«Θα σας βοηθήσουμε», ήταν η «βαρυσήμαντη» δήλωση Ομπάμα, αλλά στο διά ταύτα... ουδέν – «Έχουμε και πολύ αέριο», είπε ο Σαμαράς
Η “βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους” μπήκε στην ατζέντα της συζήτησης του κ. Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο, δεν βρήκε... χώρο στις δηλώσεις των δύο ανδρών, παρά μόνο στις επισημάνσεις που συνδέουν την αντιμετώπιση του χρέους με την ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, γράφει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr.
Η διατύπωση είναι κλασσική και δεν παραβιάζει τα όρια που επιβάλει η πολιτική συγκυρία των γερμανικών εκλογών στην Ευρώπη.
Η ανεπίσημη ενημέρωση από το επιτελείο του Πρωθυπουργού για το πως συζητήθηκε το θέμα αυτό -που τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει κομβικό σημείο για την Ελλάδα και την κρίση χρέους της Ευρωζώνης- περιορίσθηκε στο ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Ομπάμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει "δεύτερος γύρος προβληματισμού" με την τρόικα για την βιωσιμότητα του χρέους, γιατί αυτό θα υπονομεύσει τα αποτελέσματα της προσπάθειας οικονομικής και πολιτικής σταθεροποίησης στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ο κ. Ομπάμα δεν θα μπορούσε να διαβεβαιώσει τον έλληνα πρωθυπουργό ότι ο “προβληματισμός” αυτός δεν θα υπάρξει, παρά μόνο στο μέτρο των δυνατοτήτων παρέμβασης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο του ΔΝΤ.
Κατά τα λοιπά, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα είναι αρωγός της Ελλάδας στην προσπάθειά της για οικονομική ανάκαμψη. Αναφέρθηκε στη βαθιά φιλία και τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Επισήμανε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Έχουμε και αέριο»
Μια τεράστια αποκάλυψη έκρυβε η συζήτηση του Αντώνη Σαμαρά και του Μπάρακ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο χθες σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό πλούτο της Ελλάδας.
Κατά τις πληροφορίες ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας αριθμούς είπε ότι κατά τους υπολογισμούς τα αποθέματα υδρογονανθράκων Ισραήλ Κύπρου ανέρχονται σε 4,5 τρισ. κυβικά πόδια ενώ τα ελληνικά εκτιμώνται σε 4,7 τρισ. κυβικά πόδια.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες (που μετέφερε τη νύχτα το Capital.gr) ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το σύνολο του εν λόγω δυναμικού που κρύβεται στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για τα επόμενα 30 χρόνια.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο TAP από μόνος του μπορεί να καλύψει το 1,5 έως 3% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου.
Τα συνήθη
Από την πλευρά του, ο Eλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο κ. Σαμαράς ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για τη συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων.
«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε λόγο για εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι με τις ΗΠΑ είμαστε κάτι περισσότερο από σύμμαχοι, καθώς έχουμε τις ίδιες αξίες. «Οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι μάταιες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.
Ο κ. Σαμαράς είπε στη συνέχεια ότι «το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story» και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.
Σχετικά με το κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.
Έπεσε γραμμή κατά της λιτότητας
“Αν θυμάστε για τη λιτότητα, λιτότητα και μόνο λιτότητα δεν φέρνει λύση, το λέμε χρόνια” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας το πρωί στο Mega, επιβραβεύοντας τη ρήση του Αμερικανού προέδρου ότι “δεν μπορούμε απλώς να βλέπουμε τη λιτότητα ως λύση” στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ Ομπάμα και Σαμαρά στο Λευκό Οίκο.
Παράλληλα ο κ. Κεδίκογλου έκανε λόγο για αναβάθμιση της Ελλάδας “μια αναβάθμιση που την είδαμε και χειροπιαστά στο πώς εξελίχθηκε η επίσκεψη, στο πώς η σύνθεση της αντιπροσωπείας της αμερικανικής, δηλαδή ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών να παρακολουθεί τις δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα και του πρωθυπουργού μας είναι κάτι το εξαιρετικά ασυνήθιστο”. Εκείνο που έχει σημασία, επισημαίνει ο κ. Κεδίκογλου, είναι “ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχει γίνει”.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, σημειώνει ότι εκείνο που αναβαθμίζει την Ελλάδα στην περιοχή είναι η σταθερότητα κι εκείνο που δίνει τη σταθερότητα είναι οι θυσίες των Ελλήνων, άρα η λιτότητα.
Με την παραπάνω συλλογιστική το αβίαστο συμπέρασμα θα μπορούσε και να είναι η αναβάθμιση της αξίας της λιτότητας από το αμερικανικό επιτελείο, αλλά το ελληνικό επιτελείο που την επέβαλε ανηλεώς δεν στέκεται σε τέτοιες λεπτομέρειες.
Το άλλο που παρατήρησε το οξύ βλέμμα του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι πως “ήταν μια πολύ καλή προσωπική χημεία” μεταξύ Ομπάμα - Σαμαρά.
H μείωση του χρέους προβλέπεται εφόσον έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε επίσης στο Mega Channel και σημείωσε ότι πρέπει να κερδηθεί η μάχη με τη φοροδιαφυγή για να επιτευχθεί αυτό.
Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ, τόνισε ότι η Ελλάδα πήρε στήριξη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν κάτι δεν πήγαινε καλά στην οικονομία ο Μπ. Ομπάμα δεν θα διακινδύνευε τη δήλωση στήριξης.
O ίδιος προέβλεψε ότι η ύφεση φέτος θα κινηθεί κάτω του 5%.
Παράλληλα, χαρακτήρισε αναγκαία τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ πρόσθεσε ότι συνολικά σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ υπάρχουν 44 δισ. ευρώ.
Πρόσθεσε πως αν δεν επιστρέψουν οι καταθέσεις δεν θα αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά, ενώ εκτίμησε ότι περί τα 20 δισ. ευρώ παραμένουν εκτός τραπεζών και φυλάσσονται σε σεντούκια, στρώματα κ.λπ.
Επανέλαβε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για "κούρεμα" των καταθέσεων.
-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου