Σελίδες

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Μάκης Βορίδης:Ολος ο κυνισμός μαζεμένος σε μια ανθρωπινη(;) υπόσταση

Απώτερος στοχος ειναι μια συγκυβέρνηση ΝΔ Χρυσής Αυγής.Δε θα έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό αυτό το παρακρατικό μόρφωμα(μιλώ για τη ΝΔ)να το κάνει.Και τότε αγαπητοί φίλοι και φίλες θα πρέπει να πάρουμε όλοι μας τα όρη και τ άγρια βουνά.Αν η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας συνεχιστεί ΚΛΑΨΕ ΜΕ ΜΑΝΑΜ ΚΛΑΨΕ ΜΕ

ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ:

Πώς θα ζήσουν οι τράπεζες;Πρέπει να σας πάρουμε τα σπίτια



Μάκης Βορίδης:«Πιστεύω την αστυνομία»

Συνέντευξη στην Βασιλική Σιούτη
siouti@ependytis.gr
(δημοσιεύθηκε στον «Επενδυτή»)
-Είστε από αυτούς που συντάχθηκαν με τη σκληρή κυβερνητική γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους απεργούς στο Μετρό. Γιατί αυτή η άρνηση διαλόγου;
«Το αίτημά τους είναι η μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Αν γίνει εξαίρεση στον συγκεκριμένο κλάδο, γιατί να μη ζητήσουν όλοι μία αντίστοιχη εξαίρεση;
Υπάρχουν, πράγματι, ορισμένες μη ορθολογικές συνέπειες. Αυτές η κυβέρνηση θα τις διευθετήσει. Αλλά δε μπορεί να μην εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο. Σε αυτόν το διάλογο η κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει.».
-Υπάρχει κριτική ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την ακροδεξιά ατζέντα.
«Το άκουσα κι αυτό. Ότι η επιβολή του νόμου είναι άκρα δεξιά. H αστυνομία μέσα στο κοινωνικό μας σύστημα έχει αυτό το ρόλο. Της επιβολής του νόμου κι αυτή δε μπορεί να γίνεται επιλεκτικά».
-Στην παραλιακή υπάρχουν ένα σωρό αυθαίρετα νυχτερινά κέντρα, αλλά δεν εισέβαλε ποτέ η αστυνομία, όπως έκανε στις καταλήψεις.
«Εγώ ξέρω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ασκηθεί διώξεις κι έχουν επιβληθεί διοικητικά μέτρα. Ακόμα κι αν πούμε όμως ότι η αστυνομία δεν πήγε κάπου για να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό σημαίνει ότι αν πάει κάπου αλλού για να αντιμετωπίσει ένα άλλο, κάνει άσχημα; Ο συμψηφισμός της παρανομίας δε νοείται. Αν κάποιος κάνει μία αυθαιρεσία στην παραλία, αυτό δε σημαίνει ότι ο άλλος δικαιούται να καταλάβει τη βίλα Αμαλία».
-Όταν οι αστυνομικοί ψεκάζουν με χημικά πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά, αυτό δεν είναι παράνομη ενέργεια;
«Ποιος λέει ότι η αστυνομία, τελείως αδικαιολόγητα, ψεκάζει πολίτες με χημικά;»
-Ως δημοσιογράφος το έχω δει να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μου.
«Το λέτε εσείς. Εγώ δεν σας πιστεύω. Πιστεύω την αστυνομία. Πάντως δεν θα δεχθώ μία κριτική που λέει ότι η αστυνομία βαράει τους διαδηλωτές στην Ελλάδα. Δεν είδα κανέναν να βαράει σε αυτές τις διαδηλώσεις που γίνονται κάθε μέρα στο κέντρο της Αθήνας, διαλύοντας το. Εγώ λοιπόν θα έλεγα, βεβαίως να ασκείται το δημοκρατικό δικαίωμα της διαδήλωσης, αλλά να το ρυθμίσουμε κάπως. Να βάλουμε κανόνες. Η ελευθερία στα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα συνοδεύεται από περιορισμούς. Είναι πάντοτε πειθαρχημένη ελευθερία».
-Εσείς πιστεύετε, πραγματικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύνει την τρομοκρατία;
« Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις πράξεις βίας, αλλά ταυτόχρονα παρέχει κι ένα επεξηγηματικό πλαίσιο για τις πράξεις αυτές. Επίσης, έχει έναν τρόπο να συμψηφίζει τη βία. Λέει: καταδικάζω τις βίαιες ενέργειες, αλλά δεν είναι βία και η ανεργία;».
-Δεν έχει την ελευθερία να το πει;
«Ναι, αλλά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τρομοκρατία δεν αρκεί ένα κατασταλτικό μέτρο, γιατί είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Πρέπει να αποστερήσουμε από τον τρομοκράτη αυτό που επιχειρεί να παραστήσει ότι είναι, δηλαδή τον κοινωνικό επαναστάτη».
-Τα κόμματα της αριστεράς δεν θεωρούν τον τρομοκράτη κοινωνικό επαναστάτη.
«Τον θεωρεί κοινωνικό επαναστάτη όμως, ο αντεξουσιαστικός χώρος. Παράλληλα αναπτύσσεται μία ρητορική που ενισχύει τα επιχειρήματα αυτών που τον βλέπουν έτσι. Διότι αν υπάρχει η βία της ανεργίας ή της φτώχειας, -η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ-, τότε αυτή η βία γιατί δεν δικαιολογεί τη βία κατά αυτών που είναι υπεύθυνοι για αυτά; Το πώς χρησιμοποιεί κανείς τη γλώσσα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Δεν μπορεί να εξισώνεις την τρομοκρατία με τις απολύσεις».
-Θα επιβάλετε στους πολιτικούς σας αντιπάλους να μιλάνε όπως θέλετε εσείς;
«Όχι, ας κάνουν ότι θέλουν. Απλώς επισημαίνω ποιες είναι οι συνέπειες της ρητορικής του μίσους. Εγώ αυτό που αποδίδω στο ΣΥΡΙΖΑ είναι τη ρητορική του μίσους».

-Με το μονταρισμένο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα συμφωνείτε;
«Δεν υπήρξε μονταρισμένο βίντεο. Υπήρξε παρουσίαση ενός τμήματος».
-Ενός τμήματος που δημιουργούσε εντυπώσεις διαφορετικές από το ακριβές πνεύμα όσων είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ναι, αλλά ως προς το περιεχόμενο ο ομιλητής ήταν απολύτως ταυτισμένος με αυτά που σας έλεγα πριν. Άκουσα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ή θα πάτε στα ειδικά δικαστήρια ή θα σας λιντσάρει ο κόσμος. Άκουσα τον Μ. Γλέζο να λέει για την επίθεση στα γραφεία της Ν.Δ ότι μπορεί να την έκαναν και παρακρατικά κέντρα, φίλια προς τη Ν.Δ. Αυτή η ρητορική είναι που λέω ότι δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για το πόσο πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί την καταδίκη της τρομοκρατίας».
-Πολλοί ανέμεναν κοινωνική εξέγερση, αλλά η κοινωνία μοιάζει ν’ανέχεται περισσότερα από όσα πίστευε κανείς ότι μπορεί να ανεχτεί. Εσείς το περιμένατε αυτό;
«Εγώ νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία θεαματική κοινωνική μετάβαση, σε μία ανασυγκρότηση του κράτους, σε μία παραγωγική ανασυγκρότηση. Η πορεία αυτή είναι επώδυνη, αλλά ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο πια, ότι υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν αυτή τη μετάβαση».
-Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις;
«Είναι αυτές οι δυνάμεις που ελπίζουν και επενδύουν στη δυναμική της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου. Είναι κυρίως και πρωτίστως αυτό που λέμε ο ιδιωτικός παραγωγικός τομέας και βρίσκεται σε μεγάλη σύγκρουση με ένα μεγάλο τμήμα, το δημόσιο. Για αυτό και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο κοινωνικός συσχετισμός που υπηρετεί η αριστερά θα ηττηθεί ».
-Όταν λέτε «ιδιωτικός παραγωγικός τομέας, εννοείτε τους εργαζόμενους;
«Εννοώ και τους εργαζόμενους. Μέχρι τώρα στην Ελλάδα οικοδομήθηκαν δύο καθεστώτα. Ένα των προστατευμένων εργαζόμενων του δημοσίου, χωρίς την πίεση της αξιολόγησης, του ανταγωνισμού και της απόλυσης και με καλύτερους μισθούς. Και ένα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που έπρεπε να κουβαλήσει στην πλάτη του όλο αυτό το δημόσιο και να το πληρώσει, ενώ αυτός ήταν χειρότερα αμειβόμενος με χειρότερα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, καθόλου προστατευμένος».
-Δηλαδή, πιστεύετε ότι όσοι είναι στον ιδιωτικό τομέα κι έχουν τις δουλειές τους σας στηρίζουν;
«Και όσοι δεν έχουν τις δουλειές τους»
-Οι άνεργοι; Γιατί να σας στηρίξουν;
«Γιατί ψάχνουν να βρουν δουλειές και ξέρουν ότι θα δημιουργηθούν μόνο αν υπάρξουν συνθήκες ιδιωτικής επένδυσης. Γιατί κανείς άλλος δεν τους λέει κάτι. Τι να τους πει; Ότι θα τους προσλάβει στο δημόσιο;
-Κι εσείς τους λέτε ότι θα τους δώσετε εργασία, αλλά η ανεργία αυξάνεται.
«Φυσικά γιατί είμαστε στο καθεστώς της μετάβασης».
-Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της;
«Ελπίζω ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της»
-Τι θα μπορούσε να την εμποδίσει κατά τη γνώμη σας;
«Ενδεχομένως οι προεδρικές εκλογές το Μάρτιο του 2015. Εκεί χρειάζονται 180 ψήφοι».
-Μέχρι τότε τη βλέπετε να αντέχει;
«Ναι, νομίζω ότι θα αντέξει μια χαρά».
-Συμφωνείτε με τη ρήση του Σόιμπλε ότι η ελληνική ελίτ έχει αποτύχει;
«Σε μεγάλο βαθμό, ναι. Σε πολιτικό επίπεδο ήδη η μετάβαση αυτή φαίνεται. Σε μεγάλο βαθμό αρχίζει να απεικονίζεται και στον επιχειρηματικό κόσμο».
-Με τις αντιδράσεις επιχειρηματιών που υποστηρίζουν ότι η τρόικα θέλει να τους αντικαταστήσει με άλλους, συμφωνείτε;
«Δε νομίζω ότι η τρόικα έχει τέτοιους σχεδιασμούς. Θεωρώ όμως ότι σε αυτή τη διαδικασία της μετάβασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία, το κράτος και η οικονομία, προφανώς θα υπάρξουν θεαματικές ανακατατάξεις. Θα αλλάξουν οι παίκτες. Θα αλλάξουν οι θέσεις. Κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό».
-Πολλοί βλέπουν στο πρόσωπο σας τον επόμενο ηγέτη της δεξιάς.
«Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. ούτε στο πολύ ορατό μέλλον. Ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να σώσει τη χώρα και αυτό θα του αναγνωριστεί από τον ελληνικό λαό. Εγώ προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να επιτύχει».
-Οι μεγάλες διαρροές της Ν.Δ είναι προς τη «Χρυσή Αυγή». Θα βλέπατε ένα τμήμα της να έρχεται στη Ν.Δ;
«Σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους, παρά το ότι καταλαβαίνω ότι αυτό το κομμάτι έχει πολύ ισχυρά αισθήματα απόρριψης του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος, νομίζω ότι εάν κανείς κοιτάξει την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, ειδικά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και στο κομμάτι της επιβολής του νόμου και της τάξης, 
αλλά ακόμα και στην πρόθεση της να υπερασπιστεί τις αξίες της παρατάξεως, κυρίως τις αξίες του έθνους και της ελευθερίας , ειδικά απέναντι στην ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς ,
 η προσπάθεια που κάνει η ΝΔ αξίζει τον κόπο να επιβραβευθεί και από ψηφοφόρους που άφησαν τη ΝΔ απογοητευμένοι από μια σειρά από πράγματα».
-Και οι βουλευτές της Χ.Α να έρθουν;
«Κοιτάξτε δεν το βλέπω αυτό, όχι. Άλλοι οι ψηφοφόροι, άλλο τα πολιτικά στελέχη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου