Σελίδες

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Το αιώνιο δίλημμα: «Μεταξάς ή Τσολάκογλου;»..



Ο Τσολάκογλου επικαλέστηκε πως ό,τι έκανε, το έκανε 
για να γλιτώσει το στρατό και το λαό από τη μάταιη αιματοχυσία, όμως ο λαός δεν γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου τη «σωτηρία» που του προσέφερε ο Τσολάκογλου, αλλά τη θυσία που του προσέφερε ο Μεταξάς.
Το γνωρίζει πολύ καλά ο Αντώνης Σαμαράς, ότι η ιστορία γράφεται με τα μεγάλα «ΟΧΙ» της θυσίας και όχι με τα «ΝΑΙ» της σωτηρίας.
Ας δούμε με λίγες λέξεις τι έκαναν αυτοί οι δύο Έλληνες…
ΜΕΤΑΞΑΣ
Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στις 3 π.μ., ο Ιταλός πρέσβης επισκέφθηκε τον Μεταξά και του έδωσε τελεσίγραφο, με το οποίο ζητούσε να επιτραπεί η είσοδος των ιταλικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο Μεταξάς αρνήθηκε να υπακούσει στο ιταλικό τελεσίγραφο για ελεύθερη είσοδο των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. 
Ο Γεώργιος Σεφέρης θα γράψει έναν χρόνο αργότερα: «Όταν ήρθε η 28η, δεν μπόρεσε να ιδεί ότι… τότε μόνο, και όχι στις εορτές του Σταδίου, ολόκληρος ο λαός ήταν μαζί του, μαζί με την απάντηση που έδωσε στον Grazzi την αυγή. Δεν μπόρεσε να καταλάβει ότι η ημέρα εκείνη δεν επικύρωνε αλλά καταργούσε την 4η Αυγούστου».
ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ
Μετά την κατάρρευση του Μετώπου, ο Τσολάκογλου, κρίνοντας ότι η παραπέρα αντίσταση του ελληνικού στρατού ήταν μάταιη,  στις 20 Απριλίου 1941, ημέρα του Πάσχα, σε συνεννόηση με τον διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα, τον διοικητή του Β΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Γεώργιο Μπάκο, και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνα,κατάργησε πραξικοπηματικά τον διοικητή Στρατιάς Ηπείρου Ιωάννη Πιτσίκα, ανέλαβε ο ίδιος διοικητής της Στρατιάς και υπέγραψε πρωτόκολλο ανακωχής με τον διοικητή της 1ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Ες-Ες, υποστράτηγο Γιόζεφ Ντήτριχ, στο Βοτονόσι του Μετσόβου.
Την επόμενη ημέρα (21 Απριλίου) στην Λάρισα, ο Τσολάκογλου, «υπό το κράτος βίας», υπέγραψε ως διοικητής της Ελληνικής Στρατιάς Ηπείρου και Μακεδονίας την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στους Γερμανούς. Εκ μέρους των Γερμανών, το πρωτόκολλο της παράδοσης συνυπέγραψε ο αρχηγός των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, στρατηγός φον Γκράιφφενμπεργκ.
Στις 23 Απριλίου, ο Τσολάκογλου αναγκάσθηκε να υπογράψει στην Θεσσαλονίκη και τρίτο πρωτόκολλο με τον Γερμανό στρατηγό Αlfred Jodl και τον Ιταλό στρατηγό Alberto Ferrero, για να ικανοποιηθεί και το γόητρο των Ιταλών.
Βλέπουμε λοιπόν ότι όταν αρχίζει κάποιος να υποκύπτει στη Γερμανία, τότε θα υποκύπτει κάθε μέρα.
Ως επιβράβευση των ενεργειών του, στις 30 Απριλίου του 1941 και ώρα 11 το πρωί ο Τσολάκογλου, χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, που είχε αρνηθεί να τον ορκίσει, ορκίσθηκε από μόνος του πρωθυπουργός στα Παλαιά Ανάκτορα, (σημερινή Βουλή), παρουσία των ανωτάτων διοικητών των δυνάμεων κατοχής.
Μετά την απελευθέρωση, ο Τσολάκογλου συνελήφθη και παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο τον καταδίκασε σε θάνατο.  Τελικά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Πέτρος Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου