Σελίδες

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει νομοσχέδιο για την προστασία των θυμάτων




















 Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα για να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και την προστασία των θυμάτων
απηύθυνε χθες η Human Rights Watch.
"Όταν άνθρωποι δέχονται επιθέσεις στους δρόμους, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την ανταπόκριση της ποινικής δικαιοσύνης έναντι εγκλημάτων μίσους" 
δήλωσε η Judith Sunderland, ερευνήτρια της Human Rights Watch για τη Δυτική Ευρώπη. 
"Αυτό το σχέδιο νόμου περιέχει κάποιες καλές διατάξεις και θα πρέπει να βελτιωθεί στο κοινοβούλιο και όχι να καθυστερήσει περαιτέρω".
Στην ανακοίνωση η οργάνωση υπενθυμίζει ότι τον Φεβρουάριο του 2013 είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης περιγράφοντας τα νομοθετικά βήματα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους. Το κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσει τις συστάσεις αυτές κατά την εξέταση του νομοσχεδίου, σημειώνει η Human Rights Watch.
Ειδικότερα το κοινοβούλιο θα πρέπει να περιλάβει μια διάταξη 
για να καταστεί υποχρεωτική η έρευνα από την αστυνομία με σκοπό την ποινική δίωξη για οποιαδήποτε πράξη ύποπτη για έγκλημα μίσους, 
χωρίς την απαίτηση καταβολής παραβόλου 100 ευρώ από τα θύματα για να υποβάλουν μήνυση.
Στη συνέχεια η οργάνωση αναφέρεται στις διατάξεις που έχουν γίνει γνωστές σχετικά με τη σκλήρυνση των ποινικών κυρώσεων για υποκίνηση μίσους και ρατσιστικής βίας, ενώ αναφερόμενη στις διατάξεις που αφορούν την άρνηση της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας τις χαρακτηρίζει προβληματικές.
Σχολιάζοντας η Human Rights Watch τονίζει ότι "ενώ η επιβολή κυρώσεων για την άμεση υποκίνηση βίας είναι νόμιμη, ο λόγος που υπολείπεται της υποκίνησης σε βία δεν πρέπει να ποινικοποιείται, ωστόσο προσβλητικός μπορεί να είναι ο λόγος αυτός".
Για την απαγόρευση μιας οργάνωσης, πράγμα που είναι δύσκολο να συμβιβαστεί με το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το μέτρο πρέπει να ελέγχεται για τη συμβατότητά του με τα σχετικά πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει η οργάνωση και παραθέτει τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αναφέρει ότι ένας οργανισμός δεν χάνει το δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι ως αποτέλεσμα της αξιόποινης πράξης που διαπράττεται από μεμονωμένα μέλη, εφόσον ο ίδιος ο οργανισμός δεν έχει εμπλακεί στις πράξεις.
"Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες σχετικά με τον υπερβάλλοντα σκοπό ορισμένων διατάξεων σε αυτό το νομοσχέδιο, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την απραξία», δήλωσε ο Σάντερλαντ. "Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να συζητήσει και να βελτιώσει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα".
Σημειώνουμε ότι τον Ιούλιο του 2012 η Human Rights Watch είχε δημοσιεύσει την έκθεση "Μίσος στους δρόμους: Η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα», όπου τεκμηριώνεται μια ανησυχητική αύξηση των ξενοφοβικών επιθέσεων και η αποτυχία της ελληνικής αστυνομίας και των δικαστικών αρχών για την πρόληψη, τη διερεύνηση και την τιμωρία των "αυτόκλητων προστατών" εναντίον των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. 
Η βία συνεχίζεται, τονίζει η οργάνωση, με 217 ρατσιστικά επεισόδια μεταξύ Οκτωβρίου 2011 και Δεκεμβρίου 2012, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το εθνικό δίκτυο καταγραφής ρατσιστικής βίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου