Σελίδες

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΤΤ: Η πάλαι ποτέ υγιέστερη ελληνική τράπεζα, τα «αμαρτωλά» δάνεια και το άδοξο τέλος



Ήταν η πιο υγιής ελληνική τράπεζα. 
Και μετά ήρθαν οι... Τσουπήδηδες, οι Φιλιππίδηδες και οι λοιποί πλέον καταζητούμενοι ή και συλληφθέντες.
 Μια τράπεζα, την οποίοι πολλοί πόθησαν λόγω της εξαιρετικής και φθηνής καταθετικής της βάσης (περί τα 11 δισ. ευρώ), μια που είχε κυρίως μικροκαταθέτες ταμιευτηρίου, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οδηγήθηκε από το καναβάτσο της διακυβέρνησης ΝΔ-Καραμανλή, στον αργό θάνατο με το PSI Βενιζέλου και την διάσπαση σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.
Γράφει:  
Η εποχή Τσουπίδη είναι αξιομνημόνευτη για το ΤΤ: η τράπεζα μετασχηματίζεται και εκσυγχρονίζεται μεν, μαθαίνει και τις επενδύσεις στα δομημένα δε.
 Έχει ήδη αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά από πολλά χρόνια η ΝΔ εν έτη 2004. Από την πρώτη στιγμή αναλαμβάνει τα ηνία της τράπεζας ο Παναγιώτης Τσουπίδης, εκλεκτός του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος στρέφει το ΤΤ στην διάθεση ελκυστικών προγραμμάτων στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη (προσφέρεται πιστωτική κάρτα για πρώτη φορά με σημαντικά μονοψήφιο επιτόκιο!), ενώ παράλληλα εγκαθιστά την δική του ομάδα που ασχολείται με τις επενδύσεις. 
Οι… κακές γλώσσες τότε κάνουν λόγο για συμφωνία με τον σύλλογο εργαζομένων έναντί μπόνους και παροχών προκειμένου να μετατραπεί το dealing room σε... hedge fund. Τρία χρόνια μετά, η αξία του χαρτοφυλακίου εναλλακτικών επενδύσεων είχε διαμορφωθεί σε πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Οι ψίθυροι γίνονται φωνές και μόλις το θέμα ξεφεύγει από τον έλεγχο και βγαίνει στη δημοσιότητα, το ΤΤ ξεκινά τη μείωση αυτών των θέσεων. 
Ο κ. Τσουπίδης, ο οποίος κατηγορείται ότι παίζει τζόγο με τα λεφτά των αποταμιευτών, υποβάλλει την παραίτησή του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. 
Είμαστε πια στα τέλη του 2007 και νέος διοικητής, εκ του στενού περιβάλλοντος Καραμανλή, διορίζεται ο Άγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος είχε απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν την δημοσιότητα ως πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. 
Οι πολύπλοκες επενδύσεις υποτίθεται ότι σταματούν και έμφαση δίδεται στην λιανική τραπεζική. Ωστόσο, λίγο πριν αποχωρήσει, μετά τις εκλογές του 2009 που έφεραν και πάλι ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου στην εξουσία, γίνεται γνωστό ότι το ΤΤ είχε αγοράσει τίτλους ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα γνωστά CDS.
Κάπου εδώ ξεκινούν και οι έρευνες της Τράπεζας της Ελλάδος και εν συνεχεία της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, προκειμένου να διαπιστωθούν εάν οι διαδικασίες χρηματοδότησης/δανειοδότησης επιχειρήσεων είναι σύννομες. 
Οι αγορές των CDS έγιναν το καλοκαίρι του 2009 και ενώ είχαν ήδη προκηρυχθεί οι εκλογές του Οκτωβρίου. Ο Φιλιππίδης αποχωρώντας κάνει λόγο για σωστή επενδυτική κίνηση από την οποία η τράπεζα είχε κέρδος. Και όντως, το ΤΤ έγραψε κέρδη περί τα 34 εκατ. ευρώ. 
Τα ηνία επί ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει μια προσωπική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Κλέων Παπαδόπουλος, ο οποίος με το… καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του δίνει εντολή να ρευστοποιηθούν τα CDS
Η κρίση ή η ατυχία καθόρισαν τα της διοίκησής του, καθώς το ΤΤ έχει φτάσει να έχει το 35% του σταθμισμένου ενεργητικού του σε ομόλογα, ονομαστικής αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ. Οι τιμές των ομολόγων καταρρεύουν, τα spreads εκτινάσσονται και στην συνέχεια έρχεται το PSI, το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, εμπνεύσεως Βαγγέλη Βανιζέλου να βάλει την… ταφόπλακα.
Το 2012 μετά και το κούρεμα των ομολόγων (PSI) βρέθηκε με κεφαλαιακή τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων και το τέλος είχε προδιαγραφεί: το ΤΤ κρίθηκε μη βιώσιμο και στα τέλη του ίδιου έτους το Μνημόνιο απαίτησε την διάσπασή του σε «καλή» και «κακή» τράπεζα κατά το μοντέλο ΑΤΕ και στη συνέχεια την εξαγορά του «καλού» από ελληνική συστημική τράπεζα ή ξένο παίκτη και την εκκαθάριση της bad bank. Εδώ έρχεται το δεύτερο πόρισμα της ΤτΕ και της Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα για να «δέσει» τις υποθέσεις των «γκρίζων» δανείων της τράπεζας.
Αρχές του 2013 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσπάθησε να πουλήσει το ΤΤ ως ενιαία οντότητα, ωστόσο το εγχείρημα δεν στέφθηκε με επιτυχία. Η διάσπαση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» δραστηριότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν αναπόφευκτη μετά το «ναυάγιο» πώλησης του σε μία από τις Εθνική, Alpha, Πειραιώς. Είχε προηγηθεί και το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα αποσύρει την χρηματοδότηση του έκτακτου μηχανισμού ELA για το ΤΤ, εάν δεν υπάρξει άμεσα λύση. Στις 17 Ιανουαρίου παραιτήθηκε από επικεφαλής ο Κ. Παπαδόπουλος και τον διαδέχθηκε ο Χ. Σιγανός.
Το Νέο ΤΤ, που αποτέλεσε το υγιές κομμάτι της τράπεζας, είχε μετοχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, ενεργητικό ύψους 10,9 δισ. ευρώ και παθητικό αξίας 14,6 δισ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) διαμορφώθηκε τελικώς στα 3,73 δισ. ευρώ και καλύφθηκε από το ΤΧΣ. Το Νέο ΤΤ διέθετε καταθέσεις της τάξεως των 11,2 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 7 δισ. 
Η δεύτερη απόπειρα πώλησης του ΤΤ έλαβε χώρα πέρυσι το καλοκαίρι και στα μέσα Ιουλίου η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο της Eurobank, μετά από ίντριγκες, εμπλοκές και παρεμβάσεις της τρόικας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Twitter @haikouroi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου