Σελίδες

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η Βενεζουέλα, ο θηλασμός και ο Τρίτος Κόσμος



Αποκτά επικαιρότητα και νόημα να υπενθυμίσουμε μερικά πράγματα σχετικά με τον θηλασμό στην Βενεζουέλα, δημόσιο και μη μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής προστασίας της μητρότητας και των παιδιών στην χώρα.

Τον Ιούνιο που μας πέρασε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας άνοιξε "μέτωπο" με τις εταιρείες παραγωγής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. 

Ο νόμος ενίσχυε την σχετική νομοθεσία στη Βενεζουέλα που απαγορεύει την διαφήμιση και την οργανωμένη παραπληροφόρηση από τις εταιρείες παραγωγής υποκατάστατων μητρικού γάλακτος σε σκόνη, όπως της NESTLE, με βαριά πρόστιμα για τις εταιρείες και τις κλινικές που δεν συμμορφώνονταν. 

Ήδη η νομοθεσία στη Βενεζουέλα από το 2007 προέβλεπε περιορισμούς στον τρόπο διαφήμισης και στις συναλλαγές των εταιρειών που παράγουν υποκατάστατα μητρικού γάλακτος με τα μαιευτήρια και τις παιδιατρικές κλινικές. 

Ο νόμος προβλέπει πως "οι μητέρες έχουν το δικαίωμα να θηλάζουν τα μωρά τους με την υποστήριξη και την συνεργασία των πατεράδων... που θα πρέπει να παρέχουν κάθε υποστήριξη ώστε οι γυναίκες να μπορούν να προσφέρουν αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα... 

Το κράτος με αλληλέγγυα συμμετοχή από τις οργανωμένες κοινότητες θα προάγει, θα προασπίζει και θα υποστηρίζει τον αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τους έξι μήνες και τον συμπληρωματικό θηλασμό μέχρι τα 2 χρόνια των παιδιών".

 Για τον σκοπό αυτό τα μαιευτήρια και οι σχετικές κλινικές υποχρεούνται προσφέρουν όλες τις απαραίτητες οδηγίες ώστε να συμβεί αυτό. 

Η καμπάνια παραπληροφόρησης που ξεκίνησαν οι πολυεθνικές του γάλακτος κατηγορούσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας πως ήθελε να απαγορεύσει στις μητέρες να αγοράζουν... μπουκάλια και πως υποχρέωνε σε εξαναγκαστικό θηλασμό όλες τις γυναίκες, παρότι τα πρόστιμα που εισήχθησαν αφορούν τις κλινικές και τα μαιευτήρια και έχουν σαν στόχο την παρεμπόδιση της έμμεσης δυσφήμισης του μητρικού θηλασμού.


Για να το επιτύχει αυτό και στην πράξη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας νομοθέτησε μεταξύ άλλων ευρύτατων εργατικών δικαιωμάτων ήδη από πέρυσι, το δικαίωμα των γυναικών στον θηλασμό: 

πέρα από την υποχρεωτική εξάμηνη άδεια μετ' αποδοχών μετά την γέννηση, 
υποχρεώνει να δίνεται στις μητέρες που θηλάζουν δύο ημίωρα διαλείμματα στον χώρο εργασίας τους για να το κάνουν - τα οποία επεκτείνονται σε ενενηντάλεπτα σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει ειδικά διαμορφωμένο χώρο θηλασμού. 

Όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες ο δημόσιος θηλασμός έχει ενθαρρυνθεί και αποστιγματιστεί με καμπάνιες μαζικών δημόσιων θηλασμών


Μετά από όλα αυτά θα πρέπει να πούμε πως με βάση τα έμπρακτα έργα και τις κρατικές πρακτικές, τις τάσεις προς την κοινωνική αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αν η Ελλάδα κατευθύνεται προς τον Τρίτο Κόσμο, 
η Βενεζουέλα μοιάζει να απομακρύνεται από αυτόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου