Σελίδες

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η ιστορία των έργων που εκλάπησαν από την Εθνική Πινακοθήκη

picassobig
Ο «φόρος τιμής» του Πάμπλο Πικάσο προς τον ελληνικό λαό ήταν ένα από τα έργα τέχνης που εκλάπησαν από την Εθνική Πινακοθήκη τη Δευτέρα. 

Το «Γυναικείο Κεφάλι» ανήκε σε συλλογή έργων τέχνης που είχαν συγκεντρώσει οι Ροζέ Μιλλιέξ και Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, ως συμπαράσταση στους Έλληνες
που αντιστέκονταν στη ναζιστική Κατοχή. 
Το «Γυναικείο Κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ φιλοτεχνήθηκε το 1939 από τον Πάμπλο Πικάσο και αποτελεί δωρεά του καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό και τιμητική προσφορά του για τη γενναία αντίστασή του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής.

Ο διαστάσεων 56x40 εκ. πίνακας απεικονίζει τη Ντόρα Μάαρ, «μούσα» του Πικάσο κατά την περίοδο 1936-1943.

Η μοναδικότητά του έγκειται στην αφιέρωση που φέρει ο πίνακας στο πίσω μέρος του: «Για τον ελληνικό λαό, φόρος τιμής από τον Πικάσο, Παρίσι, Μάιος 1946». Από κάτω υπάρχει η υπογραφή του καλλιτέχνη και η ημερομηνία δημιουργίας του έργου τέχνης (14.10.39).
Picaso_afierosi

Το έργο αποτελούσε έναν από τα 46 έργα τέχνης Γάλλων δημιουργών που συγκεντρώθηκαν από τον φιλέλληνα Ροζέ Μιλλιέξ και τη σύντροφό του Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η ελληνική αντίσταση.

Το ένα γλίτωσε, το άλλο εκλάπη. Πρόκειται για δύο έργα του Ολλανδού ζωγράφου, Πιετ Μοντριάν.

Και οι δύο πίνακες φιλοτεχνήθηκαν το 1905. Το «Τοπίο» είναι ο πίνακας που έπεσε από τα χέρια του διαρρήκτη και σώθηκε και απεικονίζει ένα αγρόκτημα κοντά στο Άμστερνταμ. Πρόκειται για έργο διαστάσεων 24x31 εκ.

O πίνακας που εκλάπη φέρει τον τίτλο «Μύλος» και απεικονίζει τον ανεμόμυλο Στάμερ κατά μήκος του ποταμού Γκάσπερ Τρέκβααρτ.
montrian 

Το έργο είχε αγοραστεί το 1963 από τον Αλ.Παππά και αποτέλεσε δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ένα από τα έργα τέχνης που έκλεψαν οι διαρρήκτες ήταν και το σχέδιο του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσια, γνωστού ως Μονκάλβο, που απεικονίζει «τον Άγιο Ντιέγκο ντε Αλκάλα σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους».
cal 

Το έργο -διαστάσεων 27x16,5 εκ.- αποτέλεσε δωρεά του Γρηγορίου Μαρασλή στην Εθνική Πινακοθήκη το 1907.
Πηγή in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου