Σελίδες

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΣΑΜΠΙΧΑ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ «Νομίζουν ότι μπορούν να ρίχνουν λάσπη...»






Απο κάτω προς τα πάνω

-----





Δημήτρης Χρήστου-Αυγή-27/4/2014


«Είναι δυνατόν μία Ρομά να είναι ακροδεξιά;». Με αυτή την ερώτηση η Σαμπιχά Σουλεϊμάν πιάνει το νήμα, σε συνέντευξή της στην «Ε», για να απαντήσει «στη λάσπη των ημερών»:

«Πράκτορας του ελληνικού κράτους,
έμμισθη του επιχειρηματία Εμφιετζόγλου,
μέλος του Δικτύου 21».

Η αστραπιαία απόσυρσή της από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο δημόσιο λόγο το θέμα της μειονότητας στη Θράκη και αποκάλυψε όχι μόνο την έλλειψη ομοψυχίας για τα εθνικά θέματα στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και την αδυναμία της να διατυπώσει ξεκάθαρες θέσεις επ' αυτών. 
Στη συνέντευξή της εξηγεί γιατί η δράση της ενοχλεί το τουρκικό προξενείο, τα στελέχη της μειονότητας, αλλά και τα μέλη των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν μαζί με μειονοτικούς, ενάντια στην απόφαση μεταφοράς παιδιών του Δροσερού σε μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης! Η κ. Σουλεϊμάν διαχωρίζει τη θέση της από το «τουρκικό πράγμα».
Αυτοπροσδιορίζεται ως Ελληνίδα Ρομά.
Η δράση της για τη δημιουργία ελληνικών σχολείων στο Δροσερό ήταν γνωστή. Από ποιους και γιατί η δράση αυτή μετατράπηκε σε δημόσια χλεύη και συκοφαντία, το εξηγεί η ίδια...
- Πώς αποφασίσατε να δεχτείτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Εχετε μετανιώσει μετά την επίθεση που δεχθήκατε;
«Ηταν μια πρόταση που έγινε από την Κεντρική Επιτροπή ενός κόμματος που δείχνει ενδιαφέρον για τις μειονότητες. Εκτίμησα πως ήταν μια ευκαιρία να προβάλω τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε ως Ρομά. Δεν σας κρύβω πως ένιωσα φοβισμένη.
Πώς μια Ρομά θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος των πολιτικών συζητήσεων;

Τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκα συχνά σε διεθνή συνέδρια, σε συναντήσεις και νομίζω πως τα κατάφερα να μεταφέρω τη φωνή των ανθρώπων μου έξω από την Ελλάδα.
Απέκτησα γνωριμίες και φίλες, φίλους, σε μεγάλες οργανώσεις Ρομά στην Ευρώπη και έχουμε μια καλή συνεργασία για τα δικαιώματά μας.

Οταν συζήτησα με τον γραμματέα τους, τον κ. Βίτσα, διαπίστωσα πως είναι ένας σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός και πίστεψα πως μέσα από το κόμμα τους θα δυναμώσει η φωνή μας, θα σκύψουν επιτέλους στα προβλήματά μας.

 Η απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με στήριξη της υποψηφιότητάς μου με 150 ψήφους για την υποψηφιότητά μου και 2 αρνητικές των μειονοτικών βουλευτών, μου έδωσε θάρρος να δεχτώ να μπω στον αγώνα για την Ευρωβουλή.

 Παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε και τις επιθέσεις που δέχτηκα, διαπίστωσα πως οι πολίτες που καταλαβαίνουν, που έχουν ευαισθησίες, είναι πολύ περισσότεροι. Ατομα από κάθε μεριά της Ελλάδας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας. Ας το σκεφτούν αυτοί οι λίγοι που νομίζουν πως μπορούν να ρίχνουν λάσπη σε μια γυναίκα Ρομά.

Δεν μετάνιωσα για την απόφασή μου αυτή και πιστεύω πως αυτοί οι λίγοι που με πολέμησαν θα διαπιστώσουν σύντομα ότι έκαναν λάθος, αρκεί να πάψουν να βλέπουν τη μειονότητα της Θράκης με το μέρος των ισχυρών. Γιατί στον οικισμό μας δεν πάτησαν ποτέ για να δουν από κοντά πως είμαστε η μειονότητα της μειονότητας».
- Είχατε ποτέ σχέση με το Δίκτυο 21 και την ακροδεξιά, όπως σας κατηγόρησαν κάποιοι;
«Με το μόνο δίκτυο που έχω σχέσεις είναι το Δίκτυο Γυναικών DROM KOTAR MESTIPE και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ρομανί που παλεύει για τα δικαιώματα της φυλής μας.
 Εχω επαφές με πολλά άτομα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και δεν είπα ποτέ σε καμιά κουβέντα, καμιά συνέντευξη, τι κόμμα ψηφίζω.

Αυτοί που με κατηγορούν για σχέσεις με την ακροδεξιά κρύβουν με τρόπο πολιτικά πρόστυχο πως αμέσως μετά την υποψηφιότητά μου με τον ΣΥΡΙΖΑ, μου δείξανε την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής Εθνικισμός με ένα ρατσιστικό κείμενο για μένα, τη φυλή μου και κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί προτίμησε μια Τσιγγάνα και όχι μια Ελληνίδα.

Εχουμε φίλους από πολλά πολιτικά κόμματα, καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες που βοηθάνε το Σύλλογο Γυναικών Δροσερού ΕΛΠΙΔΑ. Αμέσως μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, μας επισκέφτηκαν στο Σύλλογο φίλοι από την Ξάνθη, φαρμακοποιοί, γιατροί, καθηγητές, για να μας υποστηρίξουν. Πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Παπανδρέου που για χρόνια έχουμε φιλία και μας βοήθησε πολλές φορές στα προβλήματά μας, μου τηλεφώνησε και μου είπε πως σε απάντηση σε όλα αυτά με ήθελε στο ψηφοδέλτιό του στην περιφέρεια Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Είναι δυνατόν μια Ρομά να είναι ακροδεξιά;
Αυτά είναι γελοιότητες από άτομα που δεν ξέρω τι συμφέρον έχουν να λένε ψέματα και συκοφαντίες».
- Χρηματοδοτηθήκατε ποτέ από τον Εμφιετζόγλου;
«Αυτό είναι άλλη μια συκοφαντία και μάλιστα την έβγαλαν εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη.
Ο κ. Εμφιετζόγλου δεν είχε ποτέ καμιά σχέση με το Σύλλογό μας και δεν έδωσε ποτέ χρήματα. Γι' αυτούς που χρηματοδότησαν το Σύλλογο, άτομα, ιδρύματα, ξένες χώρες όπως η Ολλανδία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, βάλαμε επαίνους στα γραφεία του Συλλόγου και μπορεί όποιος μας επισκεφτεί να τα δει. Κάποιοι όμως που δεν θέλουν να περάσουν ούτε έξω από το Δροσερό για να μη λερωθούν από τους λασπωμένους δρόμους, νομίζουν πως μπορούν να πετάνε τη λάσπη τους πάνω μας. Σκέφτομαι τελικά τις επόμενες μέρες μήπως αντί να απαντώ σε όσους με συκοφαντούν, να καταθέσω μήνυση και να δω εκεί τι θα έχουν να πουν».
- Υπήρξατε κόκκινο πανί, ωστόσο, για το τουρκικό προξενείο στη Θράκη. Γιατί ακριβώς;
«Δηλώνω Ελληνίδα Ρομά και καταγγέλλω τις ενέργειες του τουρκικού προξενείου στη Θράκη να μας κάνουν να απαρνηθούμε τη Ρομανί ταυτότητά μας και να δηλώσουμε ότι είμαστε Τούρκοι. Σας θυμίζω τι είπα σε ομιλία μου στο 5ο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις μειονότητες το 2012 στη Γενεύη: "Είμαστε η μειονότητα της μειονότητας... Οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να μας επιβάλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους. Ξοδεύουν πολλά λεφτά για να χτίσουν τζαμιά μέσα στους οικισμούς μας. Μας λένε ότι οι Τσιγγάνοι πεθαίνουν νέοι επειδή δεν είναι καλοί Τούρκοι και πιστοί μουσουλμάνοι. Εμείς, όμως, ξέρουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερα σχολεία και νοσοκομεία, όχι τζαμιά, που άλλωστε η Θράκη έχει πολλά". Νομίζω πως καταλαβαίνετε γιατί το τουρκικό προξενείο, που όπως λένε ξοδεύει εκατομμύρια στη Θράκη, με πολεμάει».
- Εκτός από τους μειονοτικούς που δηλώνουν Τούρκοι, δεν σας θέλουν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη. Σας κατηγορούν ως πράκτορα της... Ελλάδας; Γιατί;
«Μα αυτοί δεν μας θέλανε όταν αποφάσισαν εδώ στην Ξάνθη -επειδή τα παιδιά μας δεν χωρούσαν στο σχολείο του Δροσερού και ήθελαν να τα πάνε σε δύο μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης-, να έχουν τα παιδιά τους μαζί με τα δικά μας, τα Τσιγγανόπουλα. Κάνανε μάλιστα και διαδήλωση στην Ξάνθη, ξεσηκώσανε τον κόσμο. Για σκεφτείτε ρατσισμός από τη μειονότητα, εναντίον των Ρομά του Δροσερού. Πάντως αυτοί που με κατηγορούν τώρα, δεν θυμάμαι να καταδίκασαν τότε το ρατσισμό της μειονότητας, αλλά μου φαίνεται πως τρέχανε μαζί τους. Ο κ. Ζεϊμπέκ Χουσέιν να σας πει αν ήταν τότε στις διαδηλώσεις αυτές. Λέω λοιπόν σ' αυτούς που με κατηγορούν ότι είμαι Ελληνίδα Ρομά που βιώνω με το χειρότερο τρόπο τα προβλήματα ανεργίας και φτώχειας, αυτά που δεν αγγίζουν απ' όσο ξέρω αυτούς που με κατηγορούν».
- Και τώρα τι θα κάνετε; Θα ασχοληθείτε με την πολιτική ή αυτό το κεφάλαιο έκλεισε για εσάς;
«Οπως έκανα και πριν, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στην περίθαλψη, σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Να σταματήσει επιτέλους ο ρατσισμός εναντίον των Ρομά. Να μπορέσουν και τα δικά μας παιδιά να σπουδάσουν και να γίνουν επιστήμονες, καλοί τεχνίτες».

1 σχόλιο:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=JbSEi3_g6DM

    Η ίδια δηλώνει στο 3’10» με συγκινητική πραγματικά αφέλεια «Αυτά τα χρόνια, ότι έχει κάνει η Ελπίδα πιστέψαμε ότι ταιριάζουνε με το κόμμα αυτό»
    Κατόπιν στο 3’46΄΄ «Κι εγώ νωρίτερα ή παλιότερα δεν εκπροσώπησα κανένα κόμμα» Ποια πολιτικά σουλάτσα εννοεί η Τ.Ο.?
    Η δήλωση της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης λέει πως η δράση της κυρίας Σουλεϊμάν είναι «γνωστή από 15τίας»
    Περίεργα πράγματα, αν όντως το κόμμα γνώριζε για αυτήν την γυναίκα κάτι αρνητικό από το 1999, πως την πρότεινε για το ψηφοδέλτιο?
    Και τι ακριβώς ενόχλησε τα στελέχη?
    Και αν όντως είχε τόσα μειονεκτήματα πως γίνεται και απέσπασε 150 ψήφους μιας 200μελούς κεντρικής επιτροπής, όπως λέει η ίδια στο 0’05», και δεν έχει τολμήσει να διαψεύσει ακόμα ούτε ο κύριος Βίτσας, ούτε ο κύριος Χριστόπουλος, ούτε ο κύριος Σκουρλέτης, ούτε ο κύριος Καλύβης?
    Και ποιος καθοριστικός παράγοντας μπόρεσε να ανατρέψει αυτό το 75% των ψήφων μιας καθόλα δημοκρατικής διαδικασίας και οδήγησε στην αντικατάστασή της με συνοπτικές διαδικασίες?
    Και τέλος πως είναι δυνατόν να βγάζουν μια τέτοια δυσάρεστη κι ενοχλητική αίσθηση σε μια γυναίκα 38 ετών που τελειώνει τώρα το Γυμνάσιο, και που παρά το άσχημο παιχνίδι που της έπαιξε η πολιτική της έκθεση, δεν εξέφρασε πικρία, παρά μόνο ευχαριστίες για την τιμή να είναι υποψήφια?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή