Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρινίζω εξαρχής ότι δεν έχω την παραμικρή επιθυμία να σας προκαλέσω. Όμως, οι ανέμελοι «καιροί της αστακομακαρονάδας» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και τα σημερινά πολιτικά και οικονομικά δεδομένα θέτουν ένα αμείλικτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, όσο απεχθές και αν ακούγεται αρχικά. Ερωτώ ευθέως: σε περίπτωση εκλογών, τι θα λέγατε για μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΧΑ;
Με δεδομένα ότι η ΝΔ δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, ότι τα χαμηλά ποσοστά των άλλων πιθανών εταίρων της μπορεί να μην επαρκούν για την δημιουργία κυβέρνησης και ότι το ποσοστό της ΧΑ θα κυμαίνεται ανάμεσα σε 10% και 15%, μία τέτοια συγκυβέρνηση είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αξιολογηθεί με ψυχραιμία και όχι με συναισθηματισμούς και αντανακλαστικές αντιδράσεις. Ας εστιάσουμε σε κάποια βασικά σημεία:
1. Καθώς σε μία τέτοια συγκυβέρνηση η ΝΔ θα έχει τον πρώτο λόγο και θα απαιτήσει πλήρη έλεγχο στα κρίσιμα υπουργεία, αυτά που ο μέσος πολίτης φοβάται από την ΧΑ (π.χ. αναστολή άρθρων Συντάγματος) θα είναι αδύνατο να συμβούν. Η αστική δημοκρατία δεν θα κινδυνεύσει από αυτούς. Από άλλους κινδυνεύει…
2. Η ΧΑ μπορεί να έχει ακραίο πολιτικό λόγο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναδείχτηκε σχεδόν αποκλειστικά χάρη στο άλλο άκρο, την αριστερά (το παράδειγμα της δημοκρατίας της Βαϊμάρης είναι διαφωτιστικότατο ως προς αυτό). Και αν τα βάλουμε κάτω, τελικά ποιο από τα δύο άκρα ήταν διαχρονικά πιο επικίνδυνο; Η ακροδεξιά που όταν χρειάστηκε βοήθησε στην σταθεροποίηση της χώρας και στην εδραίωση συμμαχιών με τη Δύση ή η αριστερά που μονίμως απειλούσε με εκτροπή; Η ακροδεξιά που τα χρόνια της μεταπολίτευσης βρισκόταν στο περιθώριο ή η αριστερά που επέβαλε την ιδεολογική της ηγεμονία και διέφθειρε όλη την χώρα, από την νοοτροπία του απλού πολίτη έως την οργάνωση και την στελέχωση των κρατικών οργανισμών; Η ακροδεξιά που χρεώνεται με κάποιες προσπάθειες εκφοβισμού λαθρομεταναστών ή η αριστερά που ευθύνεται για τις δολοφονίες της 17Ν και τον εμπρησμό της Marfin; Η ακροδεξιά της οποίας κάποια στελέχη μελετούσαν τον Χίτλερ σε παιδική ηλικία ή η αριστερά που ακόμη λατρεύει τον τον Στάλιν και τον Χότζα και φιλοδοξεί να τους μιμηθεί; Αν βγάλουμε τις παρωπίδες που μας επέβαλε η αριστερή κυριαρχία των τελευταίων 30 ετών, η απάντηση είναι προφανής (και ας ενοχλεί κάποιους…).
3. Η ΧΑ είναι πολιτικά συγγενής με την ΝΔ και συνεπώς μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο λογική και συνεργάσιμη από κάποια άλλα κόμματα. Επιπλέον, αυτό που πρεσβεύει (έστω και κάπως άκομψα) είναι προς την κατεύθυνση της έννομης τάξης και όχι της ανομίας και της ανοχής στο έγκλημα. Τελικά, μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΧΑ μπορεί μεν να μην έχει την επίφαση μιας ευρείας κοινωνικής συναίνεσης, αλλά από την άλλη θα είναι μία αμιγώς δεξιά κυβέρνηση η οποία δεν θα ταλαιπωρείται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες πασόκων και παλινωδίες τύπου ΔΗΜΑΡ.
4. Είναι αλήθεια ότι στην τωρινή κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ υπάρχουν άτομα χαμηλού επιπέδου, τα οποία υποβιβάζουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο (αν και σ’ αυτό δεν διαφέρουν καθόλου από τους ημίτρελους κατσαπλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ). Όμως, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ο γ.γ. της ΧΑ σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις, η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ενδέχεται να ενισχυθεί με πιο μετριοπαθή και πιο μορφωμένα στελέχη του λεγόμενου «πατριωτικού» χώρου. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ενστάσεις για την συνεργασία θα είναι σαφώς λιγότερες, ενώ ενδέχεται να αναδειχθούν και κάποιοι σοβαροί πολιτικοί όπως συνέβη με το ΛΑΟΣ και το Μάκη Βορίδη.
5. Με την ΧΑ στην κυβέρνηση, οι νοσηρές καταστάσεις που εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις θα χτυπηθούν στη ρίζα τους. Όταν ο πρωθυπουργός θα λέει «ο τάδε οργανισμός κλείνει», θα το εννοεί και δεν θα έχει να διαπραγματευθεί με τους συνδικαλιστές, την πασοκαρία και τους αριστερούς του Ντόλτσε. Οι θρασύδειλοι που καταλαμβάνουν κτίρια για ψύλλου πήδημα θα το σκεφτούν διπλά όταν θα έχουν απέναντί τους και τις ομάδες πολιτών της ΧΑ. Οι αριστεροί τραμπούκοι που κλείνουν λιμάνια και εμποδίζουν επενδύσεις θα λάβουν μία δυναμική απάντηση στις αυθαιρεσίες τους. Και αν πέσουν και μερικές «ψιλές», ποιο το πρόβλημα; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, πόσοι από εμάς δεν συζητούν στις παρέες τους ότι οι αριστεροί και οι λοιποί «επαναστάτες του φραπέ» χρειάζονται «να φάνε μερικές για να στρώσουν»;
6. Αν πέσουν και μερικές «ψιλές» σε κανέναν λαθρομετανάστη, μικρό το κακό. Μπορεί να καταδικάζουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά από την άλλη είναι απόλυτα λογικό οι λαθρομετανάστες να είναι εκτεθειμένοι σε περισσότερους κινδύνους απ’ ό,τι οι Έλληνες (με κίνδυνο να με… μαλώσουν κάποιοι «ευαίσθητοι», υπενθυμίζω ότι δεν τους καλέσαμε στην χώρα μας ούτε τους προσφέραμε άδειες για μόνιμη παραμονή). Και ας μην παραγνωρίσουμε και την θετική πτυχή του θέματος: με το κλίμα που θα διαμορφωθεί, είναι σίγουρο ότι θα περιοριστεί άμεσα η αθρόα μεταναστευτική ροή σε μία χώρα που έχει ήδη επιβαρυνθεί με πολύ περισσότερους λαθραίους από όσους αντέχει. Δεν είναι ρατσισμός, είναι η ψυχρή πραγματικότητα.
7. Κάποιοι θα πουν ότι θα χαθούν και κάποιες «δημοκρατικές ελευθερίες» στην πορεία. Όμως, τι είναι ακριβώς δημοκρατική ελευθερία; Τα γιαουρτώματα, τα αυγά και οι προπηλακισμοί πολιτικών και δημοσιογράφων; Οι δολοφονικές επιθέσεις των αριστερών στην Ιερισσό; Οι παράνομες καταλήψεις και οι βίλες της ανομίας; Αμφίβολης ποιότητας θεατρικές παραστάσεις από δήθεν κουλτουριάρηδες που έκαναν περιουσία από κρατικές επιδοτήσεις; Ανώνυμοι που βρίζουν πολιτικούς στο twitter; Ας σοβαρευτούμε λίγο…
Νομίζω ότι τα παραπάνω καθιστούν την συνεργασία ΝΔ-ΧΑ μια εφικτή και βιώσιμη λύση. Όχι ιδανική, αλλά σίγουρα προτιμότερη από μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει στη δραχμή και σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Όχι ό,τι πιο ευχάριστο από αισθητικής άποψης (το ξέρω ότι τα ξυρισμένα κεφάλια, οι μαύρες μπλούζες και η χυδαία φρασεολογία είναι «κάπως»…), αλλά ίσως απαραίτητη προκειμένου να επιλυθούν τα μείζονα θέματα. Και, ποιος ξέρει, ίσως τελικά η «αντιδημοκρατική» ΧΑ να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας και εγκαθίδρυσης ενός κράτους Δημοκρατίας, με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης.
_________________________________________________
* Από mail. Ο φιλελεύθερος πολιτικός διανοητής του παραπάνω πονήματος θέλει να διατηρήσει το όνομά του κρυφό και δηλώνει ότι η συνέγραψε την (προφητική) ανάλυση στις 15 Ιουλίου 2013.
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ (ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΝΟΗΤΗ) ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
short link: http://wp.me/p1pa1c-jfg
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου