Σελίδες

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Γιάννης Μπογιόπουλος:Ο Σαμαράς επέλεξε με έναν λάθος τρόπο μια λάθος σύγκρουση














Yannis Bogiopoulos @YBoyio

Κυκλοφορεί τόση... ανάλυση στα ΜΜΕ αυτές τις μέρες που η δική μου μοιάζει περιττή. 
Ομως ο πειρασμός είναι μεγάλος, επειδή μερικά από αυτά που διαβάζω κι ακούω είναι χοντροκομμένη προπαγάνδα. Ιδού λοιπόν μερικά σημεία κλειδιά της υπόθεσης ΕΡΤ και της κυβερνητικής κρίσης που προκάλεσε.

Ο Σαμαράς έκανε ένα τεράστιο σφάλμα κι αυτό το ομολογούν και Νεοδημοκράτες, άλλοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις άλλοι δημόσια. Π.χ. http://bit.ly/1407nck

 Επέλεξε να κλείσει την ΕΡΤ ρίχνοντας σαν μανιακός τζογαδόρος μια μεγάλη ζαριά.
 Το έκανε επειδή: 

1) μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει την κατάργηση οποιοδήποτε δημόσιου φορέα με απλή υπουργική απόφαση ήθελε ένα σκληρό ξεκίνημα ώστε να δείξει αποφασιστικότητα για τα επόμενα λουκέτα που θα επιβάλει στο Δημόσιο και τις "αυτόματες" απολύσεις που αυτά συνεπάγονται.

2) ήθελε πριν το τέλος Ιουνίου να έχει τις 2000 δημοσίων υπαλλήλων που απαιτούσε η τρόικα

3) ήθελε να κάνει χάρη στους καναλάρχες που θα ορίζουν πλέον μονοπωλιακά το τηλεοπτικό τοπίο, τόσο στο πρόγραμμα, όσο -όπως αποκάλυψε ο Νίκος Μιχαλίτσης- και στις ψηφιακές συχνότητες αν, ελλείψει ΕΡΤ, διεκδικήσουν με την εταιρεία τους την άδεια δικτύου ευρυεκπομπής

Ομως ο κ. Σαμαράς απέτυχε, πρώτα επικοινωνιακά και έπειτα πολιτικά, επειδή η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ σε ένα βράδυ ήταν μια πολύ κακοσχεδιασμένη επιχείρηση από μαθητευόμενους μάγους.

1) Ανθρωποι που σκέφτονται μόνο αναλογικά πίστεψαν ότι ρίχνοντας τους πομπούς της ΕΡΤ η όποια αντίδραση θα ξεφουσκώσει σε 2-3 μέρες με μια απεργία της ΕΣΗΕΑ και κάποια γκρίνια στα αριστερά ΜΜΕ. Δεν υπολόγισαν καθόλου τη δύναμη του διαδικτύου που ανέβασε σε εκατομμύρια τους θεατές της "κλειστής" ΕΡΤ μετά από εκπληκτικές τεχνικές σάιτ όπως το ThePressProject.gr

2) Ανθρωποι που είχαν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν υπάκουους δημοσιογράφους 
δεν υπολόγισαν ότι οι συνάδελφοι της ΕΡΤ θα έμεναν στις θέσεις τους και θα συνέχιζαν το πρόγραμμα "ακόμη και για έναν θεατή" όπως χαρακτηριστικά το είπε ένας από αυτούς.

3) Ανθρωποι που πιστεύουν ότι το ελληνικό Δημόσιο τους ανήκει ως δικαιωματικό λάφυρο, επειδή κέρδισαν τις τελευταίες εκλογές, δεν περίμεναν ότι πολλοί Ευρωπαίοι και ειδικά η EBU θα πάθαιναν σοκ με τον βιασμό της έννοιας "Δημόσια Ραδιοτηλεόραση" 
και μάλιστα σε κοινή θέα.

4) Αγνόησαν το γεγονός ότι οι σύμμαχοί τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν στην ΕΡΤ μεγαλύτερη αναλογικά δύναμη από την εκλογική τους και θεωρούν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ προνομιακούς κομματικούς "πελάτες".

5) Δεν υπολόγισαν την τεράστια συμπαράσταση στην ΕΡΤ 
ακόμη και από ανθρώπους που την έβριζαν πριν.

Με την απόφαση αυτή ο Αντώνης Σαμαράς στρίμωξε τη ΝΔ σε μια ακροδεξιά γωνία. Α
ν και ο εσωκομματικός διχασμός που προκάλεσε δεν εμφανίζεται αρκετά στα ΜΜΕ είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστα στελέχη της ΝΔ βγήκαν δημόσια να στηρίξουν την απόφασή του. 

Πολλοί απλώς αποφεύγουν να μιλήσουν.

Αυτοί που βγήκαν από την πρώτη στιγμή "στα κάγκελα" ήταν οι εταίροι του στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Βρήκαν την ευκαιρία να καταγγείλουν τον "αντιδημοκρατικό" τρόπο που κυβερνά ο Σαμαράς αφού δεν υπολογίζει καθόλου τη γνώμη τους στις αποφάσεις.
 Βασική τους θέση "οποιαδήποτε αλλαγή να γίνει με ανοιχτή την ΕΡΤ". 

Ομως αυτή η θέση στρίμωξε ακόμη περισσότερο τον Αντώνη Σαμαρά που για να ξεφύγει χρειάστηκαν τρεις συσκέψεις και αμέτρητα τηλεφωνήματα. 

Τελικά τα βρήκε με τον ο Ευ. Βενιζέλο που για τους δικούς του λόγους δεν θέλει να πάμε σε εκλογές. Ο Βενιζέλος πρόβαλε τις δήθεν 2000 θέσεις εργασίας στον επόμενο φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ώς κέρδος της διαπραγμάτευσης αλλά αυτό που πραγματικά πήρε είναι πολύ ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικές θέσεις μετά τον ανασχηματισμό.

Το τελευταίο οργίζει άλλη μια ομάδα Νεοδημοκρατών, καθιστά τον Σαμαρά όμηρο κατά τη γνώμη τους, και γενικά κάνει ακόμη πιο μπάχαλο το κόμμα.

Χαρακτηριστικό της επαμφοτερίζουσας στάσης του ΠΑΣΟΚ είναι ότι έως το μεσημέρι της Πέμπτης στελέχη του κυκλοφορούσαν στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου 
διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι ο αγώνας συνεχίζεται. 

Αλλα στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης χρησιμοποιούσαν επαναστατική ρητορική 
εναντίον της "αντιδημοκρατικής" δεξιάς. 
Ο Βενιζέλος όμως τους είχε ήδη πουλήσει...

Στη ΔΗΜΑΡ η απόφαση να μην υποχωρήσουν από τη θέση "με ανοιχτή την ΕΡΤ" είχε παρθεί την Τετάρτη από την πλειοψηφία και με αυτή εξουσιοδότησαν τον Κουβέλη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση. Αρα δεν υπάρχει "υποχώρηση Κουβέλη" όπως διαδίδει η προπαγάνδα. 
Η ΔΗΜΑΡ έμεινε σταθερή στην αρχική της θέση και το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε.

Ο Σαμαράς ελάχιστα υποχώρησε. Τα περί 30 εργαζομένων που έγιναν 2000 είναι παραμυθάκια. Υπήρχε πράγματι μια πρόταση για 30 εργαζόμενους αλλά ήταν τόσο ηλίθια που είχε δεδομένο ότι το πανελλαδικό δίκτυο της ΕΡΤ βρισκόταν σε λειτουργία! 

Στην πραγματικότητα και 10000 εργαζόμενους θα μπορούσε να υποσχεθεί για τον καινούργιο φορέα αφού μείζον από τη δική του πλευρά είναι να μην εκπέμψει ξανά η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση χωρίς νέο φορέα. 

Μια υποχώρηση Σαμαρά, στην απαίτηση των εργαζόμενων, της ΕΒU, των κεντρώων, των ευρωπαϊστών, των κομμουνιστών, των αναρχικών, των θρησκευόμενων (ζητούν τη μετάδοση της εκκλησιαστικής λειτουργίας), των ομογενών και δεν ξέρω ποιου άλλου έχει συνταχθεί σε αυτό το πρωτότυπο μέτωπο, από την οπτική της ακροδεξιάς γωνίας θα ήταν καταστροφική.
 Αν υποχωρούσε θα έχανε κι από εκεί.

Συνοψίζοντας: 
Ο Σαμαράς επέλεξε με έναν λάθος τρόπο μια λάθος σύγκρουση.
 Επέλεξε την ώρα και το πεδίο της σύγκρουσης, υπολογίζοντας λάθος τους αντιπάλους του, τους συμμάχους του, τις εφεδρείες του... Ακόμη κι αν τελικά νικήσει θα πρόκειται για μια Πύρρειο νίκη. Ολα αυτά για ένα πρωθυπουργό μιας χώρας σε κρίση είναι τραγικά. 
Το κύρος του στο εσωτερικό του κόμματός του και στους διεθνείς συνομιλητές του έχει τρωθεί.

Με όποιον τρόπο κι αν βγει από τη μάχη, μόνους ακόλουθους θα έχει μια ριμαγμένη "αυτοκρατορική φρουρά", κάτι... εμβριθείς όπως ο Κεδίκογλου που είπε "δεν υπάρχει μαύρο [στην TV] επειδή έχει αντικατασταθεί με μπάρες".

1 σχόλιο: