Σελίδες

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Alpha Bank: Πρώτα η οικονομία, μετά η κοινωνική δικαιοσύνη





Photo
Photo

Photo
Photo


«Συνεχίζεται με όλο και πιο αποφασιστικά βήματα η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας προς την κατεύθυνση επίτευξης πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος σε μόνιμη βάση, που σε συνδυασμό με τις ελπιδοφόρες εξελίξεις στον τουρισμό και την απασχόληση, αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας τα επόμενα τρίμηνα» αναφέρει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. 


«Η έξοδος από την κρίση, παρόλα αυτά, δεν πρόκειται να μας χαρισθεί. Χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών για την προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων. 

Η κρατική παρέμβαση στο πεδίο αρμοδιοτήτων κάθε Υπουργείου δεν πρόκειται να φέρει την επιθυμητή επανεκκίνηση της οικονομίας, με ρυθμούς ικανούς να απορροφήσουν την τεράστια ανεργία και την σχολάζουσα παραγωγική δυναμικότητα που απαξιώνεται. 

Δεν αρκούν πλέον οι φιλότιμες αλλά οριακές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την άρση των αντικινήτρων, την αποκατάσταση σταθερού φορολογικού συστήματος, τη διαμόρφωση αναπτυξιακού θεσμικού πλαισίου, κ.ο.κ. 

Δεν αρκούν οι εξαγγελίες για επανεκκίνηση των έργων των μεγάλων οδικών αξόνων, για αξιοποίηση του Ελληνικού, του υψηλότερου σε αξία οικοπέδου σε αστική περιοχή της Μεσογείου, για παραχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων, μαρινών κ.λ.π., και να μην έχει στηθεί ούτε ένα μεγάλο εργοτάξιο στην χώρα ώστε να αρχίσουν οι υπεργολαβίες και να υπάρξει ντόμινο δραστηριότητας σε όλη την χώρα.

 Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καλά γίνονται ώστε να βοηθούν στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης και αναπτυξιακής προοπτικής.
 Χωρίς, όμως, την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, η χώρα θα βρίσκεται για πολλά χρόνια, μεταξύ σφύρας και άκμονος, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί η πολιτική αποσταθεροποίηση και η κοινωνική αποδόμηση. Η απαλλαγή από τα Μνημόνια (πληθυντικός υποτιμήσεως) θα αποδειχθεί όνειρο απατηλό». 



«Χρειάζονται επενδύσεις εδώ και τώρα» σχολιάζει η Alpha Bank, «λεφτά, όμως, δεν υπάρχουν. Το τραπεζικό σύστημα, παρόλο που έχασε καταθέσεις €75 δισ., συνέχισε τα τελευταία τρία χρόνια να χρηματοδοτεί την ελληνική επιχείρηση και το νοικοκυριό, με λεφτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 


Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι εάν οι τράπεζες είχαν μειώσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας με πιο δραστικό τρόπο, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε οικονομία, ούτε και τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αδυναμία παροχής πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία, διότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για δανεισμό καθυστερούν. 

Συνεπώς, η χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη, τουλάχιστον έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και αρχίσει να ομαλοποιείται η λειτουργία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε, βεβαίως, να επιταχυνθεί εφόσον εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την επανεκκίνηση της οικονομίας. 



Για να απογειωθεί, λοιπόν, η οικονομική δραστηριότητα, τώρα που έχει αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα κόστους στην ελληνική οικονομία, και για όσο καιρό διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται μια γενναία απελευθέρωση των χωροταξικών και αδειοδοτικών μηχανισμών, για να έλθουν ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Απαιτείται, επίσης, για ένα διάστημα

  μηδενική φορολογία κερδών, μερισμάτων και υπεραξιών και δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης». 


«Απαιτείται, επιπρόσθετα, μια γενναία μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και πλούτου για όλους, 

και ειδικότερα στα μεγάλα εισοδήματα και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία» αναφέρει στην έκθεσή της η Alpha Bank, σχολιάζοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχουν κίνητρα για επενδύσεις και καταστρέφεται η αγορά ακινήτων. 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, βεβαίως, καθίσταται αναγκαία η περαιτέρω περικοπή των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου, όπου ακόμη απαιτείται, και η αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία καθώς θα μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές.

 Βεβαίως, η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των δαπανών θα μετριάζεται από την υγιή αύξηση των φορολογικών εσόδων που θα προκύψουν από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. 
Αυτό που προέχει σήμερα είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. 
Θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης θα αντιμετωπισθούν αφού αρχίσουν να αυξάνουν τα εισοδήματα» 



«Η μείωση της φορολογίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. 


Υπάρχουν σήμερα φορολογούμενοι που επιβαρύνονται με φόρους εισοδήματος και περιουσίας που συνολικά μπορεί να υπερβαίνουν ακόμη και το διπλάσιο του ετησίου εισοδήματος τους. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχισθεί.

 Για να μειωθούν τα ελλείμματα, επιδοθήκαμε τα τελευταία χρόνια σε εκστρατεία αύξησης των φορολογικών εσόδων, με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί ένα άναρχο και αντιαναπτυξιακό φορολογικό σύστημα, χωρίς κίνητρα για εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, όλα στον βωμό του «να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία».

Έλα, όμως, που την κρίση πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι, με την αύξηση των φόρων τους και τη μείωση των εισοδημάτων τους, καθώς η χώρα παραμένει καθηλωμένη στην ύφεση, μιας και δεν γίνονται επενδύσεις και δεν υπάρχουν δουλειές. 

Ούτε υπάρχουν τρόποι δημιουργίας θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα της οικονομίας, εκτός στην σφαίρα του φανταστικού. Οι δογματισμοί είναι καταστροφικοί για την οικονομία. 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει το θάρρος να κάνει ό,τι απαιτεί η κοινή λογική για να βγούμε από το μεγαλύτερο κραχ της ιστορίας μας. 
Σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος θα είναι υψηλό. 
Αν δεν μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να αντιμετωπίσουμε τα χρέη μας,
 θα ζήσουμε ακόμη χειρότερες ημέρες» επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank.




Πηγή:www.capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου