαγγελματίας Πολιτικός
  • ΠΟΤΑΜΙ: Εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά..Από τη μια έβαλε στα ψηφοδέλτια βουλευτές προερχόμενους από τη ΔΗΜΑΡ (και τους Μεταρρυθμιστές στη συνέχεια), όπως ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, η Κατερίνα Μάρκου κι η Νίκη Φούντα, αλλά και ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος το 2012 είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, ανακοίνωσε τη συνεργασία με τη Δράση του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Σκυλακάκη, όπως και με την Αθηνά Δρέττα που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι μιλάνε για στρατηγική «πολιτικού αχταρμά», όλοι συμφωνούν ότι ο παίκτης-προπονητής Σταύρος Θεοδωράκης θα έχει δύσκολο έργο μέχρι να δέσει το σύνολο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
Κινήματα υπάρχουν (σημασία στις γροθιές)
  • Κίνημα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών: «Σαρξ εκ της σαρκός» του ΠΑΣΟΚ και με αδιευκρίνστο κατά πόσο υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δυο κομμάτων, το νεότευκτο Κίνημα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό από στελέχη της κυβέρνησής που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο. Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Θάνος Μωραϊτης, Χρήστος Αηδόνης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Συμεών Κεδίκογλου περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια του ΚΙΔΗΣΟ, ενώ κάποιοι άλλοι έμπειροι παίκτες/παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Σηφουνάκης, αλλά κι ο Χάρης Καστανίδης (στις εκλογές του Μαϊου του 2012 κατέβηκε με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε και με τη ΔΗΜΑΡ) επέλεξαν για διάφορους λόγους να μην κατέβουν στις εκλογές, στηρίζοντας όμως παρασκηνιακά το όλο εγχείρημα.
Antonis Samaras ΣΕΦ ΟΝΝΕΔ ΝΔ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΕΝΕΘΛΙΑ Θάνος Πλεύρης; Αδωνις Γεωργιάδης
Έτσι είναι τα παλιόπαιδα, σου κάνουν τους φίλους, σε καταστρέφουν και μετά γελάνε…
  • ΛΑΟΣ: Αφού το 2012 τροφοδότησε με μερικά ακροδεξιά εξτρέμ το συγκρότημα του Αντώνη Σαμαρά όπως οι Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης, σήμερα το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη φρόντισε να κάνει μια αυθεντικότερη επιλογή υποδεχόμενο στους κόλπους του τον μέχρι πρότινος Χρυσαυγίτη βουλευτή, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Προχώρησε σε μια old school συνεργασία με το Σχέδιο Β του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου.
Το μόνο που μένει να αποδειχτεί και μάλλον έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι αν οι παραπάνω μετακινήσεις πολιτικών στελεχών αντικατοπτρίζουν ουσιαστικά την αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών ή αν συνιστούν, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, την ανακύκλωση ενός πραγματικά φθαρμένου πολιτκού προσωπικού. Η αλήθεια θα φανεί στο τερέν της 25ης Γενάρη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου