Ο τότε υπουργός Α. Λοβέρδος ήθελε να δημοσιεύσει και τις φωτογραφίες πελατών. Στον ΟΗΕ ο ίδιος δήλωνε ότι για το AIDS ευθύνονται Αφρικανές που εξαναγκάζονται σε πορνεία, μόνο που στην πλειονότητά τους οι συλληφθείσες ήταν Ελληνίδες
«Το χρονικό μιας διαπόμπευσης».
Ετσι ονόμασε το ντοκιμαντέρ της η σκηνοθέτις Ζωή Μαυρουδή. Κατέγραψε την περιπέτεια των οροθετικών γυναικών, των οποίων δόθηκαν οι φωτογραφίες στη δημοσιότητα ως εκδιδομένων. Τα ανθρώπινα ράκη, που κατηγορήθηκαν για κακούργημα - «βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη». Ηταν έξι μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012.
Τότε οι αρμόδιοι -και υποψήφιοι- υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Υγείας δήλωναν ότι προστατεύουν τη δημόσια Υγεία. Για πολιτικό παιχνίδι μιλούν σήμερα γιατροί, νομικοί και οι ίδιες οι οροθετικές, στο ντοκιμαντέρ που παρουσιάσθηκε χθες στην ΕΣΗΕΑ. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Μπενάκη.
Και οι 32 γυναίκες που κατηγορήθηκαν έχουν αποφυλακισθεί. Η υγειονομική διάταξη καταργήθηκε και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ. Οκτώ από τις γυναίκες αθωώθηκαν, 13 αντιμετωπίζουν μικρότερες κατηγορίες.
«Κρίσιμη» χαρακτήριζε εκείνη την προεκλογική περίοδο η πολιτική ηγεσία.
Οι αστυνομικοί ρεπόρτερ μιλούσαν για προσαγωγές εκατοντάδων εκδιδομένων γυναικών και μεταφορά τους για αναγκαστικές εξετάσεις. Η διάγνωση της οροθετικότητας δεν χρησιμοποιήθηκε για τη δημόσια Υγεία, αλλά για να απαγγελθούν κατηγορίες, λένε στο ντοκιμαντέρ οι ειδικοί γιατροί.
Και λεπτομέρειες
Επισημαίνοντας ότι «ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι υποψήφιων υπουργών». Στο πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας υπήρχε ολοσέλιδη φωτογραφία, με τίτλο «Αυτή που σκορπούσε το θάνατο». Στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας έδιναν και λεπτομέρειες.
Οπως τα ονόματα των γονιών τους.
Ο υπ. Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:
«Εμείς κάνουμε έλεγχο. Μετά αναλαμβάνει η εισαγγελική Αρχή. Επιθυμία μας είναι να βγάλουμε και τις φωτογραφίες των πελατών. Επιτέλους, να υπάρξει τιμωρία».
Στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπ. Υγείας δήλωσε ότι για το AIDS ευθύνονται οι γυναίκες από την υποσαχάρια Αφρική, που εξαναγκάζονται στην πορνεία. Αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι οροθετικές ήταν Ελληνίδες.
Οι ίδιες οι οροθετικές διαβεβαιώνουν ότι δεν συνελήφθησαν με πελάτες:
«Πέρναγα το φανάρι, πηγαίνοντας για φαγητό.
"Μπες στο περιπολικό για εξακρίβωση", μου είπαν. Με μετέφεραν σ' ένα υπόγειο για εξετάσεις.
Μου είπαν απλά "έχεις AIDS. Θα πας φυλακή"».
«Οι άνθρωποι της ασφάλειας φορούσαν γάντια. Οι αστυνομικοί συμπλήρωναν τα χαρτιά, φορώντας μάσκα. Αφηναν το φαγητό σ' ένα παγκάκι.
Ηρθε το παιδί να με δει και μου φόρεσαν χειροπέδες».
«Και οι 32 γυναίκες γίναμε ψυχικά ράκη. Κάνουμε χρήση ουσιών. Για 1,5 μήνα δεν μας έδωσαν ούτε ένα ντεπόν. Για καθαριότητα ούτε λόγος. Αναγκάστηκα να κόψω τις φλέβες μου για να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο κρατουμένων.
Εδιωξαν τ' αδέλφια μου από τη δουλειά, το παιδί μου από το σχολείο».
«Η Ρωσίδα είναι ανήλικη. Είναι η πρώτη που συνελήφθη. Και η μοναδική που βρέθηκε σε οίκο ανοχής. Πρόκειται για θύμα δουλεμπορίου», λέει η Βαγγελιώ Σουμελή (Σύλλογος Συμπαράστασης Οροθετικών).
Η Αννα Καβούρη (Κέντρο Ζωής) τονίζει ότι «ποινικοποιήθηκαν ανθρώπινες ζωές. Παραμονές εκλογών, όλα τα τηλεοπτικά μέσα ανακοίνωναν ότι επιτέλους ελέγχεται η πορνεία σε δρόμους και παράνομους οίκους. Οι ίδιοι οι υπουργοί τις κατηγορούσαν ότι εκδίδονταν χωρίς προφυλάξεις. Αλλά αυτές οι γυναίκες δεν ήταν ιερόδουλες.
Ηταν άστεγες και μακροχρόνια τοξικοεξαρτημένες, εκτός από μία που εργαζόταν σε οίκο ανοχής. Οι ίδιες δεν γνώριζαν ότι ήταν άρρωστες. Ούτε συναίνεσαν στη διαδικασία των εξαναγκαστικών εξετάσεων».
Χωρίς δικηγόρο
Η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου (περιοδικό «Unfollow») προσθέτει ότι «δεν συνελήφθησαν με επαφή ή σε συναλλαγή με πελάτες. Σέρνονταν σε κάποιο πεζοδρόμιο. Τους ενδιέφερε μόνο να βρουν οροθετικές. Κατηγορήθηκαν ότι έκαναν σεξ με σκοπό να μεταδώσουν την ασθένεια. Τους έδωσαν κατασταλτικά χάπια και τις μετέφεραν στα κρατητήρια. Δίχως δικηγόρο».
«Παρακολουθώντας τις δηλώσεις των υπουργών σκέφτηκα ότι στη χώρα πιάσαμε πάτο. Οι συγκεκριμένες γυναίκες φαίνονται από τα σάπια δόντια και τα τρυπημένα χέρια ότι είναι χρήστριες» επισημαίνει μία γιατρός του ΚΕΛΠΝΟ, και προσθέτει:
«Οι υπουργοί ζήτησαν την επέμβαση του εισαγγελέα για να προστατεύσει την ελληνική οικογένεια. Ποιος οικογενειάρχης θα τους έλεγε πάρε 10 ευρώ παραπάνω, για να μη χρησιμοποιήσω προφυλακτικό;»
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους εξετάστηκαν περίπου 400 πελάτες τους. Και πέντε από αυτούς ήταν θετικοί στον ιό.
Γιατροί, που είναι μέλη οργανώσεων οροθετικών, αναζήτησαν τα ιατρικά στοιχεία των πελατών. Δεν βρέθηκαν, όπως επισημαίνουν. Η γιατρός Ουρανία Γεωργά (Λοιμωδών) θυμάται ότι «έβαλαν σε μια κλούβα 200 γυναίκες. Εκλαιγαν. Οι αστυνομικοί τους έλεγαν ότι όσες είναι θετικές, θα μεταφερθούν στα κρατητήρια...».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου