Σελίδες

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Μήπως η Κατοχή δεν τελείωσε το ’43; Προκλητική δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ








http://mao.gr/lagarde-1943/
(Φωτογραφία: Χάρη στη θυσία αυτών των σκελετωμένων παιδιών της Αθήνας, 
Μήπως η Κατοχή δεν τελείωσε το ’43; Προκλητική δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ
επετεύχθη πρωτογενές πλεόνασμα στα χρόνια της κατοχής – τουλάχιστον έτσι φαίνεται να νομίζει η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Άραγε χάρη σε ποιών παιδιών, ενηλίκων και γερόντων στη σημερινή Ελλάδα επετεύχθη το πλεόνασμα του Σαμαρά;)
Καταπέλτης κατά της Κριστίν Λαγκάρντ είναι το χθεσινό άρθρο του ελληνικής καταγωγής Άλεξ Αντρέου στην εφημερίδα Γκάρντιαν.  Ως γνωστόν, η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της στο αυστραλιανό κανάλι ABC την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι λόγω της ανάκαμψης «όλοι πανηγυρίζουμε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, το πρώτο αν δεν κάνω λάθος από το 1943».
Η προκλητική αυτή δήλωση πέρασε σχετικά απαρατήρητη, παρατηρεί ο Άλεξ Αντρέου (που αρθρογραφεί τακτικά στο New Statesman και άλλα έγκριτα έντυπα) και προσθέτει: «Δεν ξέρω τι βλέπει η Λαγκάρντ όταν επισκέπτεται την Ελλδα. Ίσως βρίσκεται σε μια διαφορετική χώρα απ’ αυτήν που βλέπω εγώ όταν επιστρέφω στην πατρίδα μου». Όταν όμως κάποιος με ετήσιο αφορολόγητο μισθό 500.000 δολάρια μετακινείται με λιμουζίνα ανάμεσα σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων και σε μαρμάρινα κτίρια συνεδρίων, εύκολα η πραγματικότητα μπορεί να περάσει απαρατήρητη, προσθέτει.
«Ή ίσως να υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα πρώτης θέσεως, μια εκδοχή πέντε αστέρων των γεγονότων», λέει ειρωνικά.  Δύσκολα ένας τέτοιος επισκέπτης να δει τη μαυροντυμένη γυναίκα που όταν βραδιάσει ψάχνει στα σκουπίδια για να βρει κάτι να φάει ή τους χιλιάδες ανασφάλιστους που καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία.
Στη συνέχεια αναφέρεται σε ένα άρθρο του έγκριτου ιατρικού περιοδικού Lancet, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, δύο ημέρες μετά την ανατριχιαστική δήλωση της Λαγκάρντ, και όπου περιγράφονται οι ολέθριες συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα (μεγαλύτερη διάδοση του AIDS, αύξηση αυτοκτονιών, βρεφικής θνησιμότητας, αριθμού εγκαταλειμμένων παιδιών, επιδείνωση της υγείας του πληθυσμού κ.λπ.). 
Την άγνοια όχι μόνο της πραγματικότητας αλλά και της ιστορίας φανερώνει η δήλωση της Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα έχει να δει πρωτογενές πλεόνασμα από το 1943, «στην καρδιά της Κατοχής όταν η χώρα έχασε σχεδόν το 10% του πληθυσμού της εξαιτίας της πείνας, της βίας και των εκτελέσεων. Και μόνο στην Αθήνα είχαμε 300.000 θύματα του λιμού το χειμώνα του 1941-42». Όμως οι αριθμοί στα λογιστικά βιβλία ευημερούσαν.
Φαίνεται πως όπως «η χούντα δεν τελείωσε το ’73», έτσι και «η Κατοχή δεν τελείωσε το ’43»… ή μάλλον η Κριστίν Λαγκάρντ και η παρέα της βλέπουν την Ελλάδα με το μάτι του κατακτητή, σαν χώρα υπόδουλη, όπως την έβλεπαν οι Ναζί στα χρόνια του πολέμου -και όλοι ξέρουμε τι είδους κυβέρνηση είχε η χώρα μας εκείνα τα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου