Διεθνή κατακραυγή προκαλούν οι καταγγελίες των μεταναστών-ναυαγών στο Φαρμακονήσι, για την εγκληματική συμπεριφορά των Ελλήνων λιμενικών.
Τους αποδίδουν την ανατροπή της βάρκας (την οποία είχαν δέσει στο σκάφος τους και επαναπροωθούσαν με μεγάλη ταχύτητα στην Τουρκία), αλλά και απάνθρωπη στάση
(«ούτε σωσίβια δεν μας έριχναν, ενώ μας έβλεπαν να πνιγόμαστε»),
με αποτέλεσμα να χαθούν 12 ζωές, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά!
Κι όμως, ενώ θα έπρεπε από μόνο του το τραγικό αυτό συμβάν να αποτελέσει και αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας από τις αρχές, η ελληνική κυβέρνηση, διά του αρμοδίου υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, έκλεισε βιαστικά το θέμα.
Το σκανδαλώδες δεν είναι μόνο ότι αρνήθηκε προκλητικά η κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα, όπως ζητούν η Διεθνής Αμνηστία, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικός εταίρος του Α. Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Είναι κυρίως η σπουδή του αρμόδιου υπουργού να εκδώσει ο ίδιος, μέσα σε λίγα λεπτά, απαλλακτικό πόρισμα για τους εγκαλούμενους λιμενικούς υπαλλήλους, απορρίπτοντας ως ανάξιες λόγου τις αιτιάσεις των μεταναστών. Προφανώς έκρινε ότι οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από τις πατρίδες τους με τις οικογένειές τους για να πνιγούν στο Αιγαίο και να κατηγορήσουν ψευδώς τους Ελληνες για εγκληματική συμπεριφορά!
Ο υπουργός, ασκώντας και το ρόλο του κριτή, κινείται εκτός νομιμότητας.
Οταν μάλιστα παραδέχεται ότι για εθνικούς λόγους («δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι το Αιγαίο») γίνεται «μάχη» με τους μετανάστες, τότε αποδέχεται ότι έχει προσωπικές ευθύνες για ό,τι συμβαίνει εκεί. Δεν είναι τυχαίο ότι παρόμοια περιστατικά απάνθρωπης συμπεριφοράς και βασανιστηρίων σε μετανάστες απασχολούν Δικαιοσύνη και αρχές. Πιο πρόσφατη η υπόθεση της Χίου, με κατηγορούμενους και πάλι λιμενικούς, οι οποίοι και καταδικάσθηκαν.
Η απαράδεκτη «αφασία» των ελληνικών αρχών σε τόσο σοβαρές καταγγελίες δεν συγκαλύπτει όμως απλώς ένα πιθανό έγκλημα και τις τυχόν ποινικές ευθύνες των οργάνων της τάξης. Εκθέτει διεθνώς τη χώρα που έχει την προεδρία της Ε.Ε. και αποτελεί, θεωρητικά, το θεματοφύλακα τήρησης των κανόνων δικαίου. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους «ταλιμπάν» του Μαξίμου.
Η κυβερνητική στάση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αντανακλά το καθεστώς γενικευμένης ατιμωρησίας που επικρατεί και καλύπτει την παράνομη δράση των στελεχών των μηχανισμών καταστολής, με διαχρονική ασυλία. Και θα έλεγε κανείς, καλά, από τον Α. Σαμαρά και τη νεοδεξιά του Μαξίμου, που επενδύουν στην ξενοφοβία, το «νόμο και την τάξη» και την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, αυτό ήταν αναμενόμενο.
Η Ν.Δ. επέλεξε εδώ και καιρό να μιλά, με παραλλαγές, τη γλώσσα της ακροδεξιάς, ειδικά στο μεταναστευτικό και την απουσία σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, επιχειρώντας να βρει ζωτικό χώρο στο εκλογικό ακροατήριο της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.
Το ΠΑΣΟΚ, όμως, γιατί ταυτίζεται με αυτή την ακροδεξιά, απαράδεκτη, εκτός νομιμότητας συμπεριφορά του νεοδημοκράτη υπουργού; Θεωρεί, άραγε, ότι μια ανακοίνωση για την ανάγκη έρευνας το απαλλάσσει από τις δικές του ευθύνες;
Εχουν σκεφθεί στη Χαριλάου Τρικούπη ότι με τη στάση τους δίνουν συγχωροχάρτι στην παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και επωμίζονται πλήρως την απαράδεκτη κυβερνητική μεθόδευση;
Σε μια στοιχειωδώς ευνομούμενη πολιτεία, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έπρεπε να είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση.
Ομως στην Ελλάδα του Μνημονίου δυστυχώς οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Αυτοί που ζητούν πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης από τους άλλους, για αποκήρυξη της βίας από όπου κι αν προέρχεται και για σεβασμό στην απόλυτη αξία της ανθρώπινης ζωής, συλλαμβάνονται τώρα επ' αυτοφώρω να παραβιάζουν με ωμό τρόπο τις ίδιες τις αρχές τους.
ΥΓ. Αξιοσημείωτη και η στάση πολλών συστημικών ΜΜΕ, τα οποία αγνόησαν επιδεικτικά τις καταγγελίες των μεταναστών.
Τα ελληνικά Μέσα σιώπησαν επιδεικτικά και στις σοβαρές καταγγελίες για βασανισμούς αντιναζί διαδηλωτών μέσα στο κτήριο της ΓΑΔΑ.
Οι συλληφθέντες είχαν καταγγείλει τότε ανοικτά τους αστυνομικούς για άσκηση βίας και βασανισμούς από όργανα της τάξης που δήλωναν θιασώτες της Χρυσής Αυγής.
Χρειάστηκε όμως το εκτενές ρεπορτάζ στον «Guardian», τον οποίο απείλησε με μήνυση ο υπουργός Δένδιας, για να ασχοληθούν και στην Ελλάδα Τύπος και Δικαιοσύνη με τη σοβαρή αυτή υπόθεση. Η δικαστική εξέλιξη του θέματος και η άσκηση διώξεων κατά αστυνομικών για βασανισμό εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον αστυνόμο-υπουργό και δικαστή Δένδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου