Σελίδες

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Η «Ελιά» που δεν… άνθισε







Θνησιγενής αποδείχτηκε η «Ελιά» της Κεντροαριστεράς και από φιλόδοξος πολιτικός σχηματισμός εξέπεσε σύντομα σε ρεύμα γνώμης, χωρίς οργανωτικές δραστηριότητες. 
Με ανακοίνωσή τους οι «58» κάνουν γνωστό ότι δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες ή σε διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, θα δηλώσουν όμως «παρών» στη συνδιάσκεψη, 8-9 Μαρτίου, ως παρατηρητές. 
Ο θόρυβος που προκάλεσε η προσπάθεια των «58» ήταν αρκετά ενοποιός, για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ κυρίως, που βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν δραματικά και η «Ελιά» ήταν μια μορφή υποστήριξης και συνένωσης των δυνάμεων που του είχαν απομείνει. 
Ολες οι δυνάμεις που συμμετείχαν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ανασύσταση του Κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς (κόμματα, κινήσεις και συλλογικότητες) θα συμμετάσχουν στη συνδιάσκεψη του Μαρτίου, όπου θα παρευρεθεί και ο Μάρτιν Σουλτς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε θερμά τους «58» μετά την ανακοίνωσή τους ότι δεν θα κατέλθουν σε κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, αναφέροντας ότι «ενεργοποίησαν τις δυνάμεις που έχει η κοινωνία μας, δυνάμεις που θέλουν τη συσπείρωση όλου αυτού του χώρου».

Είναι γεγονός ότι η κοινή γνώμη ζητά την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, είναι ευθύνη όλων και πρωτίστως του ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθούν στο αίτημα. Φρούδες ελπίδες τρέφει μάλλον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ναι μεν ο λαός ζητά αλλαγή, ναι μεν αντέχει το παλαιό πολιτικό σύστημα, πρέπει να καταλάβει όμως ότι η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τα πρόσωπα που με ευθύνη τους οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία. Η χώρα θέλει νέες δυνάμεις, άφθαρτες, μακριά από σκάνδαλα και παράνομες συναλλαγές.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί ταγοί ότι σηκώνουν τεράστιο βάρος ευθύνης για την εξαθλίωση της κοινωνίας, ότι δεν μπορούν τα φθαρμένα πολιτικά πρόσωπα να εμφανίζονται ως σωτήρες της χώρας ή ως υγιείς πολιτικές δυνάμεις που θα συσπειρώσουν τον χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. 
Μπορεί να θεωρούν ότι οι αντιστάσεις του παλαιού πολιτικού κατεστημένου του δικομματισμού, αλλά και όλου του πολιτικού φάσματος, είναι ισχυρές, αλλά έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί ο καιρός που ο λαός ήγετο και εφέρετο από τον μηχανισμό των κομματαρχών. 
Οι «58» πιθανώς είδαν ότι δεν είχαν ικανότητα να διεισδύσουν στην κοινωνία και βρήκαν έναν εύσχημο τρόπο να αποσυρθούν. 
Εάν οι μεταρρυθμίσεις στην πολιτική δεν γίνουν από τα κάτω, από τη λαϊκή βάση, απλώς διαιωνίζουν ένα ομολογουμένως σαθρό πολιτικό σύστημα. Ο ελληνικός λαός δεν θα γευτεί καρπούς από την ελληνική «Ελιά»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου