Σελίδες

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Κρίση χρέους: οι επαίτες και οι προφήτες-Του Τάσου Παππά








Τι είπε η κ. Μέρκελ στην τελευταία σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με τη «Μοντ»; 
Οτι «όταν συζητούσαμε εάν έπρεπε η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, εγώ πίστευα ότι η έξοδός της θα έφερνε αργά ή γρήγορα και την έξοδο όλων μας». Ποια λύση προτείνει ο 95χρονος σοσιαλδημοκράτης Χέλμουτ Σμιτ για να βγει η Ευρώπη από την κρίση χρέους; 
«Αυτό που χρειαζόμαστε –και πρέπει να γίνει το αργότερο την άνοιξη του 2014– είναι μια διάσκεψη για το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών, ανάλογη με τη διάσκεψη του Λονδίνου για το πολεμικό χρέος της Γερμανίας το 1953. Πρέπει να σβήσουμε ένα μέρος του χρέους των εταίρων μας, να παρατείνουμε την αποπληρωμή των πιστώσεων, να μειώσουμε τα επιτόκια» (συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ»). Οι επισημάνσεις των δύο Γερμανών πολιτικών προσφέρονται για ορισμένες παρατηρήσεις:

● Οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 2010 και μετά προσέρχονταν σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων χωρίς… σχέδιο, πανικοβλημένες, ελπίζοντας, με τη στάση αυτολύπησης που είχαν επιλέξει, πως κάτι θα αποκόμιζαν. Διακινούσαν το χωλό αφήγημα ότι «ο επαίτης δεν είναι σε θέση να απαιτεί» και δεν διανοήθηκαν σε καμία περίπτωση να παίξουν το χαρτί του «συστημικού κινδύνου» για να μην κατηγορηθούν ότι εκβιάζουν τις Βρυξέλλες. Ενα χαρτί που ήταν ισχυρό, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα της παρέμβασης της Γερμανίδας καγκελαρίου στη σύνοδο κορυφής.

● Δεν πρόκειται όμως για προφητεία εκ των υστέρων. Την εποχή εκείνη, κόμματα της Αριστεράς, οικονομολόγοι και διεθνείς προσωπικότητες έλεγαν καθαρά αυτό που παραδέχτηκε πριν από λίγες μέρες η κ. Μέρκελ. Για παράδειγμα ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης και σύμβουλος του Φρ. Μιτεράν, Ζακ Αταλί, με άρθρο του στους «New York Times» τον Ιούνιο του 2011 σημείωνε: «Εάν αφήσουμε την Ελλάδα να πτωχεύσει, το ευρώ θα εξαφανιστεί». Το εγχώριο πολιτικό προσωπικό διάβαζε τότε μόνο τις εκθέσεις των οίκων… ανοχής.

● Οσοι πρότειναν να ακολουθήσει η χώρα την τακτική της απειλής για στάση πληρωμών προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους, κατηγορήθηκαν από τα κόμματα του δικομματικού κυβερνητικού μπλοκ και από τα καθεστωτικά δίκτυα ενημέρωσης που τρομοκρατούσαν την κοινωνία με το δίλημμα «μνημόνια ή δραχμή», για αντιευρωπαϊσμό, λαϊκισμό, δημαγωγία, τυχοδιωκτισμό. Τέσσερα χρόνια μετά τι έχουμε; Το ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη (ΔΝΤ) έχει παραδεχτεί τα ολέθρια λάθη που έγιναν στη σύνταξη και στην εφαρμογή των μνημονίων και οι μισοί κάτοικοι αυτής της χώρας δηλώνουν ότι θα έφευγαν από την Ελλάδα αν τους δινόταν η ευκαιρία (μέτρηση της Κάπα Research για το «Βήμα» 29-12-2013). Τέτοιο θρίαμβο ούτε που τον φαντάζονταν οι εκπρόσωποι της απολιθωμένης στενοκεφαλιάς.

● Οταν κατατέθηκε η άποψη για ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, σε στενή συνεργασία με τους ιμάντες τους στα μέσα ενημέρωσης, τη χλεύασαν. Σήμερα την προτείνει ο Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος προφανώς δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

● Με την ίδια ειρωνική διάθεση σχολίασαν και τη θέση για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ που θα αφορά τον ευρωπαϊκό Νότο. Σήμερα, την ιδέα αυτή έχει υιοθετήσει και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, το οποίο φυσικά δεν είναι συνιστώσα της επικίνδυνης ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου