Σελίδες

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ο αφορεσμένος Νάιτζελ Φάραντζ-Toυ Γιάννη Τριάντη












Μίλησαν όλοι. 
Σαμαράς, Μπαρόζο, Σουλτς, Σβόμποντα, Φέρχοφσταντ, αδέσποτοι ευρωβουλευτές.
 Αλλά την παράσταση έκλεψε ο Νάιτζελ Φάραντζ.

 Γιατί απέδωσε ωμά την πικρή πραγματικότητα που βιώνει η Ελλάδα. 
Δηκτικός, είρων, οριακός;
 Ασφαλώς. 
Αλλά ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής συμπύκνωσε σε λίγα λόγια όσα σοβαρά και τεκμηριωμένα διατυπώνονται κατά καιρούς από πολλές πλευρές για την κρίση και τις επιπτώσεις στην κοινωνία αλλά και στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ας αφήσουμε στην άκρη τον σερβιτόρο των ισχυρών, τον κ. Μπαρόζο. 
Κοινοτοπίες για «θυσίες που αποδίδουν» και βολικές γενικότητες για τον δήθεν σωτήριο ρόλο της Ενωσης. Ας δούμε τους άλλους για να κρίνουμε κατά πόσον η ομιλία Φάραντζ συνιστούσε παραλήρημα ή αποτύπωνε την πραγματική εικόνα όπως διαμορφώθηκε στην τριετία του Μνημονίου.
* Ποιος κυβερνά; 
«Ορισμένες απαιτήσεις της Τρόικας είναι απολύτως απαράδεκτες και έχουν καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό», είπε ο Χάνες Σβόμποντα, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδος. 
Και συμπλήρωσε: «Και ήρθε ο επίτροπος Ρεν να μας πει ότι όλα είναι υπέροχα... Εάν βάλουμε το πιστόλι στον κρόταφο κάποιου και τον ρωτήσουμε "συμφωνείς;", θα συμφωνήσει...». 
Ετσι είναι. Εκείνοι εντέλλονται και οι δικοί μας υπακούουν. Με μια διαφορά, την οποία ξέχασε ο κ. Σβόμποντα, αλλά και η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τον ρόλο της Τρόικας:
 Τα μέλη της δεν αποφασίζουν αυτοβούλως και κατά το δοκούν. Εντολές εφαρμόζουν οι υπαλληλίσκοι αυτοί. Εντολές του «διευθυντηρίου», βάσει του συγκεκριμένου Προγράμματος. Οσοι, λοιπόν, μέμφονται μονάχα την Τρόικα είτε πάσχουν από αμβλυωπία είτε θέλουν να προστατεύσουν τους πραγματικούς εντολείς, που κατευθύνουν τα ελληνικά πράγματα και ουσιαστικά κυβερνούν τη χώρα.
- Τι είπε ο Φάραντζ; Ιδού: «Δεν κυβερνάτε εσείς. Η Τρόικα κυβερνά (...) Η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, υπό ξένη κατοχή».
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να πάρετε καμμία απόφαση (...) Εχετε παραδώσει την Δημοκρατία, αυτό που η χώρα σας εφηύρε»... 
Αλήθεια, τι διαφορετικό λένε τα αντιμνημονιακά κόμματα, και, προπάντων, τι πιστεύει επ' αυτού ο ελληνικός λαός;
* Ποιοι ευθύνονται; «Απέτυχαν και οι δύο πλευρές», είπε ο Γκι Φέρχοφσταντ, αρχηγός των Φιλελευθέρων. Επικρίνοντας τους ιθύνοντες της Ενωσης και τους Ελληνες πολιτικούς που χειρίστηκαν την κρίση, σημείωσε ότι η κρίση αυτή συνιστά την «πεμπτουσία της ευρωπαϊκής κρίσης, ελλείψει πειθαρχίας, αλληλεγγύης και ενότητας για μεγάλο διάστημα»... 
Σημειωτέον ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη στο πρώτο Μνημόνιο, αλλά απέφυγε να παραδεχτεί -ή να σχολιάσει- την κυνική ομολογία του Ολι Ρεν ότι η Ελλάδα θυσιάστηκε προς χάριν της Ευρωζώνης.
- Τι είπε ο Φάραντζ; Μιλώντας για ευθύνες, ήταν ο μόνος που υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ και ότι μπήκε με τις... συμβουλές της Goldman Sachs. Επανέλαβε, δηλαδή, όσα κατά καιρούς είπαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι για το λάθος της Ενωσης να δεχθεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
* Επιπτώσεις: Αναφερόμενος στην αποτυχία του Προγράμματος, ο κ. Φέρχοφσταντ είπε: «Σήμερα έχουμε μια τραγωδία, με την ανεργία στους νέους, την έξαρση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και του ρατσισμού»... Αλλά και ο κ. Σαμαράς παραδέχτηκε ότι το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής οφείλεται στην «παρατεταμένη ύφεση, στην ανεργία και στην παρουσία πολλών χιλιάδων λαθρομεταναστών»...
- Τι είπε ο Φάραντζ; Ιδού: «Δεν έχει σημασία (...) που η ανεργία έχει φτάσει στο 30% και στο 60% στους νέους, ότι το νεοναζιστικό κόμμα προελαύνει, ότι έγινε τρομοκρατικό χτύπημα στη γερμανική πρεσβεία. Αλλά, μην ανησυχείτε γι' αυτά. Η παρουσίαση της ελληνικής προεδρίας ήταν επιτυχής»...
Ενας άλλος Βρετανός, ο ευρωβουλευτής των Συντηρητικών Μάρτιν Κάλαναν, δίνοντας πειστικό δείγμα ασχετοσύνης, ανοησίας και εμπάθειας, είπε: «Είναι ειρωνεία να λέγεται ότι η Ελλάδα υπέφερε από την κρίση περισσότερο από οιονδήποτε άλλον. Ο ελληνικός λαός πληρώνει τα σφάλματα που ο ίδιος διέπραξε».
 Ο ανοηταίνων και προκλητικός ισχυρισμός του Κάλαναν -μείγμα χυδαίου λαϊκισμού και παρέλασης γελοίων στερεοτύπων- απηχεί απόψεις πολλών Ευρωπαίων ιθυνόντων, αλλά και μεγάλου μέρους της ευρωπαϊκής κοινωνίας.... Ας συγκριθεί με τις επισημάνσεις Φάραντζ για να δούμε πού εντοπίζεται ο πραγματικός λαϊκισμός και πού οι καίριες διαπιστώσεις.
Τότε, θα γίνει κατανοητό γιατί ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από την ομιλία του ευρωσκεπτικιστή κάποιοι ημέτεροι των μήντια και της πολιτικής. Και ενδεχομένως, θα καταλάβουμε γιατί τόσο οι συντηρητικοί ευρωσκεπτικιστές όσο και οι εξ αριστερών επικριτές της σημερινής Ευρώπης θα αυξήσουν εντυπωσιακά τα ποσοστά τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου