Σελίδες

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του πολέμου...













Παρά την αναπάντεχα απορριπτική απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων, η Ουάσιγκτον και το Παρίσι επιμένουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Συρίας, με την κυνική διατύπωση μάλιστα ότι "αποφασίζουν με βάση το συμφέρον τους". 
Δεκάρα δεν δίνουν για τα χημικά όπλα και τα εγκλήματα πολέμου! Ο δικτάτορας Άσαντ είναι και δικό τους δημιούργημα. Η επινόηση του "ανθρωπιστικού πολέμου" δεν υπηρετεί ανθρωπιστικές αξίες, εξυπηρετεί πολιτικοοικονομικές σκοπιμότητες.
Και η Ελλάδα; 
Είναι τόσο μικρή χώρα, που δεν έχει δικαίωμα να προσποιείται πως δεν αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις του πολέμου. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου - γεωγραφικά και, όπως επιλέγει η κυβέρνηση, πολιτικά. 
Αυτό ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης Σαμαρά κατακαλόκαιρο στην Ουάσιγκτον. Τα περί υποσχέσεων για επενδύσεις ήταν απλώς... καπνογόνα!
Με τη νότια Ευρώπη να βυθίζεται σε μια παρατεταμένη κρίση, η φωτιά στη Μέση Ανατολή (Αίγυπτος, Συρία, με προφανή στόχευση το Ιράν) ανατρέπει γεωπολιτικές σταθερές και επιδεινώνει το υφεσιακό κλίμα. 
Ο Σαμαράς, υποτελής στη Μέρκελ ως προς την οικονομία, τώρα "ισορροπεί" ως υποτελής στην αμερικανική ομπρέλα και τον άξονα με το Ισραήλ. 
Η κυβέρνηση μάλιστα έσπευσε να ταχθεί υπέρ της πολεμικής λύσης χωρίς να περιμένει να εκδηλωθούν οι κινήσεις και οι δυναμικές στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 
Ο Βενιζέλος το 'παιξε "γεράκι". 
Αντιθέτως, ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση, ανταποκρινόμενος στην προειδοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το φιλοαμερικανικό λόμπι, το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν είχε λειτουργήσει ως 5η Φάλαγγα της κερδοσκοπίας, προωθώντας "τη δραχμή σε ζώνη δολαρίου", αποκαλύπτει τον ρόλο του. Προπαγανδίζει ότι "ασφάλεια" υπάρχει μόνο στον κόσμο της αμερικανικής υποτέλειας. Η Ελλάδα όμως μόνο να χάσει έχει από τον πόλεμο. 
Γιατί άραγε η κυβέρνηση έσπευσε να ενταχθεί στη "συμμαχία των προθύμων" παρέχοντας στρατιωτικές διευκολύνσεις και διπλωματική κάλυψη στον πόλεμο; 
Γιατί άραγε δεν αναζήτησε διεθνείς αναφορές, όπως η Ρωσία και η Κίνα, αλλά και οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που, ακόμη κι αν δεν κατορθώσουν να αποτρέψουν, μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην περιοχή; Γιατί απέρριψε την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για συζήτηση στη Βουλή; Ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει;
Αν ξεκινήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, το πιθανότερο είναι να μην επιβεβαιωθούν οι εξαγγελίες περί "σύντομων και χειρουργικών χτυπημάτων". 
Η Συρία δεν είναι Γιουγκοσλαβία. Το εύφλεκτο υπόστρωμα της Μέσης Ανατολής έχει καταστεί εκρηκτικό με την ενεργοποίηση του αραβικού ισλαμισμού. Ο πόλεμος θα επηρεάσει αρνητικά την ευρωπαϊκή οικονομία. Έχουν περάσει οι εποχές που η νέα συσσώρευση εδημιουργείτο "νομοτελειακά" πάνω στα ερείπια του πολέμου. 
Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε! 
Μακριά από τον πόλεμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου