Σελίδες

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

"Η μνήμη του, πυξίδα για το παρόν και το μέλλον"












"Ο Λαμπράκης ζει". 
Πενήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του πρωτοπόρου αγωνιστή, το σύνθημα που φώναζαν χιλιάδες κόσμου από την επομένη του θανάτου του εξακολουθεί να διατηρεί την αξία και το εξεγερτικό του μήνυμα στο ακέραιο. Συναγωνιστές, άνθρωποι που τον έζησαν, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, αλλά και νέοι που βλέπουν στο πρόσωπο του το πρότυπο εκείνο που θα τους οδηγήσει στην ανατροπή των καταπιεστικών πολιτικών, απέτισαν φόρο τιμής ανήμερα της μαύρης επετείου στο Α' Νεκροταφείο, αφήνοντας ένα γαρύφαλλο στον τάφο του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης και βουλευτή της Αριστεράς. Ακολούθησε εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ, όπου και μνημόνευσαν το έργο του, τονίζοντας ότι "ο Λαμπράκης δεν έχει ξεχαστεί".
Σε κλίμα συγκίνησης έγινε το μνημόσυνο του Γρ. Λαμπράκη, με τους παρευρισκόμενους να σηκώνουν πανό που έγραφε "Ο Λαμπράκης ζει", καταθέτοντας ακόμα το σήμα της ειρήνης και λίγα λουλούδια στον τάφο του. "Τον κόσμο δεν τον αλλάζουν οι εξουσίες, αλλά οι άνθρωποι που μένουν πιστοί στις ιδέες τους και δίνουν ακόμα και τη ζωή τους", επισήμανε ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος. "Αναπαύεται σε ωραία γειτονιά, μεταξύ του Νικηφόρου Μανδηλαρά, του Σωτήρη Πέτρουλα, του Λουκή Ακρίτα, ενώ παραδίπλα κείται ο Βασίλης Τσιτσάνης", είπε η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής απειλής.
Στη συνέχεια, ο κόσμος κατευθύνθηκε προς την Ακαδημίας και το κτήριο της ΕΣΗΕΑ, όπου γινόταν η εκδήλωση προς τιμήν του Γρ. Λαμπράκη. Η σκηνοθέτης - θεατρολόγος και ηθοποιός Κατερίνα Παλιού πήρε πρώτη τον λόγο, διαβάζοντας τη διακήρυξη για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία Λαμπράκη (ολόκληρη, με τις υπογραφές, σελ. 14).

"Όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ"

"Θέλουμε να διεθνοποιήσουμε το έργο του, δείχνοντας ότι είναι ισάξιος με προσωπικότητες όπως ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ", τόνισε με τη σειρά της η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, η οποία εξήρε το επιστημονικό έργο του Γρηγόρη Λαμπράκη. "Δούλευε μέρα - νύχτα, περιθάλποντας τραυματισμένους ακόμα κι αν ήταν άρρωστος, προσφέροντας συχνά υπηρεσίες χωρίς χρήματα". Το εγκώμιο του Γρηγόρη Λαμπράκη έπλεξε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, χαρακτηρίζοντάς τον "υπόδειγμα αγωνιστή" που διακρινόταν "για συνέπεια λόγων και πράξεων".

Η πρώτη διακήρυξη

Ιστορίες από το παρελθόν θυμήθηκε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος. "Έχουν περάσει αιώνες... Όμως θυμάμαι πολύ καλά την εικόνα του Μίκη να μας δίνει την πρώτη διακήρυξη", είπε, ενώ ο Γιώργος Σαββίδης παρενέβη και μίλησε για την πρώτη ομιλία του Γρηγόρη Λαμπράκη ως υποψήφιου βουλευτή. "Θυμάμαι, είχαμε πάει στα Μανιάτικα στον Πειραιά. Αστυνομία και ασφαλίτες περιφρουρούσαν τους δρόμους. Όταν ανεβαίνει στο βήμα, βλέπει κάτω 4-5 άτομα. Ήταν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι περιμέναμε κόσμο. Χωρίς δισταγμό, αρχίζει να λέει: είμαι η φωνή της ΕΔΑ, ελάτε να ενώσετε τις φωνές σας με την ΕΔΑ. Ξαφνικά ο κόσμος γέμισε τους δρόμους και ήρθε στην ομιλία".
Η δολοφονία Λαμπράκη σηματοδότησε την άνθηση των κοινωνικών κινημάτων, υποστήριξε οΒασίλης Κωτούλας, μέλος του Κ.Σ. της Δ.Ν. Λαμπράκη. "Υπήρχαν συνθήματα που πυρπολούσαν τις ψυχές της νεολαίες. Συνθήματα όπως ο 'Λαμπράκης ζει' και 'κάθε νέος και Λαμπράκης'", ανέφερε και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι, "παρά τις προσπάθειες του κράτους, δεν κατάφερε ποτέ να σβήσει το αντιφασιστικό κίνημα και ν' αποφύγει την ανατροπή του δικτατορικού Καραμανλισμού".

Η Βουλή ν' ανακηρύξει το 2013 "Έτος Λαμπράκη"

Όλοι οι ομιλητές ζήτησαν από τη Βουλή των Ελλήνων να ορίσει το 2013 «Έτος Λαμπράκη», πρόταση που είχε καταθέσει κι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κι είχε κάνει αποδεκτή ο Φίλιππος Πετσάλνικος. O υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ,Σωτ. Σιώκος, προανήγγειλε σειρά εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα το διεθνές συνέδριο τον Οκτώβριο με θέμα την ανακήρυξη της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, με τον Πάνο Τριγάζη, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να συμπληρώνει ότι στο Alter Summit, που θα γίνει στις 7 και 8 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ, πρέπει να περάσει "αντιφασιστικό μήνυμα".
Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κ. Ζαχαριάς (Αρκαδία) και Κ. Δερμιτζάκης (Λασήθι), ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημ. Τρίμης, από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ ο Γ. Χαρίσης, ο δημ. Σύμβουλος Αγ. Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, ο παλαίμαχος συνδικαλιστής και από τους ιδρυτές του κινήματος των Λαμπράκηδων Θανάσης Τσουκνίδας, ο Γ. Δολιανίτης, αντιπρόεδρος της ΚΕΑΔΕΑ, ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΠΑ Χ. Σαββάκης και άλλα στελέχη του φιλειρηνικού κινήματος.

Π. Τριγάζης: "Συναγερμός συνειδήσεων"

Τις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που προκάλεσε το κίνημα της νεολαίας Λαμπράκη σχολίασε στην "Α" ο Πάνος Τριγάζης. "Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επέτειο. Η δολοφονία Λαμπράκη σημάδεψε την πορεία του τόπου. Εκτός από πολιτικό, ήταν ένα μεγάλο πολιτιστικό κίνημα. Η Νεολαία Λαμπράκη ξεκίνησε εξόρμηση από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της για να καταπολεμήσει τον αναλφαβητισμό. Ήταν ένα κίνημα που διεκδίκησε να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες ακόμα και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας. Δημιούργησε αυτό που αποκάλεσε το '63 η επιθεώρηση Τέχνης 'συναγερμό συνειδήσεων'". Κοινό σημείο τού τότε με το τώρα είναι, για τον ίδιο, "η ακρωτηριασμένη δημοκρατία. Η Βουλή σήμερα έχει υποβαθμιστεί, το Σύνταγμα κουρελιάζεται από τις μνημονιακές δυνάμεις, και σήμερα όπως και τότε έχουμε τον κίνδυνο του νεοφασισμού. Τον ρόλο του παρακράτους παίζει σήμερα η Χρυσή Αυγή".
Ο Π. Τριγάζης στηλίτευσε ακόμα την τακτική της κυβέρνησης, που ξεπουλά ακόμα και ιστορικά μνημεία, με αφορμή την ένταξη του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στο ΤΑΙΠΕΔ. "Πρέπει να το προστατέψουμε. Δεν είναι θέμα μόνο της Καισαριανής, αλλά όλης της Ελλάδας. Είναι προσβολή στον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού η παραχώρησή του. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει no passaran".

Ν. Κούνδουρος: "Ανατροπή της παραδοσιακής αμνησίας"

Ο ελληνικός λαός ξεχνά. Αυτό όμως δεν συνέβη στην προκειμένη, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά από τον Νίκο Κούνδουρο, που τόνισε ότι πρόκειται για "ανατροπή της παραδοσιακής αμνησίας", ενώ εξέφρασε, στη συνέχεια, στην "Α' τον προβληματισμό του για τη "χαμένη φωνή του ελληνικού λαού", σε σημείο "που ανέχεται τη Χρυσή Αυγή στο Κοινοβούλιο". Η παρουσία της ναζιστικής οργάνωσης του προκαλεί "ταπείνωση", αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι παρά τις αντιξοότητες "υπάρχει ελπίδα". Αρκεί ο λαός να χρησιμοποιήσει το "μοναδικό του όργανο", που δεν είναι άλλο από τον "δρόμο".

"Παγκόσμιο σύμβολο πάλης"

Ανακοίνωση, με την οποία "υποκλίνεται" στα επιστημονικά επιτεύγματα και το ήθος του Γρ. Λαμπράκη, εξέδωσε η Ν.Ε. Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
"Με τη ζωή, τους αγώνες του και τον τραγικό θάνατό του ο Λαμπράκης έγινε παγκόσμιο σύμβολο της πάλης για μια ανθρώπινη κοινωνία, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους.
Με τη στάση ζωής του ως γιατρός σηματοδότησε το υπόδειγμα του αριστερού γιατρού των αγώνων, αλλά και της καθημερινής ενεργού αλληλεγγύης στους απόκληρους της ζωής.
Χιλιάδες αγωνιστές εμπνεύστηκαν, πορεύτηκαν και πορεύονται στα βήματά του και ιδιαίτερα σήμερα, στις δραματικές καταστάσεις που βιώνει ο λαός μας, αποτελεί ο Λαμπράκης πηγή άντλησης δύναμης και κουράγιου στους καθημερινούς μας αγώνες προάσπισης της δημόσιας υγείας ενάντια στα σχέδια της μνημονιακής συγκυβέρνησης για την πλήρη αποδόμησή της.
Από την άλλη, με τη στήριξη και ενεργό συμμετοχή μας στις αλληλέγγυες δράσεις υγείας σε όλη τη χώρα, στεκόμαστε σταθερά πιστοί στις παρακαταθήκες και το φωτεινό του παράδειγμα, για να σταθεί ο λαός μας όρθιος για τη μεγάλη ανατροπή".

Εκδήλωση την Παρασκευή στον Κορυδαλλό

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατό του και των 100 χρόνων από τη γέννησή του διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Κορυδαλλού την Παρασκευή (31/5) στις 7.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Θανάσης Βέγγος. Ομιλητές θα είναι ο Πάνος Τριγάζης και ο Σωτήρης Σιώκος, ενώ σε παρεμβάσεις θα προχωρήσουν μέλη της Νεολαίας Λαμπράκη. Θα προβληθεί σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, ενώ την εκδήλωση θα χρωματίσει μουσικά το γκρουπ "Guitarte Ensemble".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου