Σελίδες

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Στέλλα Νιώτη:Αποχωρώ απ τη ΔΗΜ.ΑΡ γιατί....


Επιστολή παραίτησης- αποχώρησης από τη ΔΗΜ.ΑΡ. (Στέλλα Νιώτη)

Posted: Μαρτίου 23, 2012 by ecoleft11 in ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Ετικέτες:

Με την επιστολή μου αυτή καταθέτω την παραίτησή μου από μέλος της ΚΕ και την αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ για τους παρακάτω λόγους:
1. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ, τον Ιούνιο του 2010, το κόμμα, με ευθύνη της ηγεσίας του, απομακρύνθηκε από τις διακηρυγμένες αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού, προκειμένου να υπηρετήσει πολιτικές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, με στόχο να εξυπηρετήσει έναν αδιέξοδο κυβερνητισμό σ’
ένα σαθρό πολιτικό σύστημα.
Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με μοναδική πυξίδα το εφεύρημα της κυβερνώσας Αριστεράς, επιδιώκει να ενταχθεί στο κάδρο των δυνάμεων «ευθύνης»- και υπεύθυνων για την κατάντια της χώρας-, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
2. Η ΔΗΜΑΡ, με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας, επέλεξε να επενδύσει σ’ ένα σαθρό πολιτικό σύστημα, που αποδομείται, για να δρέψει από τους σάπιους καρπούς του, χωρίς προοπτική και όραμα για την υπέρβαση της κρίσης.
3. Η ΔΗΜΑΡ, με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας, πολιτεύεται αντιθετικά προς τις δυνάμεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιδιώκοντας να διευρύνει τις αποστάσεις της από τις αναφορές των μελών και των στελεχών της στην ΕΔΑ, το ΚΚΕ εσωτερικού και την ΕΑΡ. 
Επιδιώκει να πάρει αποστάσεις από τις δυνάμεις εκείνες που ταυτίστηκαν με τον δημοκρατικό σοσιαλισμό και τα ριζοσπαστικά κινήματα, το φεμινιστικό, το φιλειρηνικό, το οικολογικό κ.α. 
Με σύνθημα την «Αριστερά της ευθύνης» διεκδικεί τη συμμετοχή της στις πολιτικές δυνάμεις που μονοπωλούν τον έλεγχο της εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
4. Η ΔΗΜΑΡ, με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας, επιλέγει, στην ουσία, να υπηρετήσει την πολιτική του Μνημονίου. 
Με σκοπό να πείσει για την αξιοπιστία της αποδέχεται ότι «η δανειακή σύμβαση διαμορφώνει δεσμευτικό πλαίσιο για την χώρα», αλλά και ότι 
«το μνημόνιο ήρθε να αντισταθμίσει τις δανειακές ανάγκες της χώρας», όπως αναφέρεται στο προεκλογικό πρόγραμμά της. 
Κατά την έννοια αυτή η καταψήφιση του Μνημονίου, του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης αποτελούν προσχηματικές ενέργειες, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις ενός αριστερού ακροατηρίου που παραμένει η αφετηρία της.
5. Στο παραπάνω πλαίσιο η ΔΗΜΑΡ υποχωρεί από βασικές αρχές και αξιώσεις της Αριστεράς, προκρίνοντας την επιλογή ενός «αναλογικού εκλογικού συστήματος»- που αποτελεί προφανή αξιακή έκπτωση από το αίτημα της απλής αναλογικής-, ικανού να εξυπηρετήσει τις ανάγκες «κοστολόγησης του πολιτικού συστήματος». 
Η τελευταία θέση βρίσκεται σε προφανή αντίθεση με την ανάγκη της δημοκρατικής ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος σε αριστερή κατεύθυνση.
6. Η ΔΗΜΑΡ, με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας, ταυτίζεται με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ στην περιστολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, προκρίνοντας ότι «δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή για την ανακήρυξη της ΑΟΖ».
7. Το προφανές διακύβευμα αφορά στην συνταύτιση της ΔΗΜΑΡ με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενταχθεί στα «όρια» της κεντροαριστεράς και ν’ αποτελέσει μέρος του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων που μονοπωλούν, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, την διακυβέρνηση της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
8. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι η ΔΗΜΑΡ μετασχηματίσθηκε με ταχείς ρυθμούς σε συνάθροιση ανθρώπων, με κυρίαρχη πολιτική διαδικασία τον παραγοντισμό. 
Στο πλαίσιο αυτό περιορίστηκε η συλλογική δράση, 
υποτιμήθηκε η υποχρέωση σεβασμού και τήρησης των αποφάσεων του Συνεδρίου και της ΚΕ, 
περιθωριοποιήθηκαν απόψεις 
και υπέστησαν λεκτικό προπηλακισμό σύντροφοι που συμμετέχουν σε αυτήν την υπόθεση ανιδιοτελώς, 
θεωρώντας ότι συμβάλλουν, έστω και σε αυτές τις συνθήκες, στην αναγέννηση της Αριστεράς. 
Σε αντίθεση διευκολύνεται η έκφραση των ιδιοτελειών και η ικανοποίηση των ατομικών στοχεύσεων, δηλαδή πρακτικών που προσφέρονται ως ασφαλής γέφυρα για την υποδοχή στελεχών και παραγόντων του ΠΑΣΟΚ.
9. Η ΔΗΜΑΡ, είκοσι μήνες μετά την ίδρυση της, με την ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας 
έχει μεταβληθεί σε χώρο υποδοχής παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γαλανός, 
«εκσυγχρονιστών» και γνωστών για τον πολιτικό αριβισμό τους, όπως ο Μπίστης και ο Παναγιώτου, 
λαϊκιστών όπως ο Γιομπαζολιάς, 
ή χώρο στάθμευσης βουλευτών που, προφανώς, δεν θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ οψέποτε γίνουν οι εκλογές. 
Οι περισσότεροι από αυτούς θα κοσμήσουν τα ψηφοδέλτια της δίπλα σε επαγγελματίες και έμμισθους της πολιτικής ή επιφανείς για το μειοδοτικό ρόλο τους ιστορικούς, όπως η Ρεπούση. 
Στο πλαίσιο αυτό, προσφάτως, η ΚΕ μεταβλήθηκε από πολιτικό καθοδηγητικό όργανο σε επιτροπή υποδοχής και επικύρωσης συμφωνιών που είχαν ήδη αποφασισθεί και ανακοινωθεί στα ΜΜΕ.
10. Διανύθηκε πολύς δρόμος και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει η ΔΗΜΑΡ να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, το 60% της οποίας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορεί, λοιπόν, να θεωρηθεί τυχαία η χθεσινή αναφορά του Προέδρου στο «πολιτικό κίνημα» της ΔΗΜΑΡ, που, προφανώς, εξυπηρετεί τη σύσφιξη των συγγενικών σχέσεων με το πολιτικό κίνημα του λαϊκισμού, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς που εξέφρασε και υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις εκδοχές του.
Ως εργαζόμενη που έχω απωλέσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός μου και βιώνω την εργασιακή ανασφάλεια που συνεπάγεται η συρρίκνωση των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων μου, είμαι θέσει αντίθετη σε πολιτικές που στηρίζουν και δυνάμεις που υπηρετούν το σαθρό πολιτικό σύστημα και απεργάζονται την αξία της εργασίας, τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων.
Ως αριστερή πολίτης αρνούμαι να υποστηρίξω την αναστήλωση του φθαρμένου πολιτικού συστήματος και να υπηρετήσω πολιτικές που ανατρέπουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπειά μου. 
Πολύ περισσότερο αρνούμαι να συμμετέχω σ’ ένα επονείδιστο έργο που έχει στόχο να υποθηκεύσει την υπόθεση της Ανανεωτικής Αριστεράς για τις επόμενες γενιές ανθρώπων.
Ως αριστερή πολίτης επιμένω να αναζητώ τις πολιτικές υπερβάσεις και τις διεξόδους στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, γιατί θεωρώ ότι η αποδόμηση του σαθρού πολιτικού συστήματος και των κομμάτων που το υπηρετούν θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις και θα επιτρέψει τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και της πολιτικής. 
Στο πλαίσιο αυτό επιμένω να επιδιώκω τις μεγαλύτερες δυνατές συνθέσεις στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, ανταποκρινόμενη στο κοινωνικό αίτημα επικράτησης αριστερών λύσεων για τη διέξοδο από την ύφεση και την κρίση.
Οι παραπάνω λόγοι επιβάλλουν την παραίτησή μου από την ΚΕ και την αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ.
Στέλλα Νιώτη
Πειραιάς, 23/3/12

8 σχόλια:

  1. Επιτελους μια κραυγη αγωνιας και καταγγελιας για τον κατηφορο της ΔΗΜΑΡ το μονο κακο ειναι οτι αυτη η ιδια γλωσσα το προηγουμενο χρονικο διαστημα εγλειφε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ24 Μαρτίου 2012 στις 3:50 μ.μ.

      Η αναφορά στην Ρεπούση ως μειοδότριας είναι χαρακτηριστική της πολιτικής κουλτούρας της κυρίας Νιώτη.
      ¨Οσοι γνωρίζουμε την κυρία Νιώτη απο τον Συνασπισμό του Πειραιά είμασυε βέβαιοι πως πίσω από αυτό το κείμενο κρύβεται κάποιος πολύ προσωπικός λόγος.
      Ως μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού επιτρέψτε μου να πω στην κυρία Νιώτη, πως η συνδρομή της στην καταγγελία της ΔΗΜΑΡ μας είναι αχρείαστη .
      ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ

      Διαγραφή
    2. Οποιος γνωριζει την πορεια της Νιωτη στον ΣΥΝ και την συμπεριφορα της σε εργασιακους χωρους ειναι βεβαιος οτι υποκρυπτονται προσωπικες φιλοδοξιες και απογοητευσεις. Μ. Πολατου

      Διαγραφή
  2. @ ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
    Γιατί δεν το λέτε ξεκάθαρα; Είναι καλό να γνωρίζουμε κι εμείς οι αυριανοί ψηφοφόροι ποια ήταν η στάση και η δράση της κυρίας Νιώτη. Οσο για την κυρία Ρεπούση (την ιστορικό δίχως πτυχίο) η κριτική θα έλεγα πως ήταν ... επιεικής.
    Αντώνης Βασιλειάδης (vantonios)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΣΤΡΙΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ25 Μαρτίου 2012 στις 12:22 μ.μ.

    Κύριε Βασιλειάδη αφού η κυρία Νιώτη αποχώρησε από την ΔΗΜΑΡ, και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να την συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του, τότε μοναδικές πιθανότητες να είναι υποψήφια είναι στο ΕΠΑΜ ή στους Ανεξάρτητους ¨Ελληνες. Σε αυτά τα ψηφοδέλτια όμως, πιθανόν η κυρία Νιώτη να αποτελούσε την καλύερη περίπτωση μεταξύ των συνυποψηφίων της, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω αποδόμησης της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη κυρια Ρεπουση η Νιωτη την ξερει χρονια τωρα πιθανως ενοχληθηκε που θα ηταν συνυποψηφιες στο Πειραια δεν υπαρχει κανενας αλλος λογος, φαινεται χανει την προσβαση στο τομεα ιδιο οφελος και θυμωνει θεωρει οτι με την πολιτικη που εφαρμοζει στους χωρους δουλειας (καλει την αστυνομια εναντιων των ανεργων )μπορει να επιβιωση το κουβελη το ηξερε και οταν ηταν στον Συν τον ονομαζε δεξιο Πιστευε οτι κοντα του ο δρομος προς την πολιτικη καριερα ηταν ανοικτος Ας μασ πει η κ Νιωτη τι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό θα ήταν όταν κάποιος σχολιάζει κάτι - κυρίως αρνητικά - να'χει το θάρρος της υπογραφής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό θα ήταν κάποιος να λέει επώνυμα την άποψη του ειδικότερα όταν ασκεί κριτκή, έτσι θα γίνονταν πιστευτός. Σίγουρα η ανωνυμία θυμίζει πρακτικές σκοτεινές και αντιδημοκρατικές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή